DES Lunteren Kampioen!

29 feb

Na een zinderde slotwedstrijd is DES Lunteren kampioen geworden van de landelijke hoofdklasse A. Vooraf beloofde het al een spannende wedstrijd te worden, niets bleek minder waar. Met twee overwinningen en zeven remises werd de damtitel veiliggesteld.

Dat het een spannende wedstrijd zou worden, was al zeker. Door het ontbreken van Harmjan Lammers en Henk Klarenbeek kon het eerste damtiental van DES niet op volle oorlogssterkte beginnen. Het Noorden, de Groningse tegenstanders, kwam op volle sterkte. Met kopman Michiel Kroesbergen, net terug van een verre reis, maakten zij het DES Lunteren erg lastig.

Naarmate de middag verstreek, steeg de spanning in het clubgebouw van DES Lunteren. Op de meeste borden waren de standen gelijk, van een ruime overwinning zou zeker geen sprake zijn. Dat er gewonnen moest worden, was inmiddels wel duidelijk geworden. De grootste concurrent van DES, damclub Fryslân, stond inmiddels al op een ruime voorsprong en zou haar wedstrijd gaan winnen. Dit betekende dus dat de spelers van DES alle zeilen bij moesten zetten, want een nederlaag of een gelijkspel zouden niet voldoende zijn voor het kampioenschap.

De eerste uitslag van de dag kwam op naam van Ronald van de Beek. In een duel met Michiel Kroesbergen, ooit speler van DES Lunteren, werd Ronald onder druk gezet. Er waren betere mogelijkheden voor Ronald, helaas koos hij de verkeerde voortzetting. Ronald moest een schijf offeren en kon niet veel later de handen schudden. Deze nederlaag werd snel weer goed gemaakt. Arjen Timmer speelde een belangrijke wedstrijd tegen Tamar Visser. Arjen voelde de druk, omdat het ratingverschil erg groot was, om te winnen. Met tactisch spel bracht hij zijn tegenstandster aan het twijfelen. Niet veel later nam hij een doorbraak die drie schrijven kostte, maar met handig spel wikkelde hij meerdere combinaties in de stand. Met de eerste echte lach van zijn zoon in zijn achterhoofd voerde Arjen de beslissende klap uit. Tussenstand 2-2.

Ook de derde wedstrijd eindigde in een overwinning voor de Lunteranen. Paul Wijninga, die vandaag voor het eerst tegen zijn oude club speelde, won netjes van Owen Donkers. Paul was extra gemotiveerd om zijn oude club een nederlaag toe te brengen, aangezien Michiel zijn oude club ook al een nederlaag had aangebracht. Het liefst had Paul dit met Michiel zelf uitgevochten, maar de loting bepaalde anders. In een partij waarin zijn tegenstander de aanval inging en Paul de aanval van de tegenstander probeerde te omsingelen, trok Paul aan het langste eind. Tegenstander Donkers stond opeens vast en kon zijn handen schudden.

Hierna volgde een remise van Peter Hoogteijling tegen Jakob Pronk en een remise van Mark Sanders tegen René Wijpkema. Peter, de vaste invaller van Lunteren die het hele seizoen gespeeld heeft, bewees maar weer eens dat hij een sterke dammer is. De tegenstander nam al snel een hekstelling in, waarbij twee schijven op de lange lijn bleven staan. Na een 3-om-3 was Peter bevrijdt uit de hekstelling en had hij zijn schijven veel verder naar voren staan. Het leek erop dat Peter zijn tegenstander van het bord zou drukken, maar helaas was de stand te dun om een overwinning te behalen. Mark speelde een spannende partij tegen René. In een volle stand met veel combinatiemogelijkheden, als de tegenstander een foutieve zet zou spelen, werd afgewikkeld naar een dunnere stand. Deze stand was goed te overzien en daarom besloten beide spelers dus ook om elkaar de hand te schudden. Tussenstand 6-4 voor DES Lunteren.

Ondertussen speelde invaller Arjan van Galen een prima partij tegen Floris tol. Arjan overheerste over het hele centrum, maar zijn tegenstander bood degelijk tegenpartij. In het eindspel kreeg Arjan nog kleine kansjes, maar ook hier bleef zijn tegenstander koel en konden de handen geschut worden. Ook Laura Timmerman kon geen overwinning boeken tegen één van de kopmannen van Het Noorden. De hele partij probeerde Martijn de Jong het centrum van Laura onder controle te krijgen, maar door slim en degelijk spel van Laura leek het zelfs of ze nog beter kwam te staan. Aan het einde van de partij kwam Laura steeds verder naar voren te staan, de tegenstander leek niet veel zetten meer te hebben, maar kon toch nog doorbreken. Laura bleef rustig en schoof ook rustig naar een verdienstelijke remise. Met nog drie partijen te gaan, stond DES met 8-6 voor. Nog drie punten waren voldoende voor het kampioenschap.

Het eerste van deze drie punten kwam van Erwin van Hierden. In een spannende partij waarin Erwin de aanval koos, een schijf voor kwam, deze even later weer terug offerde om vervolgens een nieuwe aanval in te zetten, bleef tegenstander Jan van Meggelen goed weerstand bieden. Een misberekening van Erwin zorgde er even later zelfs voor dat hij veel slechter kwam te staan. Met veel toeschouwers om het bord sleepte Erwin toch nog een remise uit het vuur, nadat zijn tegenstander koos voor een mindere variant. Deze remise was echter toch wel heel welkom, want een nederlaag zou DES Lunteren wel eens duur kunnen komen te staan. Erwin behaalde hiermee een score van 17 punten uit 11 wedstrijden, wat voldoende was voor een tweede plek in de topscoorderslijst. Naast het kampioenschap dus ook nog een persoonlijk succes voor de teamleider van het eerste damteam van DES.

Ook Stijn Overeem, die vorige week net niet de finale van Nederland behaalde, speelde wederom een sterke partij. Zijn tegenstander Bert de Jong bood goed tegenspel, waardoor Stijn pas laat in de partij echt grip op de stand kreeg. Vanuit de opening en het middenspel leek er nog niet heel veel aan de hand voor de Groninger, maar naarmate de partij richting het einde liep, kwam Stijn steeds beter te staan. In een dun standje konden beide spelers doorbreken naar dam. Ook hier moesten de handen geschud worden. Een overwinning zat er vandaag helaas net niet in voor Stijn. Ondanks deze remise mocht ook Stijn een score halen van 17 punten uit 11 wedstrijden. Door de mindere gemiddelde tegenstandersrating eindigde Stijn op een mooie vijfde plek in de topscoorderslijst en liet hij het hele seizoen zien dat hij een kopman in potentie is.

Met een 10-8 tussenstand in het voordeel van Lunteren was er nog één partij gaande. Dit was de partij van Arwin Lammers tegen Danny Staal. Arwin, die op papier 150 ratingpunten minder had, zette aan het einde van de partij alles op alles om nog een overwinning te behalen. Dit lukte echter net niet. De opening was in het voordeel van de dammer uit Groningen, maar zoals al vaker bewezen dit seizoen brak hierna de tijd aan van Arwin. Vanuit het middenspel kreeg Arwin steeds meer grip op het centrum van zijn tegenstander. De Groninger koos echter telkens de juiste variant, waardoor er een 7-om-7 overbleef op het bord. Deze 7-om-7 zag er echter erg goed uit voor Arwin. Met mooi spel leek het erop dat hij zijn betere tegenstander zou overklassen in een overmachtseindspel. Helaas speelde Arwin niet de scherpste variant en kon zijn tegenstander toch nog vrij eenvoudig remise te halen. Een knap staaltje werk van Arwin, want hiermee bracht hij het elfde punt binnen. 11-9 voor DES Lunteren.

Deze 11-9 was voldoende voor het kampioenschap. Al snel volgden de klanken van ‘We are the Champions’ onder leiding van een trotse damvoorzitter, Jaap Heij. Na een toespraak van de teamleider van DES Lunteren 1 en voorzitter Jaap Heij werd het kampioensbuffet geopend. DES Lunteren kan weer terugkijken op een prachtig en spannend seizoen. Niet alles ging vanzelf, maar het was toch voldoende voor het kampioenschap. Een prachtige prestatie van deze damclub, die naast het kampioenschap van DES 1, ook DES 4 mocht toejuichen voor hun kampioenschap in de tweede klasse. Het tweede en derde team speelden ook allebei een verdienstelijk seizoen en eindigden beiden op een vierde plek.

Volgend jaar mag Lunteren 1 het weer gaan proberen in de hoogste klasse van Nederland. De klasse waarin menig speler geld betaald krijgt, maar Lunteren laat zien dat geld geen invloed heeft op de prestaties van een echt team, een echte club. DES Lunteren houdt zich vast aan één principe: ‘Door Eendracht Sterk’.

   DES Lunteren    Het Noorden 11 9
 Ronald van de Beek (1211)   Michiel Kroesbergen (1465)  0 2 1
 Stijn Overeem (1282)   Bert de Jong (1121)  1 1 9
 Paul Wijninga (1230)   Owen Donkers (1146)  2 0 3
 Peter Hoogteijling (1329)   Jakob Pronk (1169)  1 1 4
 Arjan van Galen (1249)   Floris Tol (1098)  1 1 6
 Erwin van Hierden (1363)   Jan van Meggelen (1313)  1 1 8
 Arwin Lammers (1201)   Danny Staal (1364)  1 1 10
 Laura Timmerman (1187)   Martijn de Jong (1289)  1 1 7
 Mark Sanders (1229)   René Wijpkema (1256)  1 1 5
 Arjen Timmer (1307)   Tamar Visser (912)  2 0 2
DES 1 kampioen 2019/2020 Hoofdklasse A
Teamcaptain Erwin van Hierden behaalt een benauwde remise.
Arjen Timmer neemt de felicitaties in ontvangst.
Stijn Overeem en Ronald van de Beek in diep gepeins.
Het kampioensteam DES 1!
De vaste spelers van DES 1.
Stand v.l.n.r. Paul, Stijn, Mark, Ronald, Arjen, Arwin
Voorste rij v.l.n.r. Peter, Laura, Erwin, Harmjan.
Henk Klarenbeek ontbreekt op de foto.

Hieronder alle eindstanden en topscorers

DES Lunteren 1

Eindstand Hoofdklasse A,

Pl Teams We Pu Bp
1   DES Lunteren   11 19 145
2   Damcombinatie Fryslân   11 19 141
3   DV VBI Huissen 2   11 18 125
4   DIOS Achterhoek   11 16 124
5   Het Noorden   11 12 115
6   Huizum   11 12 114
7   Harderwijk   11 11 101
8   Hijken DTC 2   11 8 100
9   DCH Heerenveen   11 7 94
10   Nijverdal   11 5 93
11   O2O 2   11 3 83
12   ADG   11 2 85

Topscoorders DES 1

Pl Naam We Pu Rating Trating Bgem
1   Erwin van Hierden    11    17    1363    1185.2    4.64   D
2   Stijn Overeem    11    17    1282    1143.4    4.64   D
3   Henk Klarenbeek    8    14    1406    1212.8    3.38   D
4   Peter Hoogteijling    11    14    1329    1216.8    4.27   D
5   Arwin Lammers    10    13    1201    1207.1    6.20   D
6   Arjen Timmer    9    12    1307    1200.4    6.00   D
7   Laura Timmerman    10    12    1187    1179.2    6.60   D
8   Harmjan Lammers    9    10    1307    1211.4    5.22   D
9   Mark Sanders    10    10    1229    1204.8    6.50   D
10   Paul Wijninga    7    9    1230    1158.1    6.57   D
11   Ronald van de Beek    8    8    1211    1183.8    5.88   D
12   Arjan van Galen    2    3    1249    1174.0    7.50   D
13   Arno Bos    1    2    1132    1159.0    9.00   D
14   Henri van Hierden    1    2    1149    1053.0    8.00   D
15   Coen Bommel    1    2    1234    896.0    7.00   D
16   Aldert van Eck    1    0    1253    1431.0    3.00   D

DES Lunteren 2

Eindstand Eerste Klasse C

Pl Teams We Pu Bp
1   Lent   11 21 147
2   WSDV 2   11 16 131
3   Dammend Tilburg 2   11 16 123
4   DES Lunteren 2   11 13 124
5   Raes DC Maastricht   11 13 115
6   PWG s-Gravenpolder   11 12 112
7   Brainsport Eindhoven   11 11 111
8   DAmateurs   11 9 100
9   DC Nijmegen   11 8 98
10   EAD Asten   11 7 90
11   CTD Arnhem 2   11 6 95
12   De Waarddammers 2   11 0 74

Topscorers DES 2

Pl Naam We Pu Rating Trating Bgem
1   Evert van de Pol    11    15    1112    1014.3    4.82   D
2   Jan Lammers    10    13    1161    1114.4    3.50   D
3   Johan Top    11    13    1087    1040.8    4.82   D
4   Coen Bommel    10    11    1234    1151.9    2.80   D
5   Arno Bos    10    11    1132    1135.4    3.40   D
6   Jaap van Galen    9    10    —    1045.8    6.56   D
7   Edwin Loozen    7    8    1066    1010.4    8.14   D
8   Gerrit Stunnenberg    8    8    1132    1056.5    3.62   D
9   Annemieke Stunnenberg  9    8    981    1085.8    8.89   D
10   Wim Lammers    8    7    1133    1057.6    6.38   D
11   Jaap Heij    3    4    1057    1041.0    7.67   D
12   Cees van den Bosch    2    3    975    945.0    8.00   D
13   Robbert Westerink    3    3    1107    1108.3    5.33   D
14   Jan Bos    1    2    987    894.0    10.00   D
15   Wijnand Voskuil Jr.    2    2    1098    1082.0    5.50   D
16   Henk Timmer    1    1    1075    1156.0    7.00   D
17   Michel Hendriksen Jr.    1    1    752    1075.0    10.00   D
18   Wim Schaafsma    1    1    962    992.0    9.00   D
19   Jorien Alink    1    1    1096    982.0    6.00   D
20   Jaap van Hierden Sr.    1    1    1053    962.0    9.00   D
21   Melanie Visser-Voskuil    1    1    925    531.0    9.00   D

DES Lunteren 3

Eindstand Tweede Klasse B

Pl Teams We Pu Bp
1   DIOS Achterhoek 2   11 19 142
2   Harderwijk 2   11 17 129
3   Dammers Uit Oost 2   11 15 131
4   DES Lunteren 3   11 14 126
5   TDT/Salland CT   11 13 129
6   Hartholt Olie CT   11 12 114
7   Gooi & Eemland 2   11 12 97
8   DEZ Laren   11 11 116
9   SSS Kampen   11 11 115
10   Witte van Moort 3   11 4 70
11   WSDV Heteren Renkum CT   11 3 81
12   DIOS/IJsselstreek CT   11 1 70

Topscorers DES 3

Pl Naam We Pu Rating Trating Bgem
1   Henri van Hierden    10    18    1149    985.4    2.90   D
2   Henk Timmer    10    14    1075    1017.4    3.50   D
3   Arjan van Galen    8    13    1249    980.2    2.62   D
4   Evert Evers    9    12    1115    942.4    4.44   D
5   Jaap van Hierden Sr.    10    11    1053    1035.0    4.40   D
6   Frans Lamers    10    11    948    955.8    7.60   D
7   Johan de Haas    8    8    1013    970.2    4.38   D
8   Jelte van Lokhorst    9    8    846    915.8    6.33   D
9   Alex van Harn    8    7    898    882.6    7.88   D
10   Levien Cysouw    11    6    615    948.4    7.64   D
11   Cees van den Bosch    5    5    975    1073.8    5.60   D
12   Gerrit Alink    6    5    871    892.3    9.33   D
13   Melanie Visser-Voskuil    2    3    925    889.0    4.50   D
14   Jan Bos    2    3    987    830.0    7.50   D
15   Robbert Westerink    1    2    1107    978.0    3.00   D
16   niet opgekomen    1    0    —    747.0    10.00   D

DES Lunteren 4

Eindstand Tweede Klasse D

Pl Teams We Pu Bp
1   DES Lunteren 4   11 20 145
2   Limburg CT   11 18 126
3   De Variant   11 17 135
4   Zenderstad   11 16 146
5   Heijmans Excelsior 2   11 15 116
6   CEMA/De Vaste Zet 2   11 12 116
7   NDV Nieuwland   11 10 113
8   DIOS/Eureka 2   11 9 105
9   Dammend Tilburg 3 CT   11 6 89
10   Lent VBI Nijmegen CT   11 5 83
11   Brainsport Eindhoven 2 CT   11 4 94
12   De Waarddammers CT   11 0 52

Topscorers DES 4

Pl Naam We Pu Rating Trating Bgem
1   Marinus Willemsen    11    16    —    931.0    2.64   D
2   Erwin Jochemsen    11    16    944    867.6    7.27   D
3   Jan Cysouw    9    15    843    914.3    6.00   D
4   Bert van Harten    10    13    —    942.1    1.50   D
5   Willem Stunnenberg    11    13    1061    925.6    4.18   D
6   Michel Hendriksen Sr.    10    12    927    899.7    6.50   D
7   Bram Cysouw    11    12    997    936.5    5.45   D
8   Michel Hendriksen Jr.    7    11    752    989.0    8.86   D
9   Jan Heij    9    11    751    649.2    9.56   D
10   Jaap Heij    7    10    1057    818.6    5.14   D
11   Chris Versteegen    8    9    1050    941.5    4.00   D
12   Wim Schaafsma    4    5    962    863.2    5.25   D
13   Mark ter Hofte    2    2    782    687.0    9.50   D

2 Replies to “DES Lunteren Kampioen!

 1. Door
  Eendracht
  Sterk

  De clubnaam zegt al genoeg.
  Ik wilde iedereen bedanken voor dit topseizoen.

 2. Hallo Jaap en damvrienden uit Lunteren.
  Gefeliciteerd met het behaalde kampioenschap.
  Van het 1e en 4e team.
  Veel succes in het nieuwe seizoen.
  Eerst dit nog maar lekker vieren.
  Groeten van Bert

Gesloten voor reacties.