Nederlaag DES in Culemborg

29 okt

In de vierde ronde heeft het eerste team van DES Lunteren opnieuw geen punten kunnen pakken. In Culemborg werd met 14-6 verloren. De wat teleurgestelde teamleider van Eck: doordat Culemborg met twee invallers aantrad, dachten we dat we nog wel een kans zouden hebben. Lange tijd leek het erop dat het een spannende wedstrijd zou worden, maar rond de tijdnoodfase werden verschillende goede standen nog verloren, waardoor het een ruime nederlaag voor ons werd.

De wedstrijd begon goed voor DES. Erwin van Hierden overspeelde de jonge Derk-Jan Riesthuis, en na een eenvoudige combinatie is een al zeer goede stand kostte het hem niet veel moeite de winst te vinden. Culemborg sloeg echter direct terug. Rond de tijdnoodfase wonnen ze de ene na de andere partij. De sterke invaller Ruesink winst Ronald van de Beek in een klassieke partij op te knopen. Op het eerste bord verloor invaller Arwin Lammers. De debutant speelde een goede partij tegen Pieter Steijlen, maar moest uiteindelijk toch het hoofd buigen. Hermen Kroesbergen had lange tijd het beste van het spel tegen Harmsma. Toen er echter niks meer aan de hand was ging hij lang nadenken, en bracht zichzelf in de problemen. Uiteindelijk leidde dit tot een onnodige nederlaag.

Jaap van Hierden volgende gelukkig voor Lunteren het goede voorbeeld van zijn broer Erwin. Hij won door een combinatie in een klassieke stand van Sjuul Verheij, en boekte zo zijn eerste zege van het seizoen. Het ging voor Lunteren definitief mis op het bord van Harmjan Lammers. Tegen invaller Robertjan van de Akker leek hij op papier winstkansen te kunnen krijgen. In de partij bereikte hij weinig. Hij bleef echter volledig gefocusseerd op de winst, en kreeg hierdoor het deksel op zijn neus. Plotseling schijfverlies bleek het einde van zijn partij.

René Alderliesten had dit seizoen al veel sterke spelers afgestopt, vandaag lukte dit niet. De Nederlandse subtopper Winkel bleek een paar klasses beter, en won gedecideerd. De eerste remise van de dag werd door Aldert van Eck op het bord gezet. In een klassieke partij werd het evenwicht niet echt verbroken. Door in de tijdnoodfase niet de meest nauwkeurige voorzetting te kiezen moest de Lunterse teamleider nog even opletten, maar hij looste zijn partij rustig de remisehaven in.

Arjen Timmer speelde een principiële partij tegen grootmeester Bulatov. De rasechte Oostblokker bleek met zijn aanval echter sterker  dan de omsingeling van Timmer, en zette de zesde winstpartij voor Culemborg op het bord. Dit was ook gelijk de laatste want Marcel Monteba speelde als laatste remise tegen vd Borst. Na een spannende partij met een actieve randschijf kreeg hij enig nadeel. Winst voor de Culemborger bleek er niet in te zitten, waardoor het scorebord op 14-6 bleef staan.