Landskampioen te sterk voor DES Lunteren

14 dec

De vier grootmeesters en het gemiddelde ratingverschil van bijna 200 punten bleek te veel voor DES Lunteren. Tegen landskampioen Van Stigt Thans uit Schiedam kon geen vuist gemaakt worden en werd met 14-6 verloren. Een afstraffing was het zeker niet zodat DES toch met een goed gevoel de winterstop in kan gaan.

Lang bleef de stand in evenwicht. Pas na vier uur en drie kwartier spelen werd de eerste nederlaag geleden. Daarvoor waren al vijf partijen in remise geëindigd. Ronald van Beek speelde een prima partij tegen Kloosterziel. Beide spelers kregen geen duidelijk voordeel zodat remise een logisch resultaat was. Teamleider van de Pol leek wat onder druk te staan maar door een doorbraak richting dam haalde ook hij een makkelijke remise. De Schiedamse grootmeester Heusdens wilde tegen Monteba niet te veel risico nemen waardoor beide spelers tevreden waren met remise.

Topscoorder Klarenbeek speelde tegen de sterke Witrussische grootmeester Gantwarg een spectaculaire theoretische variant die ook in de afgelopen wk-match veelvuldig op het bord kwam. Zijn durf werd beloont, ook hij haalde makkelijk remise. Erwin van Hierden had het een stuk zwaarder tegen Luteijn. Deze laatste staat bekend om zijn snelle spel terwijl Van Hierden regelmatig problemen heeft met zijn tijdverdeling. Het was dan ook niet verbazingwekend dat de DES-speler in hevige tijdnood kwam. Ondanks dat wist hij zijn hoofd koel te houden en zijn mindere stand naar remise te schuiven.

Daarna begon toch de puntenmachine van de Schiedammers te lopen. Hermen Kroesbergen werd langzaam van het bord gedrukt door Sven Winkel en Daniel Merkus maakte in een klassieke stand een fout die hem een uur later de partij kostte. Invaller Wijnand Voskuil haalde nog een mooi persoonlijk succes. Hij hield de sterke Peter van de Stap op afstand. Het slotakkoord was weer voor de grootmeesters van Van Stigt Thans die de jeugdige DES-spelers Timmer en Van Eck versloegen. Timmer kreeg tegen vd Akker (nummer 12 op het wereldkampioenschap) een aanval tegen, die door de nummer 12 van het afgelopen wereldkampioenschap feilloos naar winst gespeeld werd. Tienvoudig Nederlands kampioen Clerc zorgde voor de einduitslag door van Eck te verslaan. De Lunteraan kon lang bij blijven maar speelde in het late middenspel niet de beste zetten en verloor na vijf uur spelen toch de partij.

voor de stand: zie toernooibase

voor een verslagje en foto’s: zie site Luteijn

voor analyses en commentaar van de partijen door Luteijn: klik hier