Huissen maatje te groot

15 okt

Ook in de derde ronde heeft damclub DES geen punten kunnen scoren. Titelkandidaat Huissen was zoals verwacht een maatje te groot. Ondanks dat de Lunteranen niet onaardig speelden, leden ze een 14-6 nederlaag.

De wereldtoppers van Huissen zette hun team al vroeg in de wedstrijd op voorsprong. Jaap van Hierden speelde een ambitieuze opening tegen Valneris. Iets te ambitieus zo bleek, de Let bleek geen moeite te hebben om in de ingewikkelde stand de winst te vinden. Arjen Timmer speelde een attractieve aanvalspartij tegen Nederlands kampioen Baljakin. Hij schuwde de risico’s niet. De mooie omsingelende zetten van zijn tegenstander werden hem echter te veel, waardoor ook hij in het stof moest bijten. De Lunterse trainer maar speler van Huissen Johan Krajenbrink zette de stand op 6-0. In een dun standje wist hij, hoewel de stand remise leek, Marcel Monteba nog te verschalken.

De wedstrijd was toen eigenlijk al gespeeld. Gelukkig konden de Lunterse spelers de achterstand beperken. Harmjan Lammers stond wat onder druk tegen oud DES Speler  Hoogteijling, maar wist zijn partij in de remisehaven te loodsen. Hermen Kroesbergen deed hetzelfde. In een laveerpartij tegen de sterke Gerard Jansen bleef hij knap op de been. Het derde punt kwam van Ronald van de Beek. Tegen de zwakste speler van Huissen, maar nog steeds sterke Hendriksen speelde hij een mooie aanvalspartij. Hendriksen speelde deze echter goed tegen, waardoor Van Beek geen kans had op winst. Erwin van Hierden had ligt voordeel tegen de Fred de Koning, maar kon ook geen winnend plan bedenken, waardoor ook deze partij naar remise liep.

Invaller Arno Bos leed de vierde Lunterse nederlaag. Zijn debuut in de ereklasse leidde tot een nederlaag tegen Rik Keurentjes. Deze was positioneel simpelweg beter. De wedstrijd was toen al lang en breed beslist. Aldert van Eck behaalde nog wel een mooi persoonlijk succesje. Tegen de nummer tien van de wereld, Pim Meurs behaalde hij een verdienstelijke remise. De Lunteraan leek opgesloten te worden, maar kwam las en speelde toen moeiteloos naar remise. De laatste partij eindigde na een knotsgek slot ook in remise. René Alderliesten stond lange tijd slecht tegen grootmeester Geert van Aalten. In tijdnood keerden na van beide kanten vreemde zetten de kansen. Na de tijdnood kreeg René de ultieme kans om van een grootmeester te winnen. Hij kon in één zet de dam van zijn tegenstander afnemen,  maar mistte dit. Hierna liep de partij naar remise, waardoor de eindstand werd bepaald op 6-14.