Georgiev en Ndjofang doen DES in laatste ronde de das om.

27 feb

Ook in de laatste ronde van de ereklasse kon DES geen punten pakken. Desondanks verlaten de Lunteranen de sterkste damcompetitie ter wereld met opgeheven hoofd. Tegenstander Volendam had het lastig, maar hun absolute wereldtoppers zorgden voor een nipte 11-9 winst.

De wedstrijd begon met een puntendeling van teamleider Aldert van Eck. Hij probeerde zijn partij ambitieus op te zetten maar de voormalig Nederlandse topper Bastiaannet ging vol in de ankers en vermeed elk risico. Van Eck kwam niet door de verdediging en de partij liep vlot naar een remise. Arjen Timmer sloot de competitie om een voor hem mooie manier af. Hij mocht het opnemen tegen wereldkampioen Alexander Georgiev. Hij was hiervan wellicht wat te veel onder de indruk, en kwam door iets te afwachtend spel in het nadeel. De Lunteraan wikkelde af naar een eindspel met voor beide een dam, maar Georgiev liet zien dat dit juist zijn specialiteit is, en zette de partij bekwaam om in winst.

Ronald van de Beek speelde tegen de tweede Rus in Volendamse dienst. Minder sterk dat Georgiev, maar nog altijd een gevaarlijke tegenstander. Van de Beek bleef echter goed op de been en sloot zijn seizoen af met een goede remise. Invaller Arno Bos trof het ook niet. Net terug van de winterstop mocht hij het opnemen tegen de Afrikaanse nummer drie van de wereld Ndjofang. ‘El Animal’ had in de opening al groot voordeel en zat bijna te slapen achter het bord. Arno vocht zich terug in de wedstrijd en had remisekansen. Ndjofang ging er echter nog eens goed voor zitten, en speelde alsnog handig naar de winst. Hiermee was de wedstrijd eigenlijk al beslist.

René Alderliesten en Harmjan Lammers konden niet terugslaan en bereikten beide een gelijkwaardige remise. Vooral van Lammers een uitstekende prestatie daar hij het op moest nemen tegen grootmeester Scholma. Ook invaller Wijnand Voskuil zette een remise op het scorebord. In een spannende partij tegen Hansen ging hij er vol in. Hij leek wat nadeel te hebben maar dat was in de slotstand niets meer van over.  Jaap van Hierden had ook nadeel, hij stond zelfs een stuk achter. Met wat compensatie vocht hij voor wat hij waard was, en bereikte nog relatief eenvoudig een gelijkspel.

Marcel Monteba speelde een wisselend seizoen maar hij zaterdag weer een van zijn topdagen. Tegen grootmeester Wesselink speelde hij een fraaie omsingeling. Hij wikkelde af naar een voordelig eindspel en zette dat om in winst. Topscoorder Van Hierden was als laatste bezig, maar had geen kans om de gelijkmakende tegentreffer op het bord te krijgen. Hij was na een spannende partij en vliegende tijdnood in een nadelig eindspel terecht gekomen. Na bijna zes uur spelen had hij dat nadeel weer weggewerkt en eindigde de laatste wedstrijd van het seizoen in een puntendeling.