DES sluit competitie af met kleinste nederlaag.

26 feb

De dammers van DES 1 moesten het vandaag opnemen tegen de kampioen van vorige seizoen Mo Volendam. Dit jaar speelt de Volendamse ploeg wisselvallig en stond het tot vandaag op een achtste plaats met 8 punten. Ze moesten nog een punt halen om zich definitief veilig te spelen in de ereklasse. DES 1 was al gedegardeerd maar wilde toch met minimaal een punt de ereklasse verlaten. De wedstrijd ging lange tijd gelijk op met opvallend veel remises. Mo Volendam boekte vandaag twee winstpartijen.De wereldkampioen A. Georgiev wist Arjen Timmer te verslaan. De afrikaanse grootmeester Jean – Marc Ndjofang wist met enig geluk te winnen van invaller Arno Bos. Bij de analyse had Arno de remisevariant over het hoofd gezien. De mooiste winstpartij kwam op naam van Marcel Monteba die het lichte voordeel fraai afmaakte tegen de Nederlandse topper Wieger Wesselink. De eindstand werd hiermee 9-11 in het voordeel van de Volendammers.

DES 2 wint overtuigend van B.D.V. 1 Bennekom.
Het tweede tiental mocht de laatste ronde aantreden tegen streekgenoot B.D.V. 1 uit Bennekom. Er stond niks meer op het spel maar een derby wil je natuurlijk altijd winnen. De Bennekommers begonnen verrassend sterk aan de wedstrijd door een 0-4 voorsprong te nemen. Coen Bommel toverde in een mindere stand een damzetje op het bord tegen Evert van de Pol. Hans Robben won via een grote afruil een schijf en aan het einde de partij tegen Berrian Lammers. De lunteranen vonden het doen wel genoeg en de winstpartijen kwamen aan de lopende band binnen. Jaap Heij won in een leuke wedstrijd via oppossitiespel van Andre steenbergen. Richard Cousijnsen kreeg in het eindspel de punten door tijdsoveschrijding van de tegenstander Gerrit Stunnenberg. Edwin Loozen en Jacco Bos vergrootte de voorsprong tot 8-4 via winstpartijen op Alex van Harn en Chris Versteegen. Henk Jongbloed en Jaap v.Hierden sr namen geen risico’s en behaalde twee remises tegen Jaap van Donkelaar en Johan de Haas. De twee laatste partijen werden door Henk Timmer en Henri v. Hierden ook in winst omgezet. De Bennekommers Gerrit Alink en Frans Lamers moesten ondanks lang tegenspel de punten inleveren. De eindstand van de wedstrijd tussen DES 2 en B.D.V. 1 werd nu 14-6 DES 2 eindigt nu met 11 punten op een zevende plaats in de landelijke eerste klassse.

DES 3 onderuit met 13-7
Het derde tiental mocht het opnemen tegen het tweede tiental van Harderwijk. De Harderwijkers waren op de meeste borden iets sterker en boekte een regelmatige overwinning van 13-7. De enige winstpartij kwam op naam van Melanie Voskuil. Melanie won via sterk spel van Wouter van de Berg. De vijf remises waren van Stijn Overeem, Gerrit Roeterdink, Dinand Stegeman, Joan Evers en Jan Heij. De vier verliespartijen waren van: Jan Bos, Michel Hendriksen, Bram Cysouw en Peter Pasterkamp. DES 3 blijft hierdoor dit seizoen op twee punten steken in de landelijke tweede klasse.