DES verliest van landskampioen Hijken

30 okt

Ook in de vierde ronde in de Ereklasse had DES een zware wedstrijd op het programma staan. In het verre Hijken stond de landskampioen op het programma. Opnieuw speelde de Lunteranen zeker niet slecht, maar was het klasseverschil te groot om kans te maken op een goed resultaat.

Arwin Lammers mocht het opnemen tegen Roel Boomstra, Nederlandse hoop in bange dagen die in december een match om de wereldtitel speelt. Arwin kwam onder druk te staan en trapte in een kleine combinatie met een directe nederlaag tot gevolg.

Erwin van Hierden kreeg een invaller tegenover zich en wist daar wel raad mee. In een strategische partij boekte hij een winst ‘volgens het boekje’. De andere Lunterse kopman, Henk Klarenbeek, verging het minder goed. Met het oog op een goed teamresultaat nam hij alle risico’s en dat kwam hem duur te staan. Hij kwam in een combinatief web terecht en leed (zeer zeldzaam) zijn tweede nederlaag op rij.

Ook op bord negen en tien ging het mis. Ronald van Beek moest zijn meerder erkennen in de sterke Rus Trofimov en invaller Arno Bos koos in een korte vleugelopsluiting niet het goede plan en moest ook in het stof bijten. Op bord zeven boekte Aldert van Eck opnieuw een persoonlijk succesje. Met taai verdedigen hield hij voor de derde wedstrijd op rij een sterke grootmeester op afstand, nu kon de nummer vijf van Europa, Wouter Sipma niet door de verdediging heenbreken.

Ook Arjen Timmer pakte een puntje na een redelijk vlakke gelijkwaardige partij tegen Jan Ekke de Vries. Dat lukte Mark Sanders niet tegen grootmeester Scholma, hoewel hij er dicht bij was. Na een goede principiële partij deed hij niet voldoende om een doorbraak te voorkomen en bleef hij net niet binnen de remisemarge.

Het vijfde punt kwam op naam van Harmjan Lammers, die na een goede roozenburg een voordelig middenspel kreeg. Daar deed de Letse grootmeester Domchev het echter handig, en kwam Lammers toch wat onder druk. Via secuur spel pakte hij wel terecht een puntje. Het slot was voor Stijn Overeem, die na creatief spel van grootmeester Hans Jansen een schijf achter was gekomen. Hij probeerde er nog wat van te maken, maar moest uiteindelijk concluderen dat het eindspel kansloos was. Eindstand werd daarmee bepaald op 15-5.