DES verliest nipt in Heerhugowaard

4 okt

Een teleurstelling. Daarover sprak teamleider Aldert van Eck na de nederlaag in het spannende degradatieduel tegen SNA. Soms moet het een beetje meezitten, vandaag lukte het helaas net niet.

DES kwam al snel op achterstand na een nederlaag van Jaap van Hierden. Hij maakte een misrekening en moest al snel de handdoek in de ring gooien. Ronald van de Beek speelde een knappe partij tegen de sterke Richard Mooser. Hij haalde in het middenspel een dam die echter al snel voor gelijke stukken van het bord verdween. De overgebleven stand was echter veel mooier voor de Edenaar, maar het lukte uiteindelijk niet op deze in winst om te zetten.

Dat lukte Harmjan Lammers wel. Hij speelde sterk tegen Ritchie Wijnker en besliste de partij met een spetterende combinatie. 3-3 dus. 4-4 werd het door Henk Klarenbeek. Hij had met omsingelingsspel goede kansen tegen Mike Koopmanschap, maar wachtte te lang met doorbreken en zijn voordeel verdween als sneeuw voor de zon.

DES kwam opnieuw op achterstand door een nederlaag van Aldert van Eck tegen de absolute topper van SNA, Alexander Shvartsman. Van Eck hield tegen de leider van de wereldranglijst in een principieel gevecht lang stand, maar uiteindelijk werd een kleine onevenwichtigheid in zijn stand hem fataal.

Arwin Lammers speelde een partij met wisselende kansen. Lange tijd leek het gelijk op te gaan, maar na een kleine combinatie leek hij te gaan verliezen. Een plotselinge doorbraak veranderde het speelbeeld weer. Uiteindelijk werd het een terechte remise. SNA vergrote de voorsprong door een klassieke overwinning van Steven Wijker op Stijn Overeem en de wedstrijd leek beslist.

Daar kon Arjen Timmer niets aan veranderen. Een mooie partij met een actieve randschijf tegen de sterke De Jong eindigde in remise. René Alderliesten liet de Lunterse hoop nog even opvlammen. Met zijn typische spel laveerde hij Mentsinga in grote problemen. Handig bracht hij een winnend eindspel op het bord wat hij feilloos omzette in een fraaie overwinning.

Alle hoop was gevestigd op Erwin van Hierden die moest winnen om een gelijkspel uit het vuur te slepen. De hoop was echter ijdel. Zijn stand was wel voordelig, maar te dun om remise te voorkomen. Hij probeerde het nog wel, maar zijn tegenstander bleef op de been en bracht de Heerhugowaardse overwinning in veilige haven