DES raakt zicht op top kwijt door nieuwe nederlaag

10 nov

DES Lunteren heeft de wedstrijd tegen koploper Dammers uit Oost nipt verloren. Met 9 punten kwamen de Lunteranen net te kort. Door deze tweede nederlaag op rij zakt DES af naar de grijze middenmoot.

De wedstrijd begon met een rustige remise van Daniel Merkus tegen Niek Smeitink. Laatstgenoemde ondernam niet veel en ook Daniel slaagde er niet in spanning te creëren.   Ook Arjen Timmer speelde remise. Na een scherpe opening stond hij wat onder druk tegen de sterke Maarten Linsen maar het nadeel was niet zo dat Arjen er ongerust van werd.

Nina Hoekman zette DUO op voorsprong. De al jaren veruit sterkste dammende vrouw van Nederland bleek strategisch sterker dan Ronald vd Beek. In een al slechte stand besliste een damcombinatie de partij. René Alderliesten pakte een puntje tegen Dinant Spieker. Hij leek was lastiger te staan maar ook hier bleek het krachtsverschil de remisegrenzen niet te overschrijden.

De vierde remise kwam op naam van Arwin Lammers. Een knappe prestatie van de jongste telg van de Lammers-familie omdat hij speelde tegen de sterkste man van DUO, Jochem Zweerink. Arwin pareerde rustig de aanvalsgolven van Zweerink en schoof beheerst naar een puntendeling.  Jaap van HIerden zette al weer de vijfde remise op het scorebord. Tegen Winkel werd het evenwicht niet verbroken.

DUO pakte de beslissende voorsprong door een overwinning van Gerrit Wassink op Aldert van Eck. Na de tsjegolev-opening zochten beide spelers complicaties. In de tijdnoodfase probeerde van Eck ten onrechte het spel te vereenvoudigen maar het resultaat was dat hij onder de voet werd gelopen.

Harmjan Lammers kon geen tegenstoot uitdelen. Tegen invaller Mario Daamen probeerde hij kansen te creëren maar zoals vaker dit seizoen ging dit lastig. Daamen hield de stand eenvoudig onder controle en boekte een kostbaar puntje. Topscoorder Monteba deelde wel een tegenstoot uit. Jeugdspeler Vermeulen werd met een slim offer onder druk gezet en deze bezweek.

Kopman Erwin van Hierden moest dus winnen om de 10-10 op het bord te krijgen. Tegen de degelijke Henk Hoekman had hij wat voordeel, maar het bleek te weinig op te winnen. Hierdoor ging DUO er met de buit vandoor en bleef Lunteren met lege handen achter.