DES Lunteren verliest van Tilburg

26 jan

De dammers van Lunteren hebben afgelopen week geen goed vervolg kunnen geven aan de wedstrijd tegen Tilburg die op 5 januari 2019 was gestaakt vanwege een trieste gebeurtenis. Maandagavond werden al vier wedstrijden gespeeld in Utrecht. Gezien het spelverloop mocht DES blij zijn dat de achterstand beperkt bleef tot 5-3. De resterende zes dammers konden deze achterstand afgelopen zaterdag niet ongedaan maken waardoor DES moest berusten in een 12-8 nederlaag. Voorafgaand aan de wedstrijd in Tilburg was er een minuut stilte ter nagedachtenis aan Jo Frissen. Op zaterdagmiddag 5 januari werd hij tijdens de damwedstrijd van het derde tiental van Tilburg onwel en overleed later die middag in het ziekenhuis.

Utrecht
Daar er een aantal dammers van Lunteren vanwege de Halve Finales van Nederland verhinderd waren om op zaterdag 26 januari te spelen, werden vier wedstrijden maandagavond al vooruit gespeeld in Utrecht. Het werd een zware avond voor de DES-dammers. Alleen Jan Lammers behaalde een degelijke remise. Bij Stijn Overeem en Laura Timmerman moest het van ver komen. Timmerman liep in een combinatie waarbij de tegenstander gelukkig op het verkeerde veld dam haalde. Timmerman kon de dam afpakken waarbij het naar remise liep. Ondertussen had Coen Bommel een nederlaag geleden tegen de sterke Martijn de Leeuw. Bommel leed schijfverlies en leek compensatie te hebben, maar benutte dit niet optimaal waardoor hij kon opgeven. Stijn Overeem kwam na een goede opening ineens onder druk te staan. Met kunst en vliegwerk wist hij het remise te houden. “Het was een spannende avond in Utrecht” aldus supporter en voorzitter van DES-Lunteren Jaap Heij. “We hielden de thuisblijvers op de hoogte via de app, waardoor ze de spanning ook thuis konden voelen. Gelukkig bleef de nederlaag beperkt waardoor de overige zes spelers zaterdag niet voor niets naar Tilburg hoeven.”

Vervolg
Op zaterdag 26 januari was het tweede deel van de wedstrijd. Het zestal ging vol goede moed naar Tilburg. Vooraf werden de kansborden doorgenomen waarbij Timmer, Van Hierden en Harmjan Lammers het moesten gaan proberen, alhoewel ze alle drie een op papier sterkere tegenstander hadden. Het ging echter mis bij Van Hierden. Lange tijd leek Van Hierden goed spel te hebben, maar vanaf zet 30 ging het mis. Z’n tegenstander had veel randschijven, maar wist dat heel behendig naar voordeel en uiteindelijk winst toe te spelen. Gelukkig noteerde Harmjan Lammers verrassend de tegentreffer. Hij leek in het middenspel minder te staan, maar z’n tegenstander ging in de fout waarna Lammers een winnend 4 om 2 eindspel op het bord kreeg. Ook bij broer Arwin Lammers kantelde de wedstrijd halverwege. Lammers had een dubieuze opening maar kwam halverwege heel goed te staan. Zo goed zelfs dat hij gewonnen stond, maar helaas miste hij deze variant waarna het naar remise liep. “Die opening was wel bijzonder, en volgens mij nog nooit vertoond. Dat is toch wel leuk, maar wel balen dat ik de winst gemist heb.” aldus Arwin Lammers. Inmiddels was er ook een remise genoteerd op het bord voor Timmer. Hij was er vol voor gegaan maar moest alle zeilen bij zetten om niet te verliezen van de Belg Hein de Cokere.

Verrassing
Toch kon DES deze middag nog wel voor een verrassing zorgen. Arno Bos kwam heel goed te staan tegen de veel sterkere Eddie Budé en Johan Top stond wel onder druk tegen de sterke Toine Brouwer, maar het stond nog steeds gelijk. Bos had een goede aanval opgebouwd. Hij stond stevig in het centrum en behaalde veel voordeel. Hij leek steeds beter te komen staan, maar na één onnauwkeurigheid was het voordeel verdwenen en werd het slechts remise. Als laatste was Johan Top bezig tegen routinier Toine Brouwer, een ratingverschil van maar liefst 300 punten. Brouwer voerde de druk enorm op, maar Top bleef kalm. Hij liet z’n tegenstander rustig opkomen en leek eenvoudig naar remise af te wikkelen. Hij werd op het allerlaatst echter nog verrast door een venijnige finesse en kon toch nog onverwacht opgeven.

Degradatiekraker
Volgende week volgt de degradatiekraker in en tegen Hoogeveen. Beide teams moeten winnen om directe degradatie te ontlopen. Het zal een spannende middag in Hoogeveen worden. “We moeten winnen, anders is het gebeurt. We zijn op volle oorlogssterkte dus het moet kunnen. We gaan winnen!” aldus teamleider Erwin van Hierden.

    Dammend Tilburg       DES Lunteren   12 8
 Eddy Budé (1313)  Arno Bos (1111) 1 1 6
 Koos van Amerongen (1299)  Laura Timmerman (1189) 1 1 3
 Thijs van den Broek (1326)  Stijn Overeem (1253) 1 1 4
 Hein De Cokere (1329)  Arjen Timmer (1307) 1 1 9
 Jasper Daems (1318)  Jan Lammers (1173) 1 1 1
 Martijn de Leeuw (1364)  Coen Bommel (1186) 2 0 2
 Toby Hage (1323)  Harmjan Lammers (1288) 0 2 8
 Toine Brouwers (1426)  Johan Top (1120) 2 0 10
 Kevin Machtelinck (1392)  Erwin van Hierden (1373) 2 0 5
 Rik Verboon (1306)  Arwin Lammers (1184) 1 1 7