DES Lunteren ten onder in degradatiekraker

2 feb

De alles-of-niets wedstrijd zou het moeten worden en dat werd het ook! Een degradatiekraker ten top, alhoewel dat ogenschijnlijk niet blijkt uit de negen remises op het scorebord. Er was echter volop strijd, risico’s werden niet gemeden en tot aan de laatste wedstrijd was het enorm spannend. De Lunteranen vergaten echter te scoren. Op een groot aantal borden stond DES beter en leek dan ook te gaan winnen. Echter werd de ene na de andere kans gemist en was het na negen bloedstollende remises en één nederlaag een zure 11-9 teamnederlaag. De vierde 11-9 nederlaag van het seizoen en daarmee lijkt DES zo goed als gedegradeerd te zijn. De laatste ronde zal er een mirakel plaats moeten vinden om toch nog directe degradatie te ontlopen.
 
Familie onderonsje
Na het bekend maken van de opstellingen bleken de gebroeders Lammers aan de gebroeders Palmans gekoppeld te zijn. De familie Palmans was deze middag scherper en bleek uiteindelijk ook doorslaggevend te zijn voor het eindresultaat. Matchwinnaar werd Zainal Palmans. Hij wist Lunteraan Arwin Lammers te verschalken. Lammers zocht in het middenspel de rand op en kwam onder druk te staan. Hij werd daarbij ook nog verrast door een venijnige combinatie en kon daarna opgeven. Bij broer Harmjan Lammers werd het evenwicht niet verbroken en was remise de logische uitslag.
 
Vrouwenstrijd
Ook bleek uit de opstelling dat de enige twee vrouwen in het gezelschap elkaar troffen aan bord 9. Laura Timmerman mocht het opnemen tegen wereldkampioen vrouwen Natalia Sadowska. Timmerman wist dat het een zware middag zou worden, maar hield goed stand en mocht na een spannende wedstrijd knap remise binnenhalen. De eerst kans deze middag was voor Henk Klarenbeek. Hij kwam sterk uit de opening en leek af te stevenen op een mooie overwinning. Helaas wist zijn tegenstander net het remisegaatje te vinden. Ook bij Mark Sanders tegen Be Eggens werd er op het scherpst van de snede gespeeld, maar geen van beide wist er voordeel mee te behalen. Ook hier was remise de terechte uitslag. Arno Bos scoorde deze middag zijn vijfde “blauwtje” van het seizoen. Daarmee toont hij wederom aan dat hij al het damgeweld in de ereklasse goed aan kan. Ditmaal haalde hij een zeer verdienstelijke remise tegen de sterke Klaas Hendrik Leijenaar. “Een blauwtje lopen is normaal gesproken niet zo fijn, maar in de damwereld is dat echt wel het geval. Ik draai gewoon een lekker seizoen. Tegen veel sterkere tegenstanders speel ik lekker vrijuit vanuit mijn underdogpositie” aldus Bos.
 
Volgende kansen
Nu was het aan de bovenste vier borden om de opgelopen achterstand om te buigen naar een overwinning. Bij drie van de vier borden stond DES enorm goed en bij het andere bord was het in eerste instantie nog lange tijd gelijkwaardig, maar ook hier kreeg DES nog een kansje. Als eerste wist Ronald van Beek zijn goede stand niet om te buigen in winst. Hij had zijn tegenstander volledig in de hoek gedrukt maar kon de sluitende winst net niet vinden. Daarna volgde Aldert van Eck. Hij had net als in de vorige ronde een goede stand opgebouwd. Hij koos echter niet de juiste voortzetting. Dit bracht wel schijfwinst, echter had de tegenstander teveel compensatie waarbij de winst er niet meer in zat. Aan het eerste bord werd er ook fel gestreden door Stijn Overeem en Martijn Vissers. Ook hier werd er scherp gespeeld en met enig voordeel kwam Overeem uit het middenspel. Dit voordeel was echter niet voldoende voor de winst. Als laatste was teamcaptain Erwin van Hierden nog bezig. Vanuit de opening had hij al wat voordeel verkregen en hij bouwde dit verder uit. De omsingeling was erg goed waar veel combinaties in verborgen zaten. Van Hierden kreeg het elke keer net niet sluitend en ook in het voordelige eindspel kon hij het net niet rond krijgen. Hij moest berusten in een teleurstellende remise en daarmee was de onverwachte teamnederlaag een feit.
 
Laatste strohalm
Over 14 dagen volgt de laatste ronde van de nationale bondscompetitie en dan moet DES winnen van de buurman WSDV uit Wageningen. Daarbij is DES ook afhankelijk van de resultaten bij de andere degradatiekandidaten. Teamleider Van Hierden verwacht nog wel een spannende laatste ronde “We hebben al afgesproken dat we het seizoen gaan afsluiten met een mooie overwinning tegen Wageningen. We zijn enorm gebrand op een goed resultaat!” aldus Van Hierden.
 

    MTB Hoogeveen       DES Lunteren   11 9
 Martijn Vissers (1369)  Stijn Overeem (1253) 1 1 9
 Keita Desmet (1221)  Ronald van de Beek (1204) 1 1 5
 Nick Waterink (1244)  Erwin van Hierden (1373) 1 1 10
 Rick Hakvoort (1319)  Aldert van Eck (1246) 1 1 8
 Klaas Hendrik Leijenaar (1375)  Arno Bos (1111) 1 1 7
 Maikel Palmans (1332)  Harmjan Lammers (1288) 1 1 2
 Bé Eggens (1245)  Mark Sanders (1219) 1 1 3
 Maarten Wichgers (1217)  Henk Klarenbeek (1395) 1 1 4
 Natalia Sadowska (1342)  Laura Timmerman (1189) 1 1 6
 Zainal Palmans (1366)  Arwin Lammers (1184) 2 0 1