DES hard onderuit in Leeuwarden

27 okt

In de vierde ronde van de nationale competitie heeft DES Lunteren zijn eerste nederlaag geleden. In Leeuwarden werd DES volkomen weggetikt door Huizum. De Lunteranen keerden met een zeker niet onverdiende 14-6 nederlaag terug uit Friesland.

De wedstrijd begon goed met een degelijke remise van Jaap van Hierden tegen Posthumus. Daarna ging het echter mis. Arjen Timmer verloor van Kooistra. Arjen offerde een stuk omdat hij zag dat er anders een combinatie zou volgen. Hoewel zijn tegenstander dit niet gezien had, maakte deze dankbaar gebruik van het stuk winst en won bekwaam. De volgende tegenslag kwam op bord acht waar Ronald vd Beek invaller Jan Terpstra niet op de knieën kreeg. Vd Beek had steeds de betere stad maar winst onvoldoende voordeel te halen en moest teleurstellend afwikkelen naar remise.

De malaise werd vervolgd bij René Alderliesten. Tegen de sterke Fries Johan Teake Dekker werd hij langzaam van het bord geduwd. Een slim offer van de Fries versnelde het einde van de partij. Het werd nog erger doordat ook Harmjan Lammers verloor. Tegen de voormalig sterkste man van Nederland, Tjalling vd Bosch ontstond een spannende roozenburgpartij. Vd Bosch dunde de rechtervleugel van Lammers steeds verder uit en deze had hier geen antwoord op. Een doorbraak zorgde voor een stuk meer en even later partijwinst.

Bij een 8-2 tussenstand deed Marcel Monteba wat terug. Hij probeerde de aanval van zijn tegenstander te omsingelen. Toen deze niet op tijd afhaakte en zijn aanval door probeerde te zetten liet Marcel hem vakkundig vastlopen. Erwin van Hierden heeft ook nog niet de vorm van het seizoen te pakken. Tegen de op papier minder sterke Jacob de Vries wist hij niet veel te bereiken en liep de partij naar remise. Ook Aldert van Eck tekende voor een puntendeling. Tegen Piet Bouma leek hij een voordelige middenspelpositie te bezitten. Door de teamachterstand nam hij echter te veel risico. Bijna kreeg hij het deksel op zijn neus maar doordat Bouma de winnende voortzetting miste kon de teamleider naar remise ontsnappen.

De laatste partijen waren van vader en zoon Lammers. Arwin kwam in een klassieke positie plotseling een stuk achter tegen Nagel. Hoewel de stand nog wel remisekansen leek te bevatten wist Nagel toch vrij gemakkelijk de winst te vinden. Invaller Wim Lammers zorgde voor de langste partij van de dag. Tegen de Friese kopman vd Pal bleef hij knap op de been. Hij kon echter een klein nadeel niet voorkomen. Dit werd na de tijdnood tergend langzaam uitgebouwd door vd Pal. En na bijna zeven uur spelen kon Lammers de nederlaag niet meer voorkomen en stond de einduitslag van 14-6 op de borden.