DES doet goede zaken in titelstrijd

11 jan

DES is 2014 uitstekend gezakt. Een soepele overwinning op subtopper Rijnsburg zorgde voor tevreden gezichten. Toen bleek dat concurrent Tilburg onverwacht verloor, werd het zelf een brede lag. Met nog drie wedstrijden te gaan staat DES twee punten voor op zowel Tilburg als Huissen.

In Rijnsburg werd het geen moment spannend en zette DES de wedstrijd als snel naar zijn hand. De gehele middag was er eigenlijk geen enkele speler die een mindere stand op het bord had. Uitzondering was Jaap van Hierden. Nadat hij zijn gewonnen dam weer af liet pakken stond hij moeilijk. Een blunder van zijn tegenstander zorgde echter toch nog voor twee punten voor Lunteren. Dat was eigenlijk direct de beslissing in de wedstrijd. Aldert van Eck zette de stand op 4-0 door in een klassiekje de op papier zwakkere Laura Andriessen op te knopen. Generatiegenoot Arjen Timmer deed hetzelfde tegen de tweede Rijnsburgse vrouw. Denise van Dam werd met een goede aanval van het bord geknald.

Met deze drie overwinningen op zak gaven de overige DES-spelers niks meer weg. 7 remises betekende een 13-7 overwinning. Arwin Lammers had exact dezelfde rating als zijn tegenstander en   boekte dan ook een gelijkwaardige puntendeling tegen Erwin van Hierden had goede kansen met een sterke aanval tegen Arjen de Mooij. Hij zag echter een combinatie te laat en miste hiermee de winst. Ronald van de Beek gaf niks weg tegen de sterke Richard Kromhout, stond de hele partij makkelijker en boekte ook een zeer verdienstelijke remise. Ook Harmjan behaalde een mooi gelijkspel. Hij gaf de Rijnsburgse kopman en meervoudig NK-finalist knap tegenspel. In een spannende partij met actieve randschijven bleek hij knap overeind.

René Alderliesten had met mooi uitziend drukspel een goede stand bereikt maar koos niet het beste plan, waarna ook deze partij in remise eindigde. Ook de Lunterse kopmannen aan bord één en twee hoefden niet te winnen vandaag. Henk Klarenbeek wist niet te profiteren van een plusschijf in een ingewikkelde stand met wederzijds een dam. Peter Hoogteijling aan bord twee kwam ver met subtiel aanvalsspel. Tegenstander Richard Meijer hield echter het hoofd koel en wist in een dun standje het remisegaatje te vinden.

Teamleider Aldert van Eck was na afloop een zeer tevreden man. “Mooi dat we voor het eerst dit seizoen geen enkele partij verliezen. We hebben uitstekend geprofiteerd van de zwakke plekken van de tegenstander en gaven zelf niks weg. Dit is onze beste teamprestatie van het seizoen. ”