DES boekt knappe zege in Groningen

15 okt

Vanwege het wereldkampioenschap was de competitieronde verplaatst naar december. DES en Het Noorden besloten toch te spelen, om het competitieritme vast te houden. Dat pakte goed uit. DES bleek in topvorm te zijn. Titelfavoriet Het Noorden, met de hoogste gemiddelde rating, werd met 12-8 teruggewezen. Daarmee blijkt DES zich volop te kunnen mengen in de titelstrijd.

Arjen Timmer had een meevaller. In een stand waar weinig aan de hand was, tuimelde zijn tegenstander in een simpele combinatie en kon direct opgeven: 2-0 voor DES. De Groningers kwamen terug doordat Paul Wijninga won van Arwin Lammers. Deze kwam geen moment lekker in de wedstrijd, had al snel veel van zijn tijd gebruikt en kon uiteindelijk het remisegaatje niet meer vinden.

De Lunterse toppers bleken zoals vaak beslissend. Henk Klarenbeek speelde zoals verwacht en gehoopt de op papier zwakste tegenstander helemaal van het bord. Erwin van Hierden leverde de prestatie van de dag, door de zeer sterke oud-Lunteranen Michel Kroesbergen met een centrumaanval van het bord te duwen.

Met een 6-2 stand bleek de kracht en degelijkheid van het Lunterse collectief. Op de andere borden werd niks weggeven. Mark Sanders bleef prima overeind tegen Jan van Meggelen, hetzelfde gold voor Ronald van de Beek tegen Danny Staal. Arno Bos kwam moeizaam uit de opening tegen de sterke Nick Hoving, maar vocht zich sterk terug en wist verdere problemen met handig spel te voorkomen.

Invaller Jan Lammers (Harm Jan Lammers was afwezig) kreeg een zeer kansrijke korte-vleugelopsluiting op het bord, maar kon de winst niet vinden. Stijn Overeem bleek ook heel knap overeind tegen wereldtopper Dolfing, die in een klassieke partij geen kansen kon afdwingen. Op bord 10 kwam tot slot de omsingelingsstrategie van Aldert van Eck niet helemaal uit de verf. Hij moest daardoor hard werken voor een puntje, maar slaagde daarin en bepaalde de eindstand op 12-8.