DES 1 verliest seizoenstart

21 sep

DES 1 ervoer het vandaag: spelen in de ereklasse is van een heel ander niveau dan spelen in de hoofdklasse. Hoewel er niet slecht gespeeld werd, konden de Lunterse dammers geen vuist maken tegen het sterke Volendam. Enige uitzondering was Arjen Timmer die een mooie overwinning boekte. Maar daar stonden drie nederlagen tegenover, zodat de Volendammers de punten mee naar huis namen.

Als eerste moest Jaap van Hierden de punten inleveren. Tegen de sterke Rus Trofimov liet hij zijn vleugel opsluiten en stond met een bord vol schuiven al snel verloren. René Alderliesten speelde rustig tegen subtopper Paul Oudshoorn. Deze wist ook niet veel te creëren waardoor een gelijkwaardige remise het logische resultaat was. Hetzelfde gold voor Harmjan Lammers, die ook een gelijkwaardige remise liet aantekenen.

Het zag er allemaal nog niet zo slecht uit, maar het verdedigen in de ereklasse bleek van een ander niveau. Goede Lunterse standen in winst omzetten bleek lastig. Ronald vd Beek had een krachtige aanval op het bord, maar tegenstander Westerveld bleef rustig goede zetten doen. Een doorbraak voor twee schijven bleek voldoende voor de remise. Erwin van Hierden speelde een spannende aanval versus omsingeling tegen de handige Afrikaan Mbongo. Hoewel Erwin als vanouds problemen had met de klok, vielen de problemen op het bord mee: ook remise.

Volendam trok de wedstrijd over de streep door overwinningen van Ludwig en Wesselink. Aldert van Eck wist geen goed plan te bedenken tegen het drukspel van Ludwig en kwam er uiteindelijk niet meer aan te pas. Arwin Lammers speelde een spannende theoretische kelleropening. Hij hield lang goed stand tegen topper Wesselink, maar een misrekening zorgde voor een kansloos afspel.

Na een verwachte gelijkwaardige remise van kopman Klarenbeek tegen de degelijke subtopper Provoost zorgde Arjen Timmer voor het lichtpuntje van de dag. Hij speelde tegen zijn favoriete tegenstander Paul Sier en wist zoals al vaker te winnen. De mooie strategie werd vervolgd door een sterk laat middenspel en beloont met twee punten. Tot slot tekende debutant Stijn Overeem in zijn eerste wedstrijd op het hoogste niveau voor een puntendeling. Lang had hij een mooie stand, maar een foutje zorgde voor een moeilijk eindspel. Tegenstander Hansen deed het gelukkig voor hem niet helemaal goed, waardoor hij kon ontsnappen.

De score op het uitslagenformulier werd hierdoor 12-8. Acceptabel voor DES. De volgende rondes gaat het er echt om, met wedstrijden tegen concurrenten die strijden om degradatie te voorkomen.