DES 1 terug op aarde

15 nov

In de vijfde ronde tegen topclub Hijken heeft DES niet opnieuw kunnen stunten. De Drentse ploeg liet op hardhandige wijze zien dat het niveau in de top van de ereklasse te hoog is voor de Lunteranen, en won met ruime cijfers. Als was dat niet alleen te danken aan hun goede spel, aan Lunterse zijde werden verschillende onnodige fouten gemaakt.

Het begon bij Ronald van Beek, hij trapte tegen het supertalent Boomstra in een eenvoudige combinatie zodat Nederlands hoop op het wereldkampioenschap al snel twee punten bij kon schrijven. Ook Evert vd Pol kon het niet bolwerken. Hoewel er niet veel aan de hand leek werd hij in het late middenspel hardhandig van het bord gezet. Invaller Wijnand Voskuil (Richard Cousijnsen was afwezig) werd overklast door Maikel Palmans. Arjen Timmer kon Oud Nederlands kampioen Martin Dolfing lang bijbenen maar een foutje van de Lunteraan werd keihard afgestraft. De Letse grootmeester Domchev maakte er zelfs 10-0 van. Hij versloeg de normaal zo degelijke Marcel Monteba die relatief simpel schijfverlies over het hoofd zag.

Pas toen kon DES eindelijk iets terugdoen. Henk Klarenbeek kreeg winstkansen tegen Michel Kroesbergen (opgeleid bij DES en jaren speler van het eerste) maar moest in remise berusten. Daniel Merkus is in uitstekende vorm en won opnieuw. Een lastig eindspel werd tegen de zeer ervaren Dollekamp naar winst gevoerd. Aldert van Eck speelde ook opnieuw een goede partij tegen de sterke en verschrikkelijk handige grootmeester Hans Jansen. Van Eck bereikte een remise-eindspel maar liet zich toch nog foppen en verloor zijn beide dammen en de partij. Als laatste pakte Van Hierden nog een puntje, nadat hij een goede wending van zijn tegenstander miste verdween zijn voordeel als sneeuw voor de zon en werd de eindstand bepaald op 4-16.

Van Hierden: “we halen tegen de topploegen niet ons normale niveau. Net als tegen Huissen werden er veel onnodige fouten gemaakt. Het lijkt wel of we tegen deze ploegen onbewust niet geloven in onze kansen en niet scherp genoeg zijn. Gelukkig spelen we tegen de mindere ploegen wel goed waardoor we nog wel in het linker rijtje staan. Als we dit willen vasthouden moeten we volgende week tegen Heijmans (een mede degradatiekandidaat) wel veel scherper zijn.”