DES 1 start competitie goed

15 sep

DES 1 is het nieuwe seizoen uitstekend gestart. In de streekderby tegen Wageningen werd een duidelijke 13-7 overwinning geboekt. DES kwam niet in gevaar en door wat gemiste kansen had de overwinning zelf nog wat hoger uit kunnen vallen.

De wedstrijd begon met een puntendeling van Harmjan tegen oud clubgenoot Matthias de Kruijf. Beide spelers, die veel hebben samengespeeld en getraind wisten wat ze van elkaar konden verwachten en hielden elkaar in evenwicht. René Alderliesten zorgde daarna voor de vroege voorsprong. Tegen het jonge talent Kromhout won hij een stuk door een klein maar geniepig zetje. De partijwinst was daarna een kwestie van tijd.

Ronald van de Beek zette een vreemde opening op het bord. Waarschijnlijk kon zijn spel niet helemaal door de beugel maar zijn tegenstander wist niet te profiteren en vervlakte het spel. Daarna was de muziek uit de stelling en liep deze snel naar remise.  Ook Arjen Timmer tekende voor een puntje. Zijn tegenstander Mark Sanders investeerde veel tijd en kreeg hiermee een goede aanvalsstand. Arjen hoopte door de tijdsdruk te kunnen profiteren van een foutje maar deze bleef uit.

Marcel Monteba vergrote de voorsprong door Gerben van Steenbergen te verslaan. De DES-speler geeft training in Wageningen aan onder andere zijn tegenstander van zaterdag. Hij liet echter zien dat hij daar nog wel even mee door kan gaan, want de training heeft nog niet zoveel effect gehad dat Van Steenbergen Marcel in de problemen kon brengen. Op bord één probeerde kopman Erwin van Hierden het degelijke Wageningse talent Jesse van Beek te verslaan. De aanval van de Wageninger kende echter weinig zwaktes en meer dan een remise zat er niet in.

De wedstrijd van intussen wel gespeeld. Op alle vier de borden waar nog gespeeld werd had Lunteren een voordelige stand. Echter alleen Arwin Lammers wist nog te winnen. Het Lunterse talent dat na goede invalbeurten vorig seizoen nu een basisplek heeft liet zien dat dit terecht is. Toen Esther van Muijen zichzelf opknoopte door een zogenaamd naamloos skelet op het bord te zetten maakte Arwin het vakkundig af.

De overige drie partijen eindigde wat teleurstellend in remise. Jaap van Hierden jr. had door een handigheidje in de opening voordeel verkregen en bouwde dit langzaam uit in een winnende stelling. Hij vergat zichzelf echter te belonen voor een mooie partij.  In het eindspel liet hij de winst lopen. Ook Aldert van Eck miste de winst. De defensief spelende Derk Kleinrensink werd met technisch spel in de verdrukking gebracht. Na de tijdnoodfase rekende Van Eck lange tijd om de winst te vinden, maar hoewel deze er wel in zat, vond hij hem niet en liep de stand naar remise. Daniel Merkus boekte als laatste een remise. Hij kreeg wat kansen tegen Arie Jansen van Doorn toen hij een aanval op het bord kreeg. Het was echter onvoldoende voordeel om de winst te bereiken.

Ondanks de gemiste winstkansen toonde teamleider Aldert van Eck zich een tevreden man. “We hebben vandaag nul kansen weggeven  en zelf drie winstpartijen geboekt. Een degelijke overwinning dus. Na het zware seizoen en de degradatie vorig jaar is het lekker om direct goed te starten. Dat hebben we met deze overwinning gedaan.”