DES 1 speelt niet goed maar wint wel

19 sep

Als je matige wedstrijden ook wint, dan doe je het goed. Maar volgende keer moet het beter. Dat was het commentaar van Aldert van Eck na de gewonnen competitiestart van DES. Promovendus IJmuiden, dan ook nog met twee invallers aantrad, mocht op papier geen probleem zijn. In de praktijk kwam DES ook niet in grote problemen, maar uiteindelijk werd het spannender dan nodig en stond er maar een nipte 11-9 op het scorebord.

Kopman Henk Klarenbeek had een eenvoudige middag. Tegen Van der Vlis kreeg hij een goede hekstelling op het bord en na een klein zetje waren de eerste punten van het seizoen binnen. Arjen Timmer consolideerde door tegen de kopman van IJmuiden rustig naar remise te schuiven. Aldert van Eck leek tegen een teleurstellende remise aan te lopen tegen de lager ingeschaalde Van de Vossen, maar na een enorme blunder kon hij zomaar de twee punten in ontvangst nemen. Toen ook Erwin van Hierden na een sterke strategische partij een winnende doorbraak op het bord bracht en de stand op 7-1 zette, leek er geen vuiltje aan de lucht.

De eerste tegenvaller was de remise van Ronald vd Beek. Hij had alle strategische velden in handen, maar toen het bord steeds leger werd verdween ook zijn voordeel en moest hij genoegen nemen met remise. Hetzelfde gold voor Jaap van Hierden, die na een slimmigheidje in de opening een uitstekende stand kreeg maar niet voldoende kon doordrukken om winst af te dwingen.

IJmuiden deed wat terug via Jesse Bos, die Harmjan Lammers langzaam van het bord drukte. Nieuweling Mark Sanders, overgekomen vanuit Wageningen kende een uitstekend debuut maar vergat zichzelf te belonen. In een klassieke stand had hij winnend voordeel, maar na ene afwikkeling van zijn tegenstander maakte hij de verkeerde keuze, en kwam niet verder dan remise.

Het winnende 11e punt kwam van Arwin Lammers, maar heel tevreden was hij daar niet mee. Tegen een invaller met een beduidend lagere rating bereikte hij na een partij waar ook zijn tegenstander de nodige kansen had uiteindelijk groot voordeel. Ook hij mistte vandaag productiviteit, en moet ook in remise berustten. Gelukkig voor DES was de partij van Stijn Overeem nog louter van belang voor het scoreformulier. Hij kreeg een aanval van Martin van Dijk over zich heen en kon daar weinig tegenover stellen. Langzaam maar zeker werd het talent uit Voorthuizen van het bord gedrukt en bepaalde Van Dijk de eindstand op 11-9.