DES 1 bijna gedegradeerd

14 jan

DES 1 toog zaterdag 14 januari met twee invallers naar Westerhaar, waar het duel met het ijzersterke eerste team van Witte van Moort op het programma stond. Vooraf waren de krachtsverschillen enorm groot: Witte van Moort heeft de sterkste basisformatie van de Ereklasse. Deze verschillen waren duidelijk te zien op de borden, DES verloor met liefst 18-2 en is daardoor bijna zeker van degradatie. Concurrent Orfam Telecom won van Damlust uit Gouda en is daarmee bijna onbereikbaar geworden.

Het ging al vroeg in de wedstrijd mis toen Jaap van Hierden sr. het spoor bijster raakte tegen de sterke Kameroenees Mbongo. Een kleine finesse werd van Hierden sr. in moeilijke stand direct fataal. Aldert van Eck werd ook efficiënt van het bord gespeeld tegen de razendsnel spelende Marino Barkel, waardoor DES al na tweeënhalf uur op een 4-0 achterstand stond. Rond de tijdnoodfase ging het vervolgens nog harder bergafwaarts. Erwin van Hierden gebruikte teveel tijd voor zijn flankomsingeling en verloor in tijdnood. René Alderliesten bleef lang op de been tegen de sterke Gil Salomé, maar ook hier werd in tijdnood een schijf en daarmee de partij ingeleverd. Jaap van Hierden jr. redde het niet tegen Casper Remeijer en broer Henri van Hierden beleefde een zware invalbeurt tegen Ben Provoost. Laatstgenoemde kon de partij uitmaken met een fraaie rondslag.

Pas bij deze 12-0 (!) tussenstand kon DES wat terugdoen: Harmjan Lammers speelde verdienstelijk remise tegen de sterke Wit-Rus Tolchikov. Marcel Monteba leek op weg naar een overwinning, maar nam een verkeerde afwikkeling. Zuur was dat hij daarmee zelfs nog verloor. Ronald van de Beek en Arjen Timmer brachten dezelfde opening op het bord. Van de Beek verloor tegen Frerik Andriessen door een fout in een moeilijk macro-eindspel, maar Timmer kon nog met moeite een punt pakken tegen Boudewijn Derkx. Eindstand 18-2, dat doet zeer.

DES 2 pakt punt op de valreep
Het tweede tiental moest dit seizoen voor de derde keer oprij richting Maasricht voor de uitwedstrijd tegen Raes. De afgelopen twee jaar werd er met moeite 10-10 gelijk gespeeld tegen Raes. Vandaag werd er voorgenomen om af te rekenen met de sympathieke limburgers. Het pakte echter heel anders uit. De wedstrijd begon met een meevaller door een onverwachte winst van Wim Lammers. Wim strafte een blunder van tegenstander Nagels met een drie om een goed af. Hierna ging het bergafwaarts door nederlagen van Henk en Henk tegen Wiel Ogkronlik en Gijs Schoenmakers. Edwin Loozen boekte aan bord 1 zijn eerste overwinning van het seizoen tegen Ber ter Haaf. Arno Bos verkeek zich in het lastige eindspel en kon de punten inleveren bij Ger Stam. De twee terechte remise van Richard Cousijnsen en Arwin Lammers zorgde voor de 8-6 tussenstand. Teamleider Evert v.d.Pol ging hierna tegen de topscoorder Leo Oudenes de mist in en dat betekende 10-6. Een nederlaag leek een kwestie van tijd voor het tweede tiental van DES. Invaller Jacco Bos ontsnapte in een bizarre wedstrijd tegen Randy Cardozo. Na de tijdscontrole kreeg Jacco Bos een voordelig eindspel op het bord en maakte dit na vijf uur spelen fraai af. De tijd ging door en Jaap Heij moest het vier om twee eindspel nog in winst om zetten. Met de hele belgische en limburgse delgatie om het bord heen bleef Jaap kalm en na bijna zes uur spelen gaf tegenstander H.Grau door een leuke finesse van Jaap de partij op! Eind goed al goed toch een belangrijk punt voor DES 2 De concurrentie speelde ook allemaal 10-10

De stand 1e klasse C
8. D.C.Nijmegen 1 8-7
9. Dammers uit Oost 2 8-6
10. D.e.s. 2 8-5
11. EAD Asten 8-3
12. B.D.V.- Bennekom 8-1
De volgende ronde: D.E.S. 2 – D.C. Nijmegen 1 B.D.V. 1 – EAD Asten.

DES 3 verliest van Zaanstreek 2
Het derde tiental heeft een kansje laten liggen om een minimaal een puntje? De wedstrijd tegen Zaanstreek 2 ging lange tijd gelijk op maar in het eindspel werden er toch wat puntjes gemorst. De nederlagen van Gerrit Roeterdink en Melanie Voskuil op de bovenste borden maakte het verschil vanmiddag. Op de onderste borden verloren Joan Evers en Peter Pasterkamp Michel Hendriksen zorgde voor een mooie winstpartij tegen Klaas Scheltus. De tweede remises waren van Stijn Overeem en Dinand Stegeman tegen op papier sterke tegenstanders. Beide spelers stonden in het blauw op de kndb-site. De overige drie punten werden behaald door Jan Bos, Bram Cysouw en Berrian Lammers. De eindstand werd hiermee 7-13 in het voordeel van Zaanstreek 2.