NK sneldammen Jeugdteams 2012

1 jul

DES Lunteren 4e op het Nederlands Kampioenschap sneldammen voor Jeugdteams

Zaterdagochtend vertrok DES Lunteren met vier spelers en Jan Heij naar Utrecht om daar de eer van DES hoog te houden tijdens het NK sneldammen voor jeugdteams. Na een wat rommelige autoreis kwam het team net op tijd aan om de eerste ronde te spelen. Door een communicatiefoutje was het team niet opgegeven, waardoor we de eerste ronde tegen de dummy speelden en onze eerste 8-0 al binnen hadden. Jammer genoeg was dit wel ongunstig voor onze weerstand, waardoor we op het einde 4e werden op weerstandspunten.

In ronde twee kwamen we te spelen tegen SNA 2, die we versloegen door een remise van Arwin Lammers en de winst van Stijn Overeem en Melanie Voskuil. Johan Top verloor deze ronde, maar het mocht niet baten bij de einduitslag. 5-3 in het voordeel van het Lunterse team.

Een ronde later kwam SNA 3 direct revanche nemen, spelende met Ritchie Wijnker en Mitchel Mensinga die in deze ronde van Arwin en Stijn verloren, waardoor we al met 4-0 achterstonden. Johan maakte het nog spannend door te winnen van de zwakke schakel van het team. Melanie wist wat haar te doen stond. Alleen met een overwinning zouden we nog een puntje kunnen pakken. Na een spannende partij werd het remise, waardoor we 5-3 verloren en iets op de ranglijst zakten.

Ook in ronde vier kwam het team tekort, wederom door een verlies van Arwin, die niet zijn toernooi had. Stijn won en Johan speelde remise, maar ook Melanie verloor, van het jonge, maar sterke talent Jorne Huiting. Hierdoor ging DUO er met een 5-3 vandoor tegen DES.

Ronde 5 zaten we ver van de podium plekken af, waardoor we het zwakke BDV Brummen als tegenstander kregen. Dit team werd in de pan gehakt door 3 overwinningen van Arwin, Stijn en Melanie en een remise van Johan. 7-1 was de uitslag. Goed voor ons zelfvertrouwen en goed voor de bordpunten.

Na de pauze kwamen we tegen Samen Sterk uit Alphen aan de Rijn, die uiteindelijk derde werden op weerstandspunten. Hier speelden we 4-4 tegen door een overwinning van Johan en twee remises van Stijn en Melanie. Arwin speelde een ijzersterke partij tegen Ali Fthalla, kwam gewonnen te staan, maar wist deze stand in twee zetten om te bouwen naar een verliezende stand. Wederom verloor Arwin, waardoor het Lunterse team net te kort kwam voor een overwinning.

Ronde 7 kwamen we tegen DEZ Culemborg, die 4 aankomende talentjes opgesteld hadden. Ook hier kon Arwin zijn winnende stand niet omzetten in twee punten, en weer verloor hij. Gelukkig wist de rest van het team wat ze moesten doen en deden dit ook. Stijn en Melanie wonnen en Johan speelde gelijk, waardoor we er weer met een 5-3 vandoor gingen. We bleven maar stijgen in de ranglijst en kwamen steeds dichter bij een podiumplek.

Ronde 8 kwamen we te zitten tegenover onze grootste Gelderse concurrent, WSDV 2. Met in het team Jan Groenendijk, Jannes Kromhout, Selke Riedel en Robert-Jan van Steenbergen. We verloren deze ronde met 5-3 door verlies van Stijn en Johan, door een overwinning van Melanie tegen de zwakste schakel uit het team en door een remise van Arwin tegen Jan Groenendijk. Weer versloegen we WSDV niet, maar we blijven hoop houden voor de toekomst. Door dit verliezen streden we voor plek 3, omdat plek 1 en 2 al te ver weg waren.

Ronde 9 kwamen we tegen Ijmuiden. Dit team poetste we van het bord door overwinningen van Stijn, Melanie en Johan. Arwin speelde remise in weer een betere stand. Het team won met 7-1 en steeg weer in de ranglijst.

In de voor de laatste ronde stonden we op plek 6, en speelden we tegen nummer 4, DDV Dedemsvaart, met Bert Aalberts op bord 1. Arwin Lammers probeerde wel, kwam in een gelijkwaardig eindspel, maar wilde teveel, dacht dat het team zou verliezen, omdat Melanie een steen achter stond. Door dit spel, kwam hij opeens in een verloren stand te staan en stond Lunteren met 2-0 achter. Johan Top speelde remise, Stijn won, waardoor het 3-3 stond. Melanie kwam een steen achter te staan, maar wist op een rare manier haar stand om te zetten in een gelijkwaardige stand, waarna ze de partij ook nog eens won door een fout van de tegenstander. Lunteren won 5-3 en eindigde op plek 4 in de ranglijst, waar ze op 3 hadden gestaan als ze ronde 1 niet tegen de dummy hadden gespeeld, maar ronde 1 tegen een ander team ook gewonnen had.

 

Bij de prijsuitreiking kreeg het team nog een K&K boekje in handen gedrukt, wel 1 boekje per team. Ook Stijn Overeem kreeg nog een prijs in handen gedrukt, door zijn persoonlijke score 10-15, waardoor hij op plek 3 eindigde van de beste bord twee spelers. Melanie met haar 10-16 score kwam niet in de ranglijst van de beste bord drie spelers, maar speelde een heel sterk toernooi. Johan Top speelde ook een erg goed toernooi, verloor er maar twee partijen en haalde ook een plusscore. Arwin Lammers zat tegen de sterkste spelers op het toernooi, maar wist hier niks uit te halen, verloor er maar liefst 5, waarvan hij er 4 beter stond, maar door tijdnood te winst niet vond. Al met al een goed toernooi voor DES Lunteren, die weer heeft aangetoond dat het bij de beste damclubs van Nederland hoort.

Persoonlijke scores DES:
1.  Melanie Voskuil  10-16
2.  Stijn Overeem    10-15
3.  Johan Top        10-12
4.  Arwin Lammers    10-07