Nathan kampioen van Gelderland

13 jan

Nathan van Galen is met 12 punten uit 7 wedstrijden kampioen van Gelderland bij de welpen geworden. Maar liefst twee punten los op Machiel Weistra (2), Bryan van Alst (3) en Teun van den Brink (4) die allen 10 uit 7 hadden.

Nathan start met een overtuigende en snelle overwinning tegen Joris van Asseldonk. Dat is lekker, de spanning is er zo een beetje af. De tweede partij tegen Joost Rossen is lastiger. Nathan komt gedurende de partij steeds beter te staan, maar lijkt de winst net te gaan mislopen. Een laatste trucje dan nog, ja hij trapt erin. Vier punten zijn binnen.

De derde partij was er eentje uit het boekje. Beide spelers bouwen goed op, maar Nathan net een stukje beter. Nathan heeft een geweldig mooi blok en bijzonder veel dreigingen. Uiteindelijk overziet de tegenstander (Akosh kardos) het niet meer en Nathan slaat meteen toe. Akosh probeert nog van alles (knap), maar Nathan doorziet alle trucjes. Wat een knappe overwinning, 6 punten.

Ook in de vierde ronde (tegen Teun van de Brink) start Nathan overtuigend en komt een schijf voor te staan. Daarna wordt deze schijf echter weer teruggegeven (foutje, oeps), maar Nathan knokt terug en lijkt opnieuw te gaan winnen. Nathan ziet echter een trucje over het hoofd, dat zorgt dat de partij kantelt. Nog steeds lijkt remise mogelijk, maar de vermoeidheid slaat toe. De partij gaat verloren.

Ronde vijf tegen Quinten Zondervan is Nathan “back in town”. Snel komt Nathan een schijf voor, forceert, maar mist helaas een tweede schijf winst, maar schuift de tegenstander overtuigend van het bord. Toch kreeg de partijdige toeschouwer nog een kleine hartverzakking toen Nathan in een totaal gewonnen stelling nog een enorme blunder maakte. Quinten was gelukkig helemaal dizzy gespeeld en keek niet meer naar deze onverwachte kans. Acht punten en weer gedeeld eerste plek, omdat de Teun verrassend onderuit ging.

De zesde partij tegen Machiel Weistra (de uiteindelijke nummer 2) was de allermooiste. Beide spelers bouwen goed op, maar na een vrijwel onzichtbare fout op de 26-e zet, komt Nathan met een bijzonder fraaie forcing. Machiel probeert nog een wanhoopspoging, maar daarmee wordt het alleen maar erger. Nathan maakt het knap af.

Ronde zeven gaat dan het kampioenschap bepalen. Hoe kan het mooier, Nathan en Bryan van Alst op kop (1 punt los) en ze moeten tegen elkaar. Maar het is inmiddels half vijf geweest en zes loodzware partijen achter de rug. Wie heeft het beste uithoudingsvermogen. Een ware thriller speelt zich af op het bord. De eerste 30 zetten gaan aan beide kanten foutloos. De spanning bouwt op en ook de vermoeidheid slaat toe. Nathan komt in het voordeel, maar ziet op de 33-e zet een trucje over het hoofd. Machiel ziet het ook niet, maar het blijft op het bord staan. Volslagen onwetend over dit dreigend onheil, is Nathan geduldig bezig de winst te forceren. De forcing wordt op de 34-e zet in stelling gebracht. Nathan kan direct winnen, ziet het wel, maar wacht tot de slagzet nog mooier wordt. De tegenstander kan in zijn ogen er namelijk niets aan doen. Zonder dat Nathan ervan bewust is, is hij Russische roulette aan het spelen, want nog drie zetten lang kan elk moment de tegenstander toeslaan. Maar Nathan heeft de situatie goed ingeschat. Op het moment dat de slagzet het allermooiste is, wordt hij op de 37-e zet uitgehaald. De partij is gelijk over. Nathan is kampioen van Gelderland. Geweldig jongen, van harte gefeliciteerd.

Van een trotse vader