Lunterse dammers in de prijzen

25 feb

Vandaag (23 februari 2013) werd in Putten het gelders damkampioenschap voor pupillen gehouden. De organisatie was in handen van de 75-jarige damclub P.D.C.- Putten. Er deden 35 pupillen aan het damkampioenschap. Namens D.E.S.- Lunteren en D.C.E.- Ederveen deden er 9 pupillen mee. De favoriet voor het kampioenschap Jorne Huiting uit Doetinchem begon het toernooi voorzichtig met twee remises. De plaatselijke favoriet Tristan v.d.Velde uit Putten begon uitstekend met twee winstpartijen. De lunterse jeugd begon sterk met twee winstpartijen van Biense Wielstra en Johan Top.

In het verder verloop van het toernooi bleven Tristan en Johan de koplopers met tien en negen punten. Jorne Huiting won ook drie keer op rij en stond vierde. Biense Wielstra verloor naar vier winstpartijen onverwachts van Tristan. Biense miste in het eindspel een schijfwinst en verloor hierna helaas zijn partij. De zesde ronde won Jorne in het rechtstreekse duel van koploper Tristan. Tom Molenaar uit Brummen en Bram v.d. Vugt uit Harderwijk voegde zich ook bij de kopgroep door drie partijen oprij te winnen. Johan Top bleef namens DES goed meedoen met een remise tegen Willem Wagteveld van damclub D.C.E.- Ederveen.

In de achtste ronde kwam Johan met remise goed weg tegen koploper Jorne. In het eindspel wist Johan dankzij een mooi offer de remisegrens nog te vinden. De concurrentie profiteerde hiervan gedeeltelijk. Tom Molenaar won van Biense Wielstra. Biense gebruikte helaas te veel tijd en de ging door de vlag van de klok. Jeroen v.d. Brink kwam ook nog bij de top vijf door van Tristan te winnen. In de slotronde moest de koploper Jorne Huiting het opnemen tegen Willem Wagteveld uit Ederveen.

De Ederveense pupil bood goed tegenspel maar moest toch zijn meerder erkennen in Jorne. De nummers twee en drie Daan Molenaar en Johan Top speelde een gelijkopgaande partij met remise als terechte uitslag. De nummmer vier Bram van Vugt versloeg de te snel spelende lunterse pupil Jeroen v.d.Brink. Biense herstelde zich door te winnen van Pieter Asseldonk. De nieuwe pupillen kampioen van Gelderland werd nu Jorne Huiting met een mooie score van 15 punten uit 9 rondes. De tweede t/m vierde plaats moest nu worden beslist door de weerstandpunten. De drie spelers Tom Molenaar, Bram v.Vugt en Johan Top behaalde allen 14 punten. Door minder weerstandpunten eindigde Johan Top op de vierde plaats. De twee andere lunterse pupillen Biense en Jeroen eindigde extact op de zesde plaats. De beslissing werdstrijd om een mooie beker werd nipt gewonnen door Biense Wielsta. Willem Wagteveld eindigde met 11 punten op een mooie achtste plaats.

Eindstand pupillen kampioenschap van Gelderland.
1. Jorne Huiting 9-15 DUO- Doetinchem
2. Daan Molenaar 9-14 102 wp B.D.V.- Brummen
3. Bram v.Vugt 9-14 102 wp D.C.H. -Harderwijk
4. Johan Top 9-14 99 wp D.E.S.- Lunteren
5. Tristan v.d.Velde 9-12 P.D.C. – Putten
6. Biense Wielstra 9-12 D.E.S. – Lunteren
7. Jeroen v.d.Brink 9-12 D.E.S – Lunteren
8. Willem Wagteveld 9-11 D.C.E. – Ederveen

De overige lunterse en ederveense dammers eindigde in de middenmoot.
Jan Cysouw 12e 9-12
Christiaan v.d. Broek 15e 9-10
Evert Jan Bos 19e 9-09
Alex v.d. Bosch 24e 9-08
Martine Teunissen 26e 9-08

De meeste pupillen van D.E.S.- Lunteren gaan deelnemen aan de halve finale van Nederland welke op vrijdag 29 en zaterdag 30 maart worden gehouden op divers locaties o.a. Dongen, Dronten en Roermond.