Gerlinda Schaafsma Nederlands kampioene dammen

8 mei

Afgelopen week werd er in Reeuwijk en Stolwijk het Nederlands Kampioenschap dammen voor meisjes tussen de 13 en 16 jaar gehouden. De Lunterse Gerlinda Schaasfma die bij damvereniging DES uit Lunteren speelt, en Hanna Hoogenraad die ook speelt voor DES Lunteren en voor BDSV uit Barneveld deden mee aan dit toernooi. Gerlinda damt vanaf haar 7e en heeft elk jaar mee gedaan aan het NK dammen voor meisjes en is nu voor de derde keer Nederlands Kampioene geworden, en als 2e of 3e geëindigd. Vorig jaar werd ze nog 3e bij de aspirantenmeisjes, maar dit jaar wilde ze hoger eindigen en het liefst kampioene worden. Ze traint regelmatig met Matthias de Kruijf, waar ze veel van geleerd heeft, maar ook op de club.

Er werd in 2 poules gespeeld met elk 6 meisjes. Gerlinda speelde de eerste dag goed en won van de Stolwijkse Erica Boerefijn. De tweede dag werden er 2 partijen gespeeld, die werden allebei gewonnen en had ze 6 punten uit 3 wedstrijden. De rest van de week werd er in Stolwijk gespeeld. Donderdag moesten er weer 2 partijen gespeeld worden, als Gerlinda remise speelde was ze in ieder geval zeker om bij de laatste 4 te eindigen, maar helaas verloor ze de partij. De 2e partij moest ze tegen haar concurrente Lisa Aleven, en die partij moest ze winnen, en dat deed ze ook, zo eindigden Gerlinda en Lisa met gelijke punten in de poule en moesten ze vrijdag eerst barrage spelen om te kijken wie er eerste werd in de poule en wie tweede. Na 3 keer remise achter elkaar won Gerlinda uiteindelijk de vierde partij en werd zo winnaar in haar poule, en moest ze in de zogenaamde kruisfinale tegen Stella van Buuren die 2e was geworden in de andere poule. Ze begon de partij, maar kwam een steen achter te staan. Ze bleef goed rekenen en na ruim 4 uur won ze de partij en was verzekerd van een eerste of tweede plaats. In de andere poule won Lisa Aleven van Mara Langeveld, en zo kwam ze Lisa weer tegen in de finale.

Het werd zaterdag een spannende wedstrijd, het ging er tenslotte om wie er kampioene van Nederland zou worden, Gerlinda of Lisa. Na 4 uur werd het remise, en moest er weer barrage gespeeld worden, 2 partijen. De eerste partij haalde Gerlinda er al snel een dam uit, en ze won vrij makkelijk. De tweede barrage partij werd er gelijk achteraan gespeeld, en die eindigde in remise zodat het 3-1 stond voor Gerlinda en daarmee werd ze Nedelands Kampioene dammen in de catagorie aspirantenmeisjes. Hanna Hoogenraad is uiteindelijk op een 10e plaats geëindigd. Gerlinda Schaafsma mag mee doen aan het EK dammen wat gespeeld wordt in de Oekraïne, en ze mag ook deelnemen aan het WK in december dit jaar wat gehouden wordt in Nederland in Hijken.