Twee teams van DES bij de laatste acht

11 apr

De beide teams van Lunteren zijn er in geslaagd vrijdagavond door te dringen tot de laatste acht van de Jan van der Zwan Cup. Het eerste team won met 5-3 van CTD Arnhem en het tweede team won van de underdog OG Haalderen.

De avond verliep goed voor beide teams van Lunteren. Het tweede team leek het even zwaar te gaan krijgen tegen de underdog OG Haalderen. Arno kwam al snel slecht te staan, waardoor het leek alsof DES 2 met 2-0 achter zou komen. Ondertussen had Jaap Heij de winst gevonden tegen Toubee Xiong. Hij kwam al snel een schijf voor en wist dit niet meer uit handen te geven. Arno Bos was inmiddels aangekomen bij het eindspel en speelde de goede zetten. De tegenstander deed het niet helemaal goed en Arno kon toch nog remise halen tegen John Janssen.

Sander Neutel had geen problemen tegen Jan Engelen. Sander speelde een sterke partij, nam een goede aanval en profiteerde hiervan door een simpele doorbraak. De tegenstander stribbelde nog even tegen, maar kon snel opgeven. Ook Robbert Westerink had een goede avond. De Brabander speelde een snelle opening en het bleef lang gelijk. Robbert kwam steeds beter te staan en wist ook de winnende zetten te spelen.

Zo versloeg het tweede team van DES Lunteren de underdog OG Haalderen met 7-1 en mag de volgende wedstrijd, voor een plek in de halve finale spelen tegen het sterke team uit Wageningen.

Het eerste team mocht vanavond spelen tegen de toppers uit Arnhem. Met een ratinggemiddelde van 1289 kwamen de Arnhemmers naar Lunteren. Lunteren met een gemiddelde van 1256 was niet bang en was vastbesloten om te winnen.

Aldert van Eck speelde tegen kopman Hin Wong. Aldert leek onder druk te staan, maar kon later in de partij door slim spel een schijf voorkomen. Dit was helaas niet genoeg voor de winst. Hin Wong had compensatie en kon eigenlijk vrij gemakkelijk een punt halen. Harmjan Lammers speelde een aanvallende partij tegen Peter Kort, maar nadat de aanval door de Arnhemmer van het bord was gehaald, ging de partij redelijk snel naar een eerlijke puntenverdeling toe. Harmjan bouwde nog wat valletjes in zijn stand, maar de tegenstander maakte geen fouten meer en kon ook remise halen.

De wedstrijd van de avond was op bord vier. Henk Klarenbeek tegen Henk Grotenhuis ten Harkel. De partij ging lang gelijkwaardig op, maar rond zet 30 kwam Henk Klarenbeek steeds beter te staan. Hij bouwde de stand slim uit en kon doorbreken met een schijf voorsprong. Helaas kon de Arnhemmer ook doorbreken. Henk Klarenbeek raakte niet onder de indruk en ging er rustig voor zitten om zo schijf na schijf onder druk te zetten. Grotenhuis ten Harkel stribbelde nog wel tegen, maar kon niet voorkomen dat het een overmachtseindspel werd in het voordeel van de Lunteraan. Van tevoren was al voorspeld door Harmjan Lammers dat Henk tegen Henk zou moeten. Goed voorspeld dus! En de uitslag mocht er ook zijn. 4-2 voorsprong voor het eerste team uit Lunteren.

De laatste partij van de avond was de partij van Arwin Lammers tegen Michael Palmer. Arwin speelde een degelijke partij, maar koos voor een aantal verkeerde voortzettingen. Zo ruilde hij naar het centrum toe, waardoor hij erg onder druk kwam te staan. De tegenstander kwam steeds verder naar voren toe en het leek erop, dat Arwin zou gaan verliezen. Gelukkig voor het team uit Lunteren had Arwin precies genoeg zetten om de remise te forseren. Bij een nederlaag van Lunteren zou er een ronde sneldammen plaatsgevonden hebben. Michael dacht nog even op een slinkse manier de dam af te pakken van Lammers en zo de partij te winnen. Arwin had dit gelukkig in de gaten en speelde het goed uit. De handen werden geschud en de Lunteranen mochten juichen. 5-3 gewonnen van het sterke team uit Arnhem. Van tevoren misschien niet zo verwacht, maar Lunteranen strijden altijd en proberen altijd te winnen!

Zo spelen DES 1 en 2 over twee weken de volgende ronde. Winnen ze deze, dan zitten ze in de halve finale. DES 1 mag aantreden tegen het eerste team uit Harderwijk en DES 2 speelt tegen het sterke eerste team uit Wageningen.