DES Lunteren doet BDSV Barneveld degraderen

14 mrt

Door gisterenavond met 9-7 te winnen van BDSV Barneveld, in een gezamenlijke slotronde in Harderwijk, is Lunteren met tien punten zesde geworden in de Gelderse Hoofdklasse en heeft het er voor gezorgd dat de buren uit Barneveld, door hun tiende plaats, gedegradeerd zijn. Door deze overwinning bleef DVV Voorthuizen, wat veel landelijke Lunteranen in de gelederen heeft, wel in de competitie.

De avond begon goed voor DES. De twee invallende aspiranten Bram Cysouw en Johan Top wisten allebei te winnen. Bram Cysouw tikte Jur van Ginkel van het bord, die niks kon beginnen tegen de sterke aspirant. Talent Johan Top, die tevens zijn debuut maakte in het eerste team, won van de gelijkwaardige tegenstander Ed Blankenstijn. De partij ging lang gelijk op, maar in het late middenspel kon Johan voordeel pakken, wat resulteerde in zijn eerste twee punten voor DES Lunteren 1.

Harmjan Lammers speelde een sterke partij, tegen de beste speler van Barneveld, Matthias de Kruijf. Harmjan liet een aanval toe, maar op een slimme manier leek hij een schijf voor te gaan komen. Matthias had dit gezien en bouwde een combinatie in, die drie schijven kostte. Harmjan trapte erin, dacht hierna een goed puntje te hebben, maar speelde het spel na de combinatie verkeerd uit, wat kwam door de tijdnood. Hierdoor kon Matthias twee dammen halen en won zo zijn partij. Gelukkig speelde Sander Neutel een sterke partij tegen Korné Timmerman. Sander wist wat voordeel op het bord te krijgen en kwam zo veel beter te staan. Sander gaf dit niet meer uit handen en won zijn partij. 6-2 in het voordeel van DES Lunteren.

Het kon eigenlijk al bijna niet meer fout gaan. Vier punten voor. Twee Lunteranen zouden er echt niet meer gaan verliezen. Evert Evers werd van het bord gezet door Ab van Ingen en verloor zijn partij, waardoor Barneveld terugkwam naar twee punten achterstand. Arno Bos speelde een goede, maar toch gelijkwaardige partij tegen Theo Stoverinck. Theo hakte wat schijven van het bord, bouwde wat stellingen op en kon zo gemakkelijk remise halen. Lunteren had nog één puntje nodig voor een punt.

Jaap Heij had het moeilijk tegen Evert van de Pol, kwam ook in het eindspel onder druk te staan, maar bleef koelbloedig. Evert van de Pol speelde wat verkeerde zetten, waardoor Jaap toch nog een puntje kon meenemen naar Lunteren. De 8-8 was sowieso al binnen.

De laatste partij van Arwin Lammers tegen Paul Wijninga zou de beslissende partij zijn. Bij een gelijkspel of winst voor Arwin zou Barneveld degraderen en zou Voorthuizen erin blijven. Een nederlaag voor de Lunteraan zou resulteren in het omgekeerde. De beide spelers speelden een theoretische opening, waarin Arwin het duidelijk moeilijker had. Paul Wijninga verbruikte weinig tijd, maar speelde wel de goede theoretische zetten. Arwin verbruikte veel tijd en speelde niet altijd de juiste zetten. Toen Paul een centrumomsingeling leek te gaan doen, kon Arwin door een offertje een 4 om 3 eindspel op het bord krijgen. Arwin met een dam en twee schijven, Paul met twee dammen en twee schijven. Het leek remise te gaan worden. Tot het moment dat Arwin zijn dam op een verkeerd veld zette en zou verliezen met een dubbele oppositie. Paul bewoog zijn hand naar een dam, pakte hem vast en Arwin keek toe hoe Paul de verkeerde dam zette. Deze zet was de verkeerde van Paul en hij kon de partij niet meer winnen. Een gelukkige remise voor Arwin, maar het wel het beslissende, winnende punt. 9-7 in het voordeel van DES Lunteren.

Door deze overwinning van DES Lunteren konden de dammers uit Voorthuizen de Lunteranen feliciteren. Deze overwinning ging nergens meer om voor Lunteren, maar Barneveld en Voorthuizen hadden er wel wat aan. Barneveld moest een punt pakken om er in te blijven, maar deed dit niet.