DES hard onderuit in streekderby

16 dec

Op donderdagavond 15 december stond de damderby DES – WSDV op het programma, gespeeld te Wageningen. DES kon de koppositie die gedeeld werd met Lent alleen innemen, nadat Lent op 14 december verrassend onderuit gegaan was bij DVV Voorthuizen. Vol vertrouwen toog DES met de geroutineerde invallers Wijnand Voskuil en Arjan van Galen naar Wageningen. Daar werd het team echter met de neus op de feiten gedrukt: WSDV bleek in de breedte het sterkste team te hebben en won overtuigend met maar liefst 12-4.

 

Halverwege de wedstrijd was het nog verre van zichtbaar dat DES deze hardhandige nederlaag (tot dusver was er nog niet verloren!) zou oplopen. Alleen Arwin Lammers stond duidelijk minder, nadat hij slecht uit de opening was gekomen tegen Arie Janssen van Doorn. Laatstgenoemde bouwde het verkregen voordeel vakkundig uit en tekende de eerste Wageningse overwinning aan. Op het tweede bord speelde teamcaptain Aldert van Eck tegen de coming-man Jesse van Beek. Er ontstond een principiële strijd waarbij Van Eck de wat krom ogende centrumaanval van zijn tegenstander probeerde te omsingelen. De aanval werd echter steeds sterker en in tijdnood verloor de Lunteraan een schijf en daarmee direct ook de partij. Tussenstand 4-0 in het voordeel van WSDV.

 

Arjan van Galen probeerde met krachtig centrumspel de klassieke opzet van zijn tegenstander Derk Kleinrensink te doorkruisen. Toen dat echter mislukte en het toch klassiek werd, haalde Kleinrensink de winst zeer behendig binnen. De 6-0 achterstand die nu op het scorebord stond, kwam DES niet meer te boven. Harmjan Lammers speelde een gelijkwaardige partij tegen Henk Kleinrensink, met een terechte remise als resultaat, en hetzelfde gold voor Arjen Timmer die WSDV-kopman Marcel Monteba tegenover zich trof (Monteba is als bekend ook speler voor het landelijke ereklasseteam van DES).

 

Wijnand Voskuil had een mooi aanknopingspunt tegen Cor Langeveld, maar kon dit niet voldoende uitbuiten en speelde remise. Berrian Lammers speelde een degelijke klassieke partij tegen Jaap Vink. In het late middenspel was het nog oppassen geblazen om niet in een nadelig eindspel te komen, maar koelbloedig wikkelde hij af naar remise. Bij een tussenstand van 10-4 vocht Arno Bos nog tevergeefs voor een punt in een verloren eindspel tegen Erik van de Weerdhof. En dat terwijl hij in het middenspel vrijwel winnend voordeel in handen had.

 

Ondanks de hardhandige nederlaag staat DES P1 nog altijd gedeeld eerste in de Gelderse Hoofdklasse. De achtervolgers, Wageningen en Barneveld, zijn echter wel twee punten ingelopen en het belooft dan ook een spannend competitieslot te worden!