DES 1 – Hengelo 10-6

17 dec

DES 1 blijft het goed doen in de Gelderse hoofdklasse. Thuis tegen Hengelo werd (zonder kopman Arjen Timmer) alweer de vijfde overwinning in zes wedstrijden geboekt. Van te voren was een mooie tactiek bedacht om een debacle zoalsvorig seizoen (toen hadden zes mensen een mooie stand maar won er niemand) te voorkomen. Aldert en Sander zouden aan bord vier en vijf moeten proberen te winnen. De jeugdige talenten Harm Jan en Jacco konden dan aan bord een tegen de Hengelose toppers spelen en ervaring opdoen tegen sterkere spelers. Dit plan bleek echter niet te werken. Ook Hengelo had de opstelling door elkaar gegooid zodat de (op papier) beste spelers alsnog tegenover elkaar zaten. Desondanks werd er ‘gewoon’ gewonnen.

Harm Jan was als eerste uit. Hij had een mooi plan (potkowa) tegen Harry Vos maar kreeg het net niet rond. Berrian speelde op bord acht een degelijke partij en haalde goed een puntje. Jaap Heij zette DES op voorsprong. Vanuit een rustige klassieke stand zette hij het bord in vuur en vlam. Hij had het allemaal beter gezien dan zijn tegenstander en kon afwikkelen naar een gewonnen eindspel. Aldert vergrootte de voorsprong door een overwinning op de Hengelose topscoorder Arnoud de Greef. Er kwam een spannende zeldzame stand (hekstelling tegenover kvo) op het bord. Toen De Greef dit moest verbreken kreeg Aldert een mooie omsingelingsstand op het bord. Door middel van verschillende combinatieve dreiging dwong hij een doorbraak af en haalde de twee punten binnen.

Dik leed de enige nederlaag van de avond. Hij werd door Ben Okken onder druk gezet. Toen deze een doorbraakje kon nemen was het snel afgelopen. Jacco direct iets terug en bracht DES op een 8-4 voorsprong. In het middenspel kreeg hij grip op de stand van zijn zeer degelijke tegenstander en won door een damcombinatie. Arno en Sander stelde de overwinning zeker door twee voordelige remises. Arno had een flexibele klassieke stand maar wist niet veel voordeel te behalen. Sander speelde een goede aanval maar in tijdnood kon hij niet niet doordrukken.

voor de uitslagen en de stand: zie toernooibase.