Column: Damvrienden

30 jan

Afgelopen zaterdag werd er in het verenigingsgebouw Melishof te Melissant een jubileumdamtoernooi georganiseerd ter ere van het 60 jarig bestaan van de damvereniging ‘E.N.E.O.52’. Eens in de vijf jaar organiseert de vereniging een toernooi voor de damvrienden uit de omgeving. Uit Zuid-Hollland, Middelharnis/Sommelsdijk, Ouddorp, Zeeland en ja, wij uit Lunteren waren er ook. Als damvriend.

Het begon allemaal twee jaar geleden. In 2011, de damnacht van Lunteren. Verschillende spelers uit de omgeving deden mee aan dit toernooi, voornamelijk uit Gelderland. Maar daar was ook Bert Visbeen. Helemaal uit Zeeland, op vakantie in Woudenberg weliswaar.
Een jaar later, weer een damnacht, Bert Visbeen was er ook weer. Met verschillende ‘gadgets’ van zijn damvereniging kwam hij binnen. Zo begon het, zijn vereniging bestond 60 jaar. En natuurlijk werd er een toernooi georganiseerd. Ook wij werden uitgenodigd.

Daar gingen we, vroeg in de ochtend, op naar Melissant. Na een lange rit in de auto kwamen we aan. In een dorp wat ook zo een museum had kunnen zijn. Een inwoner die zojuist bij de bakker was geweest zwaaide al naar ons. Twee straatjes verder, daar was het, bijna niet te missen, want het bord ‘Damtoernooi’ hing al aan de gevel.

Hartelijk werden we ontvangen. Na het schudden van de hand met de voorzitter en een warm welkomswoord begon het toernooi. In poules van vier werden werden we ingedeeld. Al voor dat we begonnen met dammen was iedereen al winnaar. Op elke zitplek lag een tasje vol met ‘gadgets’ van de sponsors, een notatie boekje voor 3 partijen en zelfs een pepermuntje.

Na de eerste ronde te hebben gespeeld was het tijd voor de pauze. Een kop soep, broodjes, voor ieder wat wils.
Ondertussen liepen Jaap en ik even langs de prijzen. Nou en die waren er in overvloed. Een boodschappenpakket, scheppen, radio’s ook hier, voor ieder wat wils.

Er deden 44 deelnemers mee, een mooi aantal. Of beter gezegd, een grote opkomst. We praatte nog even verder met de voorzitter. Op zijn club kwamen op een clubavond ongeveer 12 dammers. De opkomst bij dit toernooi was ook meer dan naar alle tevredenheid.

En dat geeft mij gelijk even de gelegenheid om eens wat van de KNDB te vinden. Je weet wel, die landelijke bond. En ja ik ben me ervan bewust, kritiek geven is makkelijk.
Deze vereniging is geen lid meer van de landelijke bond, de exacte reden waarom weet ik niet, maar dat terzijde. Topsport, daar draait het allemaal om bij de KNDB. Focussen op geselecteerde topdammers is in mijn ogen een doodsteek voor de damsport. Wat is een sport zonder sporters. Het leden aantal van de damverenigingen loopt al jaren terug en zonder leden geen sport! Wanneer wordt de KNDB eens bewust van dit feit? Focus op schooldammen, jeugd en toernooien zoals deze. En leden, blijf trouw komen op de clubavonden!

Terug naar het toernooi. De drie rondes zijn gespeeld en de winnaars worden bekend gemaakt. Op nummer 1: Michel Hendriksen uit Ede, met een prachtige prijs, een schaal voor boodschappen.

Zo kwam er een einde aan dit mooie toernooi. Jaap hield nog even een promotie praatje voor de Lunterse damnacht. En zo vertrokken we weer met een lange rit voor de boeg… Tot over 5 jaar.

Bert bedankt voor dit gezellige toernooi, damvriend!

Jan