AA11: Afbraak

9 sep

Opvoeding is erg belangrijk in het leven van een kind. Zonder een goede opvoeding zal een kind niet ver komen. Ook de voeding is erg belangrijk. Gezond eten doet het kind goed. Maar wat noemen wij nu gezond eten. Jesse van der Velde was hier erg duidelijk in op zijn site http://jessevandervelde.com  Wat biologisch bewezen is plaatste hij op zijn site. Tegenwoordig eten wij helemaal verkeerd. Het voedsel bevat nauwelijks goede stoffen. In plaats daarvan krijgen we via onze voeding allerlei toxische stoffen binnen die onder andere afbraak doen aan ons immuunsysteem en onze veroudering versnellen.

Met dammen is dit zeker ook te merken op het bord. Spelers die doen aan afbraakdammen. Zoveel mogelijk schijven van het bord afhalen om zo remise te spelen of toch nog net te winnen in het eindspel. Een erg goede manier van punten halen, maar wat is het saai. Een spannende stand zul je dan ook niet snel terugvinden bij een afbraakdammer.

Waar ligt dit aan. Hoe kan iemand zo zijn geworden. Ligt dit aan de opvoeding of zat het er vanaf het begin al in? Geen idee. Zonder opvoeding komt iemand niet ver, maar een afbraakdammer lijkt toch vaak ver te komen. Hij moet dus wel zo opgevoed zijn. Maar als het er vanaf het begin al in zat, dan hoeft het alleen nog onderhouden te worden met af en toe wat voeding die de afbraak bevordert. Een damles over afbraakdammen. Nog nooit iemand heb ik het zien geven. Een damles gaat altijd over een goede theorie. Aanvallen of verdedigen, maar niet over afbraakdammen. Waar komt het afbraakdammen dan vandaan.

Aan de voeding ligt het dus niet, maar aan de opvoeding kan het ook niet liggen. Damles wordt meestal in een groep gegeven. Maar niet iedere speler wordt dan een afbraakdammer. Nee dat zal er maar één zijn. Misschien twee, maar meer ook echt niet.

Of je afbraakdammer wordt of niet kan dus niet liggen aan de opvoeding, maar ook niet aan de voeding. Waar het dan aan ligt kan ik niet zeggen. Waarschijnlijk zat het er toch al in vanaf het begin. Één ding weet ik wel. Er is niks aan om naar te kijken en er is ook niks aan om te doen. Laten we met z’n allen eens vol voor de winst gaan, tegen wie je dan ook maar speelt.

Zoals al eens eerder is gezegd in een column op deze site is een spel bedoelt om te winnen via de regels. Laten we dan ook vol voor de winst gaan. Daarom dam je toch? Je damt toch om te winnen, niet om remise te spelen? Ook al is de opvoeding zo gegaan dat je een afbraakdammer wordt, ook al is de voeding tegenwoordig zo lekker. Er zitten stoffen in die de afbraak bevorderen. Probeer de afbraak te remmen en tegen de verkeerde opvoeding in te gaan. Wordt geen afbraakdammer, maar een dammer die schik heeft in het spelletje en op een mooie manier zijn partij in een winst wil omzetten.