AA 8 China

27 apr

De Chinezen komen eraan! Zoals u weet wordt China een steeds grotere speler op het politieke en economische wereldtoneel. Ook op allerlei andere terreinen wordt de invloed van China steeds duidelijker merkbaar, bijvoorbeeld in de sport. Het is allang niet leuk meer om te moeten kijken naar sporten als tafeltennis of badminton, want de winnaar is vooraf al bekend. Nou ja, naast Wang maakt soms ook Li of Zhang kans. Bij wijze van spreken natuurlijk, al zijn dit wel de drie meest voorkomende Chinese familienamen. Ik kan al die namen moeilijk onderscheiden, laat staan onthouden.

Ook in de damwereld komen de Chinezen er nu aan. De World Mind Sport Games die in 2008 in Beijing werden gehouden hebben de grote reus wakker geschud. Alexeï Tsjizjov, de veelvoudig wereldkampioen, kan erover meepraten. Hij verloor in een drielandentoernooi van Ce Zheng. Tja, Tsjizjov had kunnen verwachten dat deze Chinees alles wat hij in de trainingen van onder andere Tsjizjov zelf geleerd heeft exact zou kopiëren (in dit geval de Kelleropening). Daar staan ze tenslotte toch om bekend? Ik ben van mening dat de groeiende populariteit van het damspel in Zuid-Oost Azië, en dan met name in China, buitengewoon positief is voor de internationale damwereld. Eindelijk is dat weer eens goed nieuws en dat kan de damwereld goed gebruiken na alle klappen die het op welk gebied dan ook heeft gehad de laatste decennia. De opkomst van de Chinezen heeft belangrijke gevolgen, waarvan ik er een paar in beeld zal proberen te brengen.

Ik zei al eerder dat de grote reus is wakker geschud. Met de opkomst van het damspel in China wordt een gigantische populatie mensen aangeboord. Met de gestroomlijnde Chinese manier van werken, het is tenslotte een (vanouds) communistisch land, kunnen we er zeker van zijn dat er heel wat talenten de damwereld ingestuurd zullen worden. De dominantie op het internationale vlak van met name de Oost-Europeanen en in mindere mate de Nederlanders zal eindelijk serieus in gevaar gebracht gaan worden. En wat meer competitie kunnen we goed gebruiken.  Altijd dezelfde namen die strijden om de hoofdprijzen wordt op den duur ook saai. Ik voorspel dat Zuid-Oost Azië in de (nabije) toekomst het damspel zal gaan domineren!

Dit alles is vanuit het internationale perspectief natuurlijk prachtig, maar we zullen, als er niets ten goede veranderd op het nationale podium, in de toekomst een stapje terug moeten doen als toonaangevend damland. We willen graag belangrijk zijn, denken dat ook vaak te zijn, maar zullen onze nieuwe plek moeten leren kennen. Cruciaal is dat de Nederlandse damwereld moet zien te voorkomen dat het niet eenzelfde ontwikkeling van een land als Frankrijk gaat doormaken. Dat land was in de tijd van bijvoorbeeld Weiss en Raichenbach toonaangevend in de internationale damwereld, maar die positie is heden ten dage volkomen overgenomen door de Oostbloklanden. Ditzelfde zou kunnen gebeuren met de belangrijke positie van ons eigen land, dat bijvoorbeeld ook al tijden geen seniorenwereldkampioen meer heeft geleverd. Ik ben bang dat we eerder een Chinees als wereldkampioen moeten kronen, dan een Nederlander.

En ik blijf toch met die namen zitten. Dat wordt flink oefenen om de Chinezen uit elkaar te houden. Ce Zheng, Wei Zhou, Chengcheng Tiang, Haochun Qiu, Qianrang Zeng, Wanlong Gao, Jiuzheng Xie… het duizelt me. En dan te bedenken dat ik er nu nog maar heel weinig heb genoemd! Dat wordt nog lastig met de communicatie…