KvD Kerstoploswedstrijd 2009

3 nov

Dit jaar wordt er (weer) een Kerstoploswedstrijd georganiseerd door de Kring voor Damproblematiek (KvD). In tegenstelling tot voorgaande jaren zijn er dit jaar geen geldprijzen te winnen. De te winnen prijzen zijn dit jaar: acht exemplaren van het boek Kleine schuifdwangproblemen van auteur Arie van der Stoep in combinatie met acht jaarabonnementen op De Problemist voor 2010. Oplossingen dienen voor 15 januari 2010 te worden ingezonden naar A. Schokker, Lomondlaan 18, 1060 PL Amsterdam. E-mail: zaschokker@hotmail.com

Dit jaar wordt er een viertal problemen ter oplossing aangeboden van de Fries Tjipke Smedinga. Smedinga houdt zich al meer dan 40 jaar bezig met dammen, dit betreft dan zowel het partijspel alsook de problematiek. De eerste 20 jaar in de problematiek hoofdzakelijk als oplosser en daarna ook als componist. Zijn voorkeur gaat uit naar aangename standen met een goede kleurscheiding. Bij de composities ligt de nadruk op de combinatie waar, in sommige gevallen, nog een kort maar scherp eindspel op volgt. Dit alles is terug te zien in de vier bijgevoegde problemen.

 

      

 

Diagram 1: T. Smedinga                                            Diagram 2: T. Smedinga

 

       

 

Diagram 3: T. Smedinga                                            Diagram 4: T. Smedinga

 

Het eerste probleem start met een eenvoudige combinatie, waarna wit correct moet slaan met zijn dam om daarna het eindspel winnend af te kunnen sluiten. Afhankelijk van hoe ver er doorgespeeld wordt is het na 10 of 12 zetten afgelopen. De tweede opgave start ook niet al te moeilijk. De hoofdrol blijkt weggelegd te zijn voor schijf 47. Na 8 zetten staat hij alleen op het bord, maar dan wel op veld 27. Het derde probleem zou wel eens de lastigste van de serie kunnen zijn. Na een combinatie van 8 zetten diep, die eigenlijk in 2 stappen plaats vindt, komt er een eindspel op het bord wat u al eerder gezien heeft. Na 11 of 13 zetten is het gewonnen voor wit. Het toverwoord bij de vierde opgave is timing. Als die juist is, dan staat er na 8 zetten een afspel op het bord dat zwart nog 4 zetten kan rekken, maar uiteindelijk is de winst voor wit.

 

Ik denk dat de serie qua moeilijkheidsgraad vergelijkbaar is aan de problemen van de KvD Kerstoploswedstrijd van 2008. Maar het combinatieve element en de korte eindspelletjes moeten de oplossers zeker aanspreken. Ook als niet alle oplossingen gevonden worden kan men bevindingen insturen en meedingen naar de beschikbaar gestelde prijzen. De Problemist richt zich namelijk niet alleen op de ervaren oplossers, maar ook op beginnende oplossers en problemisten.

Met vriendelijke groet,

André Schokker
Voorzitter KvD
Lomondlaan 18
1060 PL Amsterdam

 

Oplossingen én uitslagen kunt u op deze site terugvinden na 15 januari 2010.