Simultaan bij DES

5 sep

Afgelopen dinsdagavond, 4 september 2012, gaf de huidige clubkampioen een kloksimultaan tegen de leden van DES Lunteren. De opkomst was niet om over naar huis te schrijven (waar was iedereen?), maar uiteindelijk namen negen leden (te weten: Cees van Ee, Ries van Ee, Jan Heij, Jaap Heij, Sander Neutel, Arno Bos, Jacco Bos, Dik van Roekel en Wijnand Voskuil) het op tegen Arjen Timmer. De grote vraag was natuurlijk: wie brengt de simultaangever een nederlaag toe?? 

Bij een kloksimultaan speelt de klok, logischerwijs!, een belangrijke rol. De deelnemers mogen te allen tijd zetten, ook als de simultaangever bij een ander bord staat. De simultaangever krijgt het dus richting de tijdnoodfase erg druk, want zijn vlag kan overal tegelijk op vallen staan… Wetenswaardigheid: het wereldrecord kloksimultaandammen staat met 37 tegenstanders op naam van GMI Jeroen van den Akker (winstpercentage 75,7 %). Verschillende nieuwe recordpogingen zijn recentelijk mislukt, dus de lat ligt blijkbaar erg hoog!

Cees kwam als laatste binnen en was als eerste klaar. Een eenvoudig zetje besliste de partij vroegtijdig in het voordeel van Arjen. Jaap trok direct vanuit de opening ten aanval. Juist op het moment dat hij dacht een onpareerbare dubbele dreiging in de stelling te vlechten, kon Arjen een winnend plan uitvoeren. Toen de aanvalsschijf definitief ‘opgegeten’ was, werden de handen geschud. Tussenstand: 4-0 in het voordeel van Arjen.

Sander kreeg de mogelijkheid om een KVO op het bord te brengen, maar om onduidelijke redenen liet hij al vrij snel toe dat Arjen zich hieruit kon bevrijden. Tot overmaat van ramp blunderde Sander in de slagenwisseling die volgde, met als gevolg dat hij een schijf achter kwam. ‘En de rest was een kwestie van techniek…’. Ries plaatste al op de vijfde zet een verkenner diep in de gelederen van de tegenstander. Deze actie bleek te riskant, want de voorpost werd geïsoleerd en geforceerd kwam Arjen een schijf voor. Hierna was de spanning uit de wedstrijd en kon Arjen rustig de partij naar winst manoeuvreren. Tussenstand: 8-0 voor Arjen.

Wijnand speelde een spannende partij. Er ontstonden Roozenburg-achtige taferelen, maar het decor veranderde uiteindelijk naar spel met Harry’s (van de afkorting Hoge Actieve Randschijven, term van Michiel Kroesbergen). Allerlei tactische handigheidjes werden uit de kast gehaald, maar het evenwicht werd nooit echt verbroken. Het eerste punt voor de deelnemers was hiermee een feit! Jacco Bos kwam met voordeel uit de opening, waardoor Arjen besloot om te vereenvoudigen. Tja, als simultaangever kun je niet overal spannende en ingewikkelde partijen spelen… Na de vereenvoudiging ontstond er nog wel een interessante laat-middenspelfase, maar ook hier maakte geen van beide partijen een fout: remise.

Jan speelde een puike pot. Arjen kwam weliswaar iets makkelijker te staan in een KVO-opstelling, maar Jan hield lang stand. Pas in een dunne stand nam hij een foutieve ruil, waarna een listig zetje een plotseling einde maakte aan de partij. Inmiddels was de tijdnoodfase volop aangebroken en moest Arjen binnen vijf minuten meerde partijen nog afwerken. Dik verkreeg in het middenspel behoorlijk voordeel na een achteraf onnodig gebleken afwikkeling van Arjen.  Dit voordeel kon hij echter niet uitbouwen. In tijdnood speculeerde Dik op een fraaie logische (!) winstvariant met een ‘slagje achterom’, maar hij had de pech dat Arjen de enige andere logische variant koos. Later werd Dik zelf het slachtoffer van een slagje achterom, die Arjen schijfwinst opleverde en daarmee ook de partijwinst.

Arno en Arjen maakten er een spectaculaire partij van, spannend werd het vooral toen Arjen met wit agressief op veld 23 ging staan. Er waren voortdurend en voor beide spelers allerlei combinatiedreigingen die nét niet klopten. Op het moment dat er wél een goede combinatie kon worden uitgevoerd, dacht Arjen (hardop) dat die gelijk zou blijven. In werkelijkheid zou hij hiermee echter een schijf gewonnen hebben! Een duidelijk gevolg van de noodzakelijke verspreiding van concentratie, de simultaangever kan zich niet 100% ‘inleven’ in één partij… In de fase die volgde was het nog spannend genoeg, maar de uiteindelijke remise was een mooi slotakkoord van de kloksimultaan. Eindstand: 13-3 in het voordeel van Arjen.

Wordt dit een traditie?

One Reply to “Simultaan bij DES”

  1. Goed gedaan Arjen.
    Je bent klaar voor de nieuwe bonds/comptetie.
    Volgend jaar hopelijk tegen 20 dammers!

Gesloten voor reacties.