NK Sneldammen 2009

13 jun

Vandaag werd in denksportcentrum Den Hommel in Utrecht het Nederlands Kampioenschap sneldammen gespeeld. Speeltempo: 5 minuten + 5 seconden per zet. Damclub DES was vertegenwoordigd in verschillende categoriën. Een overzicht:

– Welpen. De meest succesvolle categorie voor DES. Melanie Voskuil werd fraai tweede in de finalegroep A achter de ijzersterke Jitse Slump uit Limburg. Beiden zijn kampioen gewoon dammen in hun welpencategorie (meisjes en algemeen). William van Eck gebruikte de ochtendronde om op stoom te komen: ’s middags pakte hij overtuigend de eerste plaats + een bijbehorende standaard in finalegroep C.

– Pupillen. Gerlinda Schaafsma en Larissa Schimmel streden tussen de pupillenjongens voor wat ze waard waren. Het was echter zwaar, en beiden eindigden in de middenmoot.

– Aspiranten. Een zeer goed resultaat werd behaald door Arwin Lammers. Als eerstejaars aspirant werd hij knap 4e in de eerste finalegroep A. Net geen podium, maar toch tevredenheid. Volgend jaar zeker een podiumplek! Henk Jongbloed werd 2e in de finalegroep C.

– Junioren. Ook hier twee DES-spelers en beiden haalden de finale. Dat was een zeer goede prestatie, want het deelnemersveld bij de junioren was ongekend sterk. In de finalegroep A werden Harmjan Lammers en Matthias de Kruijf uiteindelijk gedeeld zesde. Genoemd moet nog worden dat Harmjan gewonnen stond tegen de latere kampioen Roel Boomstra, maar ja……..de rest onthouden we u.

– Vrouwen. Brenda van Voorthuizen speelt in de landelijke competitie in het tweede team van DES. Vandaag deed zij mee bij de vrouwen. Ze belandde na de voorrondes in finalegroep B en eindigde zo in de middenmoot. Ingrid de Kok werd verrassend kampioen bij de vrouwen!

– Categorie C. Hoge verwachtingen waren er vooraf van Berrian Lammers. Hij behaalde uiteindelijk ook een eerste plaats, maar helaas niet in de hoogste finalegroep. In de ochtendwedstrijden wilde het niet zo vlotten, maar ’s middags in groep C ging het als een tierelier.

– Categorie B. Wim Lammers is de nieuwe aanwinst, maar wat heet nieuw, voor het tweede team (landelijk).  Hij speelde in categorie B. In de ochtendronde verloor hij helaas de barrages om de 1e, 2e en 3e plek en belandde hij zodoende in de finalegroep B. Ook in de middenmoot dus, zoals zovele DES-spelers.

– Categorie A. Hier speelde Arjen Timmer mee. In de eerste partij noteerde hij gelijk een daverende verrassing, want Jeroen van den Akker werd verslagen (JvdA werd uiteindelijk nog eerste in de groep). Uiteindelijk moest een barrage met Anton Kosior om de tweede plek uitwijzen wie naar de finalegroep A ging. Johan Wiering werd in deze voorrondegroep 4e. Ondanks dat Arjen het betere van het spel had, won Kosior de barrage. Helaas, helaas dus geen finale voor Arjen. In de tweede groep werd hij uiteindelijk 6e (en 14e in totaal). Voor het toernooi zou dat een mooi resultaat geweest zijn, na afloop van het toernooi overheerste toch de bittere pil van de verloren barrage.