Laura Timmerman Nederlands Kampioen vrouwen!

10 jul

Na een zinderende finale heeft Laura Timmerman vandaag haar eerste nationale damtitel binnengehaald. In de laatste ronde won ze overtuigend van directe concurrent en meervoudig Nederlands Kampioen Doumesh en wist zo met een punt voorsprong beslag te leggen om de felbegeerde titel. Een klasse prestatie van Laura!

Foto’s: website DroomDamsters
Tekst: Erwin van Hierden

Het toernooi
De afgelopen week streden de 10 sterkste vrouwen van Nederland om de nationale titel. Van 4 tot en met 10 juli werd er gespeeld in het klein theater De Kubus, een historische locatie in Hoogeveen. Het toernooi werd mede mogelijk gemaakt door hoofdsponsor Basalt Bouwadvies uit Houten.

Laura Timmerman gold vooraf als één van de kanshebbers. In 2010 werd ze al Nederlands kampioen sneldammen en in 2011 prolongeerde ze deze titel. De afgelopen jaren was ze veelvuldig NK-deelnemer met als beste resultaat een bronzen plak in 2017. Hoe mooi is het dan om in haar jubileumjaar (10e deelname) haar eerste nationale titel binnen te halen. Geweldig!

Onrustige start
Het begin van het toernooi was voor Laura wat onrustig. De eerste ronde was er wel een salon-remise, maar in ronde twee moest ze vol aan de bak tegen de verrassend sterk spelende Gabbert. Met wederzijdse randstukken moest Laura aan de noodrem trekken en haalde enigszins fortuinlijk een puntje binnen.

De uiteindelijke nummers 1 en 2 in hun onderlinge ontmoeting.

In ronde drie had ze daarentegen de winst voor het grijpen. Een zeer sterke aanvalspartij leverde veel voordeel op. De aanval werd deels afgeslagen, maar Laura behield veel voordeel. In het overmachtseindspel vergat Laura echter de winst te pakken, waarna deze partij in remise eindigde. Na dit onrustige begin bevond Laura zich in de middenmoot, maar ze was er zich van bewust dat er nog meer kansen zouden komen.

Volle bak
Tegenstander Nasanbayer vermeed in ronde vier de spanningen, maar toch verkreeg Laura langzaamaan wat voordeel. Ten koste van een schijf brak Laura door op de lange vleugel, waarna ze de partij vakkundig afmaakte. Een goede overwinning!

In de daaropvolgende rondes ging Laura er vol voor. Ze begon in ronde vijf tegen Scholtens met een stevige flankaanval ondersteunt met een sterk centrum. Het enige wat ontbrak was de controle op veld “24”. Doordat Laura hier de strijd net niet onder controle kreeg, kon tegenstandster Scholtens ontsnappen: remise.

Laura in actie tegen Lisa Scholtens.

Een heuse Keller op het bord. Je ziet het niet vaak bij Laura, maar nu was het raak. Volop spanning op het bord waarbij de tegenstander een nieuwe variant verkoos. Hierbij was het voordeel volledig bij Laura. Ze speelde het middenspel zeer sterk en overklaste hiermee haar opponent. Doordat koploopster Gabbert tegen een onverwachte nederlaag aanliep, stond Laura na zes rondes ineens bovenaan de ranglijst. Met nog drie rondes voor de boeg, waaronder twee ontmoetingen met directe concurrenten, beloofde het nog een zinderende finale te worden. En dat werd het!

Support- en sponsordag
De belangrijkste klap deelde Laura direct zaterdagmorgen uit, de dag dat er veel support vanuit Lunteren was en ook de sponsoren aanwezig waren. Tegenstandster Nicole de Vries stak de lont in het kruitvat met een scherpe opstoot naar het zogeheten kerkhofveld. Toen Laura met een identieke opstoot de handschoen opnam, stond het bord figuurlijk in lichterlaaie. Een zeer complexe stand die vanwege de toenemende tijdsdruk moeilijk te doorgronden was. Ten koste van een schijf brak Laura uiteindelijk door naar dam, waarna het afspel niet moeilijk meer was. Doordat haar directe concurrentes niet tot scoren kwamen, stond Laura ineens twee punten los op nummer twee.

Laura in opperste concentratie.

In de middagronde ging ’t echter niet van een leien dakje. De op papier zwakkere Schouten bood zeer goed partij. Zelfs zo goed dat Laura vol aan de bak moest om een puntje binnen te halen. In een klassieke partij ging ’t lange tijd gelijk op, maar na een afwikkeling in het middenspel wam Laura in de verdrukking. Doordat Schouten vergat de trekker over te halen, mocht Laura opgelucht ademhalen toen ze kon doorbreken naar dam: remise. De spanning voor de laatste ronde werd ook nog enorm opgevoerd toen directe concurrenten Gabbert en Scholtens beide wel wonnen en Laura tot op één punt waren genaderd. Met de wetenschap dat Laura de laatste ronde tegen titelverdediger Doumesh moest aantreden beloofde het een bloedstollende finalezondag te worden.

Live verslag
De hele week streamden Rick Hakvoort en Steven den Hollander al een mooi NK-journaal en de laatste dagen van het toernooi deden ze zelfs live-verslag van het topevenement. Zo ook op de zinderende finalezondag. Om 11:30 werd het startsein gegeven. Laura tegen de sterke Doumesh. Doumesh was na een matige start inmiddels opgeklommen naar plek vier. De nummers twee en drie (Gabbert en Scholten) troffen op papier een makkelijkere tegenstander. In theorie zou het mogelijk zijn dat er vier damsters op de eerste plek zouden eindigen waarna er barrage plaats zou moeten vinden. Zoals bekend maakte Laura aan alle illusies resoluut een eind.

In het midden het beslissende duel tussen Doumesh (links) – Timmerman

De partijopzet van Laura was beheerst. Een punt binnenhalen was voldoende voor barrage, bij verlies zou ze afhankelijk zijn van haar concurrentes. Degelijk klassiek spel bepaalde het spelbeeld. Na een defensieve afbraak van Laura ging het erom of Doumesh vanuit het klassieke spel het aanvalsklassiek kon aangaan of dat Laura het voordelige klassiek kon behouden vanwege de tempoverhoudingen. Uiteindelijk bleek Laura het meest behendige en wist zij het voordelige klassieke spel te behouden. Doumesh kwam steeds meer onder druk waarna schijfverlies onvermijdelijk was. Het was voor Laura daarna een koud kunstje om de volle buit en daarmee de nationale titel binnen te halen.

Laura Timmerman Nationaal Kampioen Vrouwen 2022!

Wat een geweldige prestatie van de 29e jarige Amersfoortse. In haar tiende NK-finale de hoogste prijs binnenhalen. Een prestatie waar je trots op mag zijn Laura! Geweldig!

De prijsuitreiking werd verzorgd door de organiserende vereniging DroomDamsters, zij heeft als doel om het meisjes- en vrouwendammen te stimuleren en promoten. Laura mocht de gouden plak in ontvangst nemen, het zilver was voor Luise Gabbert en derde werd Lisa Scholten. De organisatie kan terugkijken op een zeer goed georganiseerde en spannende NK-finale.

Eindstand NK vrouwen 2022

PlNaam12345678910 Pt 
1 Laura Timmerman  X11212221113
2 Luise Gabbert  1X0212212112
3 Lisa Scholtens  12X011221111
4 Vitalia Doumesh  002X1102129
5 Rianka van Ombergen-Rentmeester  1111X111119
6 Nicole de Vries  00111X10228
7 Munkhtuya Nasanbayar  000211X1128
8 Tanya-Marie Cnossen  0100121X117
9 Jacqueline Schouten  10111011X17
10 Sarah Rijgersberg  111010011X6

One Reply to “Laura Timmerman Nederlands Kampioen vrouwen!”

Gesloten voor reacties.