DES Lunteren en Huissen 2 in evenwicht

15 feb

De belangrijke wedstrijd van DES Lunteren 1 tegen Huissen 2 eindigde na een zeer spannende wedstrijd in een gelijk spel.  Op voorhand was al duidelijk dat dit geen wedstijd zou worden zoals in de vorige ronden. Huissen 2 stond op de derde plek en is ook een team met weinig zwakke plekken. Na een spannende wedstrijd stond er uiteindelijk 10-10 op het scorebord .

Goede start voor Lunteren
Nadat de paringen bekend waren geworden waren er diverse borden waar DES een overwicht had. En in het verloop van de wedstrijd leek dit in eerste instantie ook voordelig voor DES uit te pakken. Ronald van de Beek was als eerste uit. Zijn tegenstander lanceerde een vroeg remise aanbod en gezien de op het bord accepteerde Ronald deze graag. Coach Erwin van Hierden had een zeer voordelige positie bereikt, maar overzag in de afwerking een fraai offertje van tegenstander Leijser, waarna allerlei dreigingen in de stand kwamen, zodat Erwin de schijf meteen terug moest geven en alle muziek uit de stand was. Harmjan Lammers leek optisch voordeel te pakken tegen Jan van Loenen, maar deze gaf geen krimp en de remise was ook snel bereikt. Recordinvaller Peter Hoogteijling liet tegen een van zijn oude verenigingen zien hoe het moet. Nadat hij aanvankelijk tegen een mindere stand aan keek, werden de rollen rond de 35ste zet binnen een paar zetten verwisseld. In een zeer slechte stand liep tegenstander Joosten vervolgens in een simpel dammetje en gaf meteen op: 5-3.

En een goed vervolg
Paul Wijninga had een zware middag tegen Theo Berends. Door een te passieve ruil in het middenspel dreigde hij geruime tijd onder de voet gelopen te worden. Met nauwkeurig verdedigen wist hij de schade beperkt te houden en een gelijkwaardige remise binnen te slepen. Op het eerste bord zat kopman Henk Klarenbeek tegen Geert Berends. Het bord stond hier binnen de kortste keren in vuur en vlam. In het ingewikkelde speltype met diverse hoge randschijven mondde uit in een ingewikkeld eindspel waarbij Berends een stuk meer had, maar Klarenbeek wel over twee dammen beschikte. Berends raakte volledig de weg kwijt: eerst offerde hij onnodig drie schijven om vervolgens in een overbekend remisestand ook nog in  een truc te lopen. De stand kwam daarmee op 8-4. Stijn Overeem had met nauwkeurig spel Jo Weijman in problemen gebracht. Maar na een koelbloedig offer wist deze toch de remise binnen te halen. Ook Arwin Lammers behaalde met een mooie omsingeling  een makkelijke remise tegen de sterke Marcel Janssen, waarmee 10-6 op het scorebord stond.

Maar het slotakkoord was voor Huissen
Mark Sanders kwam tijdens de partij onder druk te staan van de voorzitter van Huissen Willem Hoek. Hij wist zijn leven nog taai te rekken tot een vier om vier positie, maar moest vervolgens na diverse offers toch de hand reiken aan zijn tegenstander. Arjen Timmer was na een beurt overgeslagen te hebben vanwege de geboorte van zijn zoon weer terug. Of het gebrek aan slaap hem op het eind van de partij parten heeft gespeeld is onbekend, maar door een onnauwkeurige zet in een zeer voordelige positie moest hij opeens vechten voor een punt. Hij wist ten koste van twee stukken nog een dam te halen, maar tegenstander Rob Schrooten had als snel twee dammen, waarna Arjen de hopeloze strijd snel kon staken en de eindscore van 10-10 was bereikt.

Spannend slot van de competitie
Doordat concurrent Damcombinatie Fryslan wel zijn wedstrijd wist te winnen is de slotronde ongemeen spannend. DES en Fryslan hebben evenveel wedstrijdpunten, maar DES heeft 8 bordpunten voorsprong. In de laatste ronde zal DES flink aan de bak moeten om Het Noorden van het lijf te houden en hopen dat Fryslan geen grote score weet te behalen tegen Harderwijk

DV VBI Huissen 2  DES Lunteren  10 10
 Geert Berends (1236)   Henk Klarenbeek (1406)  0 2 6 Partij  
 Emiel Leijser (1261)   Erwin van Hierden (1363)  1 1 2 Partij  
 Dirk Joosten (1273)   Peter Hoogteijling (1329)  0 2 4 Partij  
 Rob Schrooten (1208)   Arjen Timmer (1307)  2 0 10 Partij  
 Jan van Loenen Jr. (1233)   Harmjan Lammers (1307)  1 1 3 Partij  
 Jo Weijman (1171)   Stijn Overeem (1282)  1 1 7 Partij  
 Theo Berends (1240)   Paul Wijninga (1230)  1 1 5 Partij  
 Willem Hoek (1243)   Mark Sanders (1229)  2 0 9 Partij  
 Remco Vredenberg (1147)   Ronald van de Beek (1211)  1 1 1 Partij  
 Marcel Janssen (1302)   Arwin Lammers (1201)  1 1 8 Partij  
Peter Hoogteijling boekte een belangrijke overwinning.
Arwin Lammers behaalde een verdienstelijke remise.
Mark Sanders leed een verrassende nederlaag.
Arjen Timmer moest zijn meerdere erkennen!
Overzicht van de speelzaal.

One Reply to “DES Lunteren en Huissen 2 in evenwicht”

  1. morgen de laatste rondes: In de Schuifeldam:

    12.00 D.E.S. 1 – Het Noorden 1 Groningen
    D.E.S. 2 – Brainsport 1 Eindhoven

    Dammers uit Oost 2 — D.E.S. 3
    De Vaste Zet 2 Geleen – D.E.S. 4

Gesloten voor reacties.