Henk Klarenbeek prolongeert Oliebol van het jaar bij D.E.S.

30 dec

‘Damtoernooigroot succes’

[LUNTEREN] De spanning was te snijden in de laatste damronde bij DES Lunteren. Wie zou dé Lunterse ‘damoliebol’ worden? Arjen Timmer was uitgespeeld en stond inmiddels op 12 punten. Maar zou titelfavoriet bezwijken tegen de sterke Wijnand Voskuil. ,,Het was een mooie partij waarin Wijnand echt sterk speelde. Maar ik had er goed de smiezen in en wist uiteindelijk de winst naar mij toe te trekken. De titel geprolongeerd en dat is de eerste maal in de veertien jaar dat dit toernooi wordt gespeeld. Ik ben er best trots op”, lachte Henk Klarenbeek bescheiden. De Lunterse topdammer bleef coryfeeën als Arjen Timmer, maar ook Erwin van Hierden, Stijn Overeem, Richard Couzijnsen en Arjan van Galen dus voor. ,,Vergeet ook de aanwezige oud-eerste teamspelers Aldert van Eck en Harmjan Lammers niet. Zij dammen dan wel niet meer op het allerhoogste niveau en missen spelritme. Maar de combinaties zijn ze echt niet vergeten”, oordeelde de deskundige Hen Klarenbeek.

,,Ik denk dat het een geslaagd toernooi was. Het maximale aantal deelnemers (48) dat wij in ons clublokaal De Schuifeldam kunnen bergen”, was organisator Jaap Heij tevreden. De preses loodste de deelnemers als vanouds humoristisch door de avond heen. ,,Ik heb slechts eenmaal even corrigerend moeten optreden. Dat was bij een jeugdspeler die zo snel de klok bediende dat tegenstanders geeneens in de gaten hadden dat hij al had gezet. Zijn sport was niet winnen, maar meer tijd overhouden dan de begintijd van 5 minuten en drie seconden. Dat lukte de jongeling wonderwel. Verder verliep het heel sportief. De laatste editie was eind 2019 en daarna kwam corona. Mooi dat we, ondanks wat afzeggingen wegens griep, weer normaal een geweldige damavond samen hebben beleefd”, ging Heij verder.

PLEZIER Hoewel vele dammers aangaven meer voor het damplezier te zijn gekomen, werd wel steeds met spanning gekeken wie de tegenstander in een speelronde was. ,,Dat is best belangrijk. Je kunt door een indeling tegen een zwakke tegenstander zomaar ondanks winst op de ranglijst zakken. Er wordt gewerkt met weerstandspunten (de opgetelde punten van de ontmoette tegenstanders, red.) en het Sonneborn-Bergerpunten (SB) systeem. Wat dat is? Dan krijg je tweemaal de som van de scores van de tegenstanders waarvan je hebt gewonnen, vermeerderd met de scores van de tegenstanders waartegen remise is gespeeld”, legt Wijnand Voskuil uit. ,,Daardoor mocht ik de finalewedstrijd tegen Henk Klarenbeek spelen. Nee, van zo’n topper verliezen is geen schande. Misschien heb ik ergens remise laten liggen, maar dan zie je hoe sterk Henk is. Hij laat geen kans onbenut”, meent Voskuil. Hij wordt tweede in de B-groep achter winnaar Jaap van Hierden sr. ,,Mijn mooiste partij vanavond? Die verklap ik niet. De reden? Dat was een met Erwin van Hierden onlangs voorbereidde opening. Misschien ga ik die wel gebruiken in een van de komende competitiewedstrijd bij DES Lunteren in de ereklasse dammen. Mooi dat zo’n voorbereiding ook in het sneldammen resultaat kan hebben”, zegt de Lunterse Oliebol 2022. Klarenbeek, die dus zijn titel gewonnen bij de voorlaatste editie 2019 op zak houdt, voort nu een illuster rijtje winnaars van dé oliebol van Lunteren aan. Arjan van Galen (2007/2015), Marcel Monteba (2008), Erwin van Hierden (2009/2014), Arjen Timmer (2010), Harmjan Lammers (2011/2017), René Alderliesten (2013), 2016  Matthias de Kruijf en Jaap van Galen (2018). ,,Mooie namen. Sterke dammers maar tweemaal achterelkaar zowel in 2019 als 2022 is voor mij weggelegd. Het smaakt naar meer”, gaat winnaar Klarenbeek bescheiden verder.

OLIEBOL ,,Of deze titel dé Lunterse damoliebol een eretitel is? Ja, dat heb ik mij ook afgevraagd”, reageerde Klarenbeek wat verrast. Maar de vreugde straalde van zijn gezicht.

,,Ik denk als je naar dit sterke deelnemersveld kijkt het antwoord zeker ‘ja’ mag zijn. Met tegenstanders als Wijnand Voskuil, Sander neutel, Richard Couzijnsen, Arjen Timmer, Erwin van Hierden, Harmjan Lammers en Laura Timmerman kun je toch geen enkele partij over een ‘makkie’ spreken. Dat ik alleen aan Arjen (Timmer, red.) een remise moet afstaan zegt denk ik genoeg.” Dat was alom de teneur bij de belagers. ,,Respect voor Henk. Hij kon de druk aan. Elke ronde weer aan de bak als titelverdediger. Ga er maar aanstaan”, was de nummer twee Arjen Timmer sportief.

,,Of ik het erg vond niet zelf te kunnen spelen. Nee, als organisator kun je geen deelnemer zijn. Voor mij was het toernooi al geslaagd voordat het begon”, vertelde Jaap Heij wat cryptisch. Bij doorvragen vertelde hij dat zijn dag was gevuld met het klaarzetten van de tafels, damstenen enzovoort. Toen ik om een uur of zeven rondkeek wist ik dat het goed was. Dan komen de dammers binnendruppelen en loopt de speelzaal vol. Voor ons (Echtgenote Wilma die voor de heerlijke oliebollen zorgde, red.) kon het niet meer misgaan. Maar, en laat dat duidelijk zijn, je doet zoiets nooit ter meerdere eer en glorie van jezelf. Het enige wat voor ons telt is het verenigingsbelang. DES Lunteren, Door Eenheid Sterk is een begrip in dammen Nederland en zeker in deze omgeving”, oordeelt de voorzitter. Zonder dat hij of zijn echtgenote het weten maakt een deelnemer (Roelof van Drenth mij daar ook attent op. ,,Wat dit echtpaar voor de club doet is met geen pen te beschrijven. Ik kom hier echt graag en zo gastvrij. Het is net of je thuis bent”, lacht hij.

OPVALLEND Het was zoals gezegd gezellig druk in het clubgebouw De Schuifeldam. Liefst 48 dammers aanwezig op het traditionele na twee corona loze damjaren weer in ere hersteld Oudejaars oliebollen toernooi. ,,Deze keer wat minder reclame gemaakt dan voorgaande jaren. Belangrijk was het dat alle dammers de ruimte hadden. Dat is mooi gelukt. Zeker omdat we ook een gedeelte bij de bar hebben gebruikt”, licht Heij toe. Dat de muziek zachtjes aan staat stoort werkelijk niemand. Dat is ook de sfeer die hoort bij dit oudejaarsdamtoernooi. Ook een opmerking van een deelnemer: ‘We zitten buiten de speelzaal en kennen onze (lage) positie wordt met een lach afgedaan’. Gea Hol op plaats 40 eindigend verwoord wat vele dammers denken maar niet hardop durven te zeggen. ,,Ik dam graag maar de sfeer deze avond is mij nog veel meer waard. En dan die lekkere oliebollen. Ik kan er bijna niet genoeg van krijgen.” Wilma Heij hoort het niet, is druk achter de bar, maar mag echt trots zijn. De oliebollen zijn bijna niet aan te slepen en vinden gretig (gratis) aftrek. 

HOOP Vooraf vraagt uw verslaggever aan een deskundige wie in zijn ogen dit toernooi gaat winnen. ,,Ik denk Henk Klarenbeek, maar het zou mooi zijn als een andere topper zegeviert. Dat vijf spelers van onze hoofdmacht vanavond aanwezig zijn zegt toch wel alles. Bij veel clubs is het zo dat er een potje in de nationale competitie wordt gespeeld. Verder heeft men weinig met een club en is vaak een passant. Dat is ook de reden waarom bij DES Lunteren geen betaalde grootmeesters worden aangetrokken. Misschien amateuristisch maar liever zo dan dammers die amper weten dat er ook zoiets is als clubliefde. De vrijwilligers die met hart en ziel de club koesteren. Dat is niet alleen onze kracht maar ook naam: DES”, meent een bestuurslid.

Terug van wat langer weggeweest is dan ook Aldert van Eck. ,,Ik heb heel lang met heel veel plezier hier gedamd. Het is in mijn ogen dan ook niet meer dan logisch op het Oliebollentoernooi aanwezig te zijn. Je ziet bekenden en ik dam weer eens. Het resultaat? Dat is lichtondergeschikt maar ik zal mijn best doen”, lacht Aldert. Hij wordt achtste en kan op een mooie damavond terugkijken.

OORVERDOVEND Met een passend voorwoordje opende preses Jaap Heij, zoals alleen hij dat kan, het spektakel. Daarbij nog even benadrukkend dat op ‘tijd’ of de tegenstander door de klok jagen, niet echt op prijs werd gesteld. Die boodschap begrepen de deelnemers goed. De opening is haast cabaret. Het lijkt soms een oudejaarsconference. Alles aanhalen voert te ver. Een citaat wil uw schrijver de lezer niet onthouden: “Sorry voor degenen waarvoor geen plaats meer was bij dit toernooi. De teller stopte echt bij vijftig deelnemers. Maar boven de vijftig had ik ook verder geen dammers meer uitgenodigd. Dus laten we maar gewoon beginnen.” Het bleef oorverdovend stil, niet iedereen begreep onmiddellijk dit citaat. Of was het de spanning wie in de eerste ronde de tegenstander was? Dat gelijk de eerste teamspelers van DES Lunteren (Henk Klarenbeek en Laura Timmerman) elkaar ontmoeten zal wel toeval zijn geweest. ,,De computer regelt dat en ik stuur”, zegt Jaap Heij bescheiden. En dat zeven ronden lang. Duels van vijf minuten en drie seconden per zet extra per persoon. Er werd in één grote groep via het Zwitsers systeem gespeeld. De spelers waren verdeeld in meerdere categorieën: A-B-C-D, Huisdammers en Jeugd opgedeeld. En in elke klasse waar er leuke prijzen te winnen. Overigens over de klok gesproken. Er was een jeugddammer Anton Huibers jr. die meer tijd op de klok had staan dan waarmee hij steeds begon. Een sport die bijvoorbeeld Roelof van Drenth en/of Eip Janssen niet beheersten tegen de jongeling. Zij verloren niet alleen maar zagen ook de bekende vlag. ,,Ik had soms geeneens in de gaten dat ik aan de beurt was. Zo snel speelde Anton. Eigen schuld en hij is gewoon een goede dammer”, lachte het duo. De Olympische gedachte uitdragende.

ANALYSE Wat voor een buitenstaander misschien ‘vreemd’ overkomt is voor een dammer ‘gewoon’. Vele partijen worden geanalyseerd en gekeken waar het beter of anders had gemoeten. En wat blijkt? De verkeerde speler heeft dan vaak gewonnen. De beste partij was het misschien niet, maar wel de spannendste. In de derde ronde zaten Erwin van Hierden en Henk Klarenbeek tegenover elkaar. De heren kennen elkaar door en door. Elke seconde werd benut om een variant door te rekenen. De talrijke toeschouwers zagen de seconden wegtikken. Met nog een seconde of zes op de klok zag Van Hierden er geen brood meer in. Hoewel daarvoor de damstenen nog sneller van het bord verdwenen dan een menselijk oog kan waarnemen. En dan volgt de analyse. ,,Je had dit of dat kunnen doen.” Voor alles was een oplossing behalve voor de genoteerde winst van Klarenbeek. Die stond.

Mooi dat de wedstrijdleider er niet in meeging. Anders was de prijsuitreiking niet donderdagnacht maar waarschijnlijk op vrijdagmorgen geweest. Over prijsuitreiking gesproken. Die vond plaats donderdagnacht om 00.05 uur. Geen dammer die het erg vond. Sterker vrijwel geen dammer die eerder naar huis was gegaan. Of toch wel in de C-groep. Maar Jaap Heij loste dat zonder problemen op. ,,Dan is nu Mark te Hofte aan de beurt. Prijzen nasturen doen we niet. DES Lunteren is geen overtoom.”

De prijswinnaars kregen uit handen van de DES preses mooie prijzen in natura uitgereikt. De organisatie, waarbij de achter de bar staande Wilma Heij zeker niet mag worden vergeten, kan terugkijken op een zeer geslaagde editie 2022. En wat vond uw schrijver als laatste nog opvallend? Ik wil het de lezer niet onthouden.

Waar vrijwel alle dammers de bar bevolkten en een drankje bestelde hielp ‘De Lunterse Oliebol Henk Klarenbeek’ organisator Jaap Heij met het opruimen van de damspullen. Ook daarin is Henk Klarenbeek voor mij een kampioen!

Sportcijfers:

Uitslag A-groep:

 1. Henk Klarenbeek 7-13
 2. Arjen Timmer 7-12
 3. Erwin van Hierden 7-10
 4. Stijn Overeem 7-10
 5. Richard Couzijnsen 7-10

Uitslag B-groep:

 1. Jaap van Hierden sr. 7-9
 2. Bram Cysouw 7-8
 3. Wijnand Voskuil 7-8
 4. Cees van de Bosch 7-8
 5. Willem Stunnenberg 7-8

Uitslag C-groep:

 1. Andre Steenbergen 7-7
 2. Gert van de Top 7-7
 3. Michel Hendriksen jr. 7-7
 4. Frans Elbertsen 7-6
 5. Mark ten Hofte 7-6

Uitslag D-groep:

 1. Reinder van de Lagemaat 7-4
 2. Johan Teunissen 7-4
 3. Arjen Teunissen 7-3
 4. Roelof Drenth 7-1

Uitslag jeugdgroep:

 1. Levien Cysouw 7-7
 2. Anton Huibers jr. 7-4

Uitslag Huisdammers:

 1. Anton Huibers sr 7-3
 2. Eip Janssen 7-2