DES wint damthriller van CTD

2 mei

In de kwartfinale van de Jan van der Zwan-cup, de Gelderse bekercompetitie, moest bekerhouder DES Lunteren het opnemen tegen het sterke team van CTD uit Arnhem. Door enkele afzeggingen was het een hele puzzel om een sterk viertal achter de borden te brengen, maar een aantal creatieve ingrepen voldeden. Arjan van Galen kon invallen, en ook Evert van de Pol uit Barneveld was beschikbaar. Arnhem kwam echter op volle sterkte, dus het beloofde een ‘heet avondje’ te worden in de Lunterse Schuifeldam. En dat werd het ook.

Aan het eerste bord werd een gelijkwaardige partij gespeeld tussen Arjen Timmer en Peter Kort. Timmer zocht via origineel openingsspel naar kansen, maar de boot werd vakkundig afgehouden en er werd relatief snel naar remise toegewerkt. Evert van de Pol speelde een positioneel degelijke partij tegen de sterke Rik Twilhaar. Laatstgenoemde probeerde weliswaar van alles, maar kreeg nergens in de partij echt voordeel, dus ook hier remise. Sander Neutel speelde aan bord drie tegen Michael Palmer een puike klassieke pot. Hij had de regie stevig in handen en had zichzelf kunnen belonen met schijfwinst (en daarmee naar verwachting ook partijwinst). Nu kon Palmer nog combinatief ontsnappen naar remise. Arjan van Galen tenslotte speelde een spannende en principiële Kelleropening tegen de ervaren Henk Grotenhuis ten Harkel (bord 2). Van Galen dirigeerde de aanvallende stukken en zijn tegenstrever probeerde via een omsingeling af te knellen. Het leek er even op dat de Lunterse aanval ging doorslaan, maar uiteindelijk bleek het allemaal gelijkwaardig. Remise en een einduitslag van 4-4.
Aangezien er in de bekerwedstrijden gespeeld wordt volgens een knock-out principe, moest er een beslissing komen via sneldammen. Dit betekende dat de wedstrijd opnieuw gespeeld moest worden, maar dan met verwisselde kleuren en in versneld tempo, direct aansluitend aan het gelijke spel. Onder toeziend oog van de nodige toeschouwers vond dit spektakel plaats. Waar op de bovenste twee borden de positionele druk op de Arnhemse stellingen werd opgevoerd door respectievelijk Arjen Timmer en Arjan van Galen, was op de onderste borden het tegenovergestelde het geval. Alhoewel Evert van de Pol feitelijk geen duimbreed toegaf, beging hij onder druk van de klok toch een fatale fout. De gelijkmaker werd echter gescoord door Arjan van Galen, die nu wél zijn offensieve spel beloond zag worden met twee punten.
Sander Neutel moest in de sneldampartij zijn meerdere erkennen in Palmer en dat betekende een 2-4 achterstand voor het Lunterse damviertal. Ondertussen was Arjen Timmer in het allesbeslissende eindspel aanbeland. Na een kleine thematische doorbraakcombinatie had tegenstander Kort nog wel zicht op remise, maar dat vereiste nauwkeurig spel. Via een geniepige finesse trok Timmer de winst toch naar zich toe. Dit betekende dat de eindstand weer gelijk(getrokken) was. De reglementen schrijven in dit geval voor dat de beslissing dan valt op basis van de overwinning aan het hoogste bord, en deze regel was in het voordeel van Lunteren, vanwege de winstpartijen van Timmer en Van Galen aan bord 1 en 2. Dit betekende een reglementaire overwinning voor DES Lunteren en daarmee plaatsing voor de halve finale. Daarin wacht de confrontatie met het zeer sterke team van VBI Huissen.
Evert v.d. Pol zie foto houd in de wedstrijd Rik Twilhaar netjes op remise.
De halve finale wedstrijd is op vrijdag 13 mei in Lunteren
IMG_4253