DES verliest van DVV Voorthuizen

9 okt

De Gelderse Damcompetitie voor clubteams is na een jaar weer van start gegaan. DES 1 komt dit jaar uit in de eerste klasse B – Veluwe. In deze competitie treft DES met name clubs uit de regio, onder andere Ede, Putten, Barneveld en Voorthuizen. Tegen laatstgenoemde club was afgelopen vrijdag de aftrap van het nieuwe seizoen. DES verloor de thuiswedstrijd met de kleinst mogelijke cijfers: 5-7!

Wat deze wedstrijd heel bijzonder maakte, was dat een 4-tal Voorthuizenaren voor DES-Lunteren uitkomt in de landelijke competitie. Zelfs op 2 borden troffen landelijke teamgenoten elkaar! Er werd dan ook fel gestreden.

Goede start
Voor DES begon de wedstrijd goed. De tegenstander van Pieter Boeder, Teus Klok, maakte na 2 uur spelen een enorme blunder en kon vrijwel direct opgeven. Helaas was de tegentreffer snel gescoord. Robbert Westerink wist de korte vleugelopsluiting niet juist op te bouwen, waarna tegenstander Van de Kuilen gretig toesloeg. Eerst schijfwinst en daarna nog afgesloten met een damcombinatie.

Daarna leek het heel goed te gaan bij DES. Johan de Haas speelde een sterke wedstrijd tegen Jelte van Lokhorst. De Haas wist in het middenspel met enkele krachtzetten het voordeel naar zich toe te trekken. Voor Van Lokhorst was er geen redden meer aan. Op de resterende borden was er nauwelijks nadeel, maar toch was het slot voor DVV.

DVV slaat toe
Als eerste ging het niet goed op bord 1 met Willem Stunnenberg tegen Erwin van Hierden. Met licht nadeel was Stunnenberg uit de opening gekomen. In het middenspel was er toch volop spanning waarbij Stunnenberg een paar kansjes kreeg. Hij overzag echter een kleine venijnige combinatie en kon direct opgeven.

De ontmoeting tussen de twee Japen (Heij en Van Hierden) werd gekenmerkt door klassiek spel. Het begin van de wedstrijd werd er rustig gedamd maar naarmate de stand dunner werd, barstte de strijd los. Toch werd als wel vaker het evenwicht niet verbroken. Alle ogen waren nu gericht op het bord van Cees van den Bosch en Thomas van Middendorp. Van Middendorp zocht heel brutaal de aanval. Dat leverde hem een kleine doorbraakcombinatie op. Van den Bosch hield het nog wel een aantal zetten vol, maar moest berusten in een nederlaag. De DVV’er wist als enige van de avond een zogeheten blauwtje te scoren. Hij wist te winnen van een tegenstander met een veel hogere rating.

Volgende ronde
DES is het seizoen dus moeizaam begonnen. Over twee weken wacht de confrontatie met De Kroonschijf uit Ede. DES Lunteren wil de nederlaag uit de eerste ronde heel graag wegpoetsen.

 DES Lunteren   DVV Voorthuizen  57
 Willem Stunnenberg (1062)  Erwin van Hierden (1347) 024Partij
 Robbert Westerink (1116)  Aalt van de Kuilen (1190) 022
 Jaap Heij (1041)  Jaap van Hierden Sr. (1021) 115
 Johan de Haas (1011)  Jelte van Lokhorst (846) 203
 Cees van den Bosch (977)  Thomas van Middendorp (856) 026Partij
 Pieter Boeder   Teus Klok (736) 201