DES prolongeert Gelderse Beker!

27 mei

Voor het tweede opeenvolgende jaar hebben de dammers van DES Lunteren de felbegeerde Jan van der Zwan cup veroverd. In een spannende finale, waarbij het geluk aan Lunterse zijde niet ontbrak, werd damclub Harderwijk met 6-2 verslagen. Lunteren beleefde een zware avond, maar na een intensieve strijd en onder toeziend oog van vele supporters, werd DES de grote winnaar. Een mooie beloning voor de dammers uit Lunteren.

Gewaarschuwd
DES Lunteren was de eerste rondes van de beker relatief eenvoudig doorgekomen. Nadat in de halve finale ook het grote Huissen werd verslagen, wachtte vrijdagavond dé finale tegen DC Harderwijk. Op papier was Lunteren de grote favoriet, maar Harderwijk had in eerdere rondes al een aantal gerenommeerde tegenstanders verslagen, dus Lunteren was gewaarschuwd. Harderwijk stond voor het eerst in de historie in de finale van de Gelderse beker, en waren dan ook vol goede moed naar De Schuifeldam in Lunteren toegekomen.
Tegen 20:00 uur klonk het startschot! Voorzitter Jaap Heij had de spelers van beide teams toegesproken om er een spannende strijd van te maken en dat werd het!

Fortuinlijk punten
Op de eerste 2 borden leken er kansen voor Lunteren te liggen en aan bord 3 en 4 waren het gelijkwaardige paringen. Aan bord 3 was er wel extra aandacht voor de goed scorende Fred Elgersma. Hij had tot nu toe nog alle wedstrijden gewonnen, dus Paul Wijninga was gewaarschuwd. Toch liet Paul zich verrassen. Hij speelde een rustige opbouwzet en overzag totaal een venijnige combinatie. Fred bedacht zich geen moment en voerde de vijf-klapper feilloos uit en had daarmee een schijf veroverd. Paul moest nu echt aan de bak! Gelukkig bleek de stand van Paul nog enige compensatie te hebben, waarbij tegenstander Fred niet altijd de beste voortzetting koos. Met enig fortuin wist Paul uiteindelijk een puntje binnen te harken.

Bij het duel van Erwin van Hierden tegen Gerwin van der Meer was inmiddels ook een zeer spannende hekstelling op het bord gekomen. Beide spelers gingen de spanning niet uit de weg. Dat beide spelers het niet volledig onder controle hadden, bleek wel achteraf bij de analyse. Op zet 23 had Gerwin toch wel een eenvoudige en winnende combinatie uit kunnen halen. Gelukkig voor Erwin benutte tegenstander Gerwin dit kansje niet en bleef het tot aan het laatst toe spannend. Op de tempo nauwkeurig werd er gerekend en uiteindelijk was Erwin net wat scherper en werkte hij toe naar een winnende stand. Erwin forceerde zijn tegenstander om een schijf te offeren waarna er vrij snel opgegeven werd.

De beslissing
Met een 3-1 voorsprong was er weer volop hoop voor een goede afloop. Dit werd verrassend genoeg heel snel gerealiseerd door de overwinning van Laura Timmerman op Auke Steensma. De opening van Laura was heel moeizaam. Ze leek zwaar in de verdrukking te komen met een opgesloten lange vleugel en een verzwakte korte vleugel, maar ineens sloeg deze partij volledig om. In plaats van dat tegenstander Auke het voordeel ging uitbreiden gaf hij allerlei goede mogelijkheden aan Laura. Laura ontsnapte uit de opsluiting en verkreeg veel terreinvoordeel. Ze zette de stand daarna vakkundig om in winst. De wedstrijd was hiermee beslist: 5-1 voorsprong, dus Kampioen van Gelderland. Aan de bar werd door de supporters al het “We are the champions” gezongen…..

Winstplan
Als laatste was Henk Klarenbeek nog bezig. Hij had toegewerkt naar een goede centrumstand,  zonder teveel risico te nemen. Zijn tegenstander Kees de Jong was langzaamaan in de verdrukking geraakt en moest alle zeilen bij zetten. Daarbij was de tijd in het voordeel van Henk gekomen: nog 30 minuten voor Henk en slechts 2 minuten voor Kees. Toch kon Henk het sluitende winstplan niet vinden. Hij liet zijn tegenstander zogezegd er nog door heen glippen en moest berusten in een remise. Het had de geflatteerde overwinning van DES nog groter gemaakt, maar dat bleef de Harderwijkers bespaard.

Huldiging
Tegen twaalven werd het team van Lunteren gehuldigd. Uit handen van competitieleider Erik van de Weerdhof mocht teamleider Erwin van Hierden de Gelderse Beker in ontvangst nemen. Met luid gejuich en groot applaus werd het team in het zonnetje gezet. Deze titel krijgt ook weer een mooie plaats op The Wall of Fame.
Het was daarna nog een tijd lang erg gezellig in de Schuifeldam….

Op de foto ontbreken Mark Sanders, Coen Bommel en Peter Hoogteijling.

Finale GDB

   DES Lunteren     DCH Harderwijk62
 Henk Klarenbeek (1413) Kees de Jong (1234)11 4
 Erwin van Hierden (1354) Gerwin van der Meer (1190)20 1Partij
 Paul Wijninga (1212) Fred Elgersma (1172)11 2Partij
 Laura Timmerman (1233) Auke Steensma (1159)20 3

Spelers en topscoorders DES

PlNaamTeamWePuRatingTratingBgem
1  Paul Wijninga   DES Lunteren   3   5   1212   1147.3   3.67  D
2  Erwin van Hierden   DES Lunteren   3   5   1354   1118.7   2.33  D
3  Peter Hoogteijling   DES Lunteren   2   4   1329   1071.5   2.00  D
4  Henk Klarenbeek   DES Lunteren   3   4   1413   1205   1.33  D
5  Coen Bommel   DES Lunteren   2   3   1218   986.5   2.50  D
6  Laura Timmerman   DES Lunteren   1   2   1233   1159   4.00  D
7  Mark Sanders   DES Lunteren   1   2   1224   1073   2.00  D
8  Stijn Overeem   DES Lunteren   1   1   1310   1310   3.00  D

2 Replies to “DES prolongeert Gelderse Beker!

    • D.E.S. heeft weer twee Gelderse titels erbij dit seizoen.
      Kampioen bij het sneldammen voor teams.
      winnaar van de bekercompetitie.

Gesloten voor reacties.