DES Lunteren start met mooie zege

6 okt

De dammers van DES Lunteren zijn het nieuwe damseizoen gestart met een overwinning op DC Hijken 2. In de lastige uitwedstrijd tegen de Drenten werden vier zeges en vier remises gescoord, en met twee nederlagen werd de eindstand op 12-8 bepaald. DES, met de nieuwelingen Paul Wijninga en Peter Hoogteijling in de opstelling, moest aantreden tegen een team dat ook in de bovenste helft van de ranglijst thuishoort. “Ondanks dat er op enige borden goede kansen gemist werden, speelden we een degelijke wedstrijd. En als je wilt meedoen voor de promotieplaatsen moet je er meteen vanaf de eerste ronde staan” aldus teamleider Erwin van Hierden.

Wisselend begin
Na een minuut stilte voor het op 82-jarige leeftijd overleden DES-lid Ries van Ee duurde het geruime tijd voordat de Lunteranen het onderscheid konden maken. Arwin Lammers zet de eerste twee punten op het scorebord, door in een spannende partij beter te rekenen dan zijn tegenstander. Na schijfwinst konden vervolgens ook spoedig de felicitaties in ontvangst genomen worden. Hoewel Mark Sanders lange tijd het beste van het spel had kreeg hij in het late middenspel het deksel op de neus toen hij een doorbraakcombinatie overzag. Henk Klarenbeek zette DES weer op voorsprong, nadat hij na een mindere opening spanningen wist te creëren en hij handiger met de stand wist om te gaan dan zijn tegenstander. Laatstgenoemde stond al overwegend toen hij in een combinatie trapte. Helaas was deze voorsprong van korte duur, aangezien aanwinst Paul Wijninga een aanval tegenover zich had die hij maar niet onder controle kreeg. Hij moest teveel ruimte laten aan zijn opponent  en liep uiteindelijk vast.

Voorsprong
Na twee puntendelingen – Arjen Timmer had de pech dat zijn klassieke standje net geen winst bleek en Laura Timmerman kreeg ook voordeel, maar haar tegenstander speelde secuur naar remise – wist Stijn Overeem het team weer aan de goede kant van de score te zetten. Hoewel hij steeds het beste van het spel had, was zijn voordeel aan het verwateren totdat hij met een fraaie aanvalszet de stand van de Drent wist te ontregelen. Bij het etentje na afloop zei Stijn: “Waarschijnlijk heb ik het eerder ook al wel beter kunnen spelen, maar volgens mij was het na die zet in alle varianten direct gewonnen”.

Beslissing
Harm-Jan Lammers speelde tegen de sterkste speler van Hijken en had een zware middag. Nadat hij gevlucht was in een slecht eindspel bleef hij door snel te spelen druk houden: “Ik wist dat ik minder stond en besloot toen snelle beslissingen te nemen, zodat mijn tegenstander geen kans had om eventuele winstplannen uit te rekenen”. En dit bracht succes, de speler van DC Hijken begon spoken te zien en liet pardoes zijn dam van het bord slaan, waarna de vrede werd getekend. Aan Peter Hoogteijling – terug op het oude nest na omzwervingen langs Ereklassers VBI Huissen en het Amsterdamse 020 – de eer om de beslissende punten binnen te halen. Peter had de gehele partij zichtbaar voordeel, maar pas bij een 5-om-5 stand betaalde dat zich uit in een winstpartij. “Het is fijn om met dit team weer om de podiumplaatsen te spelen. Ik denk dat we in de breedte een goed uitgebalanceerd team zijn, en dat de stap van de Hoofdklasse naar de Ereklasse wederom mogelijk moet zijn. Merk wel dat het mij soms nog wel aan wedstrijdritme ontbreekt, dus dat wordt toch nog hard trainen” lachte Peter. De meest fraaie partij werd gespeeld door Erwin van Hierden. Samen met zijn tegenstander werd het een zeer interessant treffen; laatstgenoemde wist het remisegaatje nog net te vinden en spijtig genoeg kreeg Erwin als beloning voor zijn goede spel dus niet meer dan één punt.

De tweede ronde is op zaterdag 19 oktober, DES Lunteren treedt dan aan tegen het Friese Huizum.

   Hijken DTC 2      DES Lunteren   8 12
 Jan Ekke de Vries (1364)   Harmjan Lammers (1307)  1 1 8 Partij
 Jacob Okken (1374)   Erwin van Hierden (1363)  1 1 10 Partij
 Henk Kalk (1280)   Arwin Lammers (1201)  0 2 1 Partij
 Leo Faber (1288)   Arjen Timmer (1307)  1 1 5 Partij
 Bert Dollekamp (1182)   Henk Klarenbeek (1406)  0 2 3 Partij
 Siep Buurke (1228)   Paul Wijninga (1230)  2 0 4 Partij
 Harry de Groot (1174)   Laura Timmerman (1187)  1 1 6 Partij
 Kor de Groot (1129)   Peter Hoogteijling (1329)  0 2 9 Partij
 Rik Smit (1110)   Stijn Overeem (1282)  0 2 7 Partij
 Jaap Knipper (1124)   Mark Sanders (1229)  2 0 2 Partij