DES eervol ten onder tegen landskampioen

9 jun

Vandaag werd in Huissen de kwartfinale van de KNDB-beker gespeeld. Na overwinningen op Roden/Leek en Denk en Zet Hardinxveld-Giessendam moest DES aantreden tegen de regerend landskampioen Van Stigt Thans 1 uit Schiedam. De statistieken waren voor aanvang niet in ons voordeel: 2 grootmeesters bij Van Stigt Thans en 0 grootmeesters bij DES; gemiddeld ratingverschil bedroeg ongeveer 250 punten. Toch bleef het op alle borden lange tijd spannend en gelijkwaardig.

Erwin werd op bord 2, en dat is een zeldzaamheid, overklast door grootmeester Hans Jansen. In tijdnood kon Erwin nog ontsnappen naar remise, maar dat gaatje bleek bijkans onvindbaar en dus stond het 2-0 voor de tegenstander uit Schiedam. Arjen hield op het eerste bord goed stand tegen Nederlands kampioen Ron Heusdens. Heusdens probeerde een spannende stand op het bord te krijgen, maar dat leidde tot makkelijk spel voor Arjen. Het commentaar van Heusdens: ‘deze remise kost me weer bakken met (rating)punten…’.

Aldert overleefde ternauwernood de opening. Tegenstander Michiel Kloosterziel kwam op dam, maar die ging er voor gelijke stukken weer af.  Aldert bleef echter wel nadeel houden. In het late middenspel kon Aldert nog remise maken, maar ook hier ging het in de tijdnoodfase definitief bergafwaarts. De tussenstand was nu 5-1 voor Van Stigt Thans. Sander leek iets minder te staan gedurende zijn partij tegen Sven Winkel. Degelijk tegenspel van Sander bleek echter ruimschoots voldoende voor een punt en dit betekende een 6-2 eindstand en uitschakeling van DES in de beker.
Gedetailleerde uitslag
DES Lunteren – Van Stigt Thans 1
1. Arjen Timmer – Ron Heusdens           1-1 (2)
2. Erwin van Hierden – Hans Jansen       0-2 (1)
3. Sander Neutel – Sven Winkel             1-1 (4)
4. Aldert van Eck – Michiel Kloosterziel   0-2 (3)
Totaal                                                   2-6