DES 1 wint met grote cijfers

9 nov

Na de zure nederlaag in de vorige ronde tegen Huizum heeft DES zich goed hersteld tegen de verrassende koploper DIOS Eibergen. Met vijf overwinningen en slechts één nederlaag kwam er een duidelijke 6-14 op het scorebord. DES heeft hierdoor weer de aansluiting gevonden met de top van het klassement.

Druk
De eerste uitslag van de middag kwam op naam van Mark Sanders. Het was voor hem bijna een thuiswedstrijd, daar hij woonachtig is in de regio van Eibergen maar speelt voor DES Lunteren. Het evenwicht werd in deze partij niet verbroken, waardoor remise een terechte uitslag was. Henk Klarenbeek scoorde het eerste doelpunt van de middag. Hij voerde de druk enorm op, zowel op het bord als op de klok, waar de tegenstander uiteindelijk onder bezweek. Teleurstellend was echter de enige nederlaag van de topscoorder van vorig seizoen. Harmjan Lammers speelde ietwat passief, waar zijn tegenstander wel raad mee wist.

Tempi
Dat tempi een belangrijk rol speelt in het damspel bleek maar weer in de partij van Stijn Overeem. Hij kreeg dermate veel tempovoorsprong dat de damlijn niet ver weg was. Handig maakte hij gebruik van dit voordeel en zette dit eenvoudig om in winst. “Ja dat speelt wel lekker. De tegenstander ruilt wat naar achteren en ik pak alleen maar terreinvoordeel”, aldus de gelukkige Overeem. Peter Hoogteijling trof in Alexander Presman de sterkste tegenstander. Hoogteijling hoefde deze middag het spel niet te maken en wist eenvoudig de grootmeester op remise te houden. “Een remise scoren tegen een grootmeester is altijd fijn” vertelt de trotse Lunteraan. Laura Timmerman wist de voorsprong verder uit te bouwen. Lange tijd ging het gelijk op, maar één foutieve zet van de tegenstander werd direct combinatief afgestraft. De tussenstand was inmiddels opgelopen tot 4-8.

Topscoorder
Dat Arwin Lammers een goed seizoen draait bleek vanmiddag ook weer. Hij speelde een sterke partij, maar vergat zichzelf de verdiende beloning te geven. De overwinning lag voor het oprapen, maar hij overzag dit. Desondanks blijft hij voorlopig wel topscoorder van DES 1. Moeizaam ging het in de partij van Erwin van Hierden. Hij kreeg maar geen vat op het spel van zijn tegenstander en tot overmaat van ramp blunderde hij in het late middenspel. Gelukkig werd de geboden kans niet benut, waarna de partij naar remise liep.

Fraai slotstuk
Een mooie overwinning boekte Paul Wijninga. In zijn eerste tweepunter voor DES wist hij Theo Stoverinck te verslaan middels krachtig kortevleugelwerk. Met een paar sterke zetten wist hij daarna ook het centrum te pakken en uiteindelijk de twee punten. De meest fraaie partij van de middag kwam op naam van Arjen Timmer. Hij en zijn tegenstander gingen beiden de spanning niet uit de weg en maakten er een mooi spektakelstuk van. Met een hoog opgetrokken randschijf ontspon zich een leuke wedstrijd. Timmer was de bovenliggende partij en wist in het fraaie slotstuk behendig te winnen.

Over 14 dagen wacht de belangrijke confrontatie tegen het sterke Damcombinatie Fryslan. Bij een overwinning van DES Lunteren ligt het gevecht om de titel weer volledig open. DES heeft met de overwinning van vandaag het volste vertrouwen in een goed resultaat.

    DIOS Achterhoek       DES Lunteren   6 14
 Han Seinhorst (1256)   Arwin Lammers (1201)  1 1 7 Partij
 Alexander Presman (1449)   Peter Hoogteijling (1329)  1 1 5 Partij
 Cor Westerveld (1210)   Henk Klarenbeek (1406)  0 2 2 Partij
 Bert van Oosterom (1096)   Stijn Overeem (1282)  0 2 4 Partij
 Arnoud de Greef (1259)   Erwin van Hierden (1363)  1 1 8 Partij 
 Theo Stoverinck (1096)   Paul Wijninga (1230)  0 2 10 Partij
 Erik ten Hagen (1272)   Arjen Timmer (1307)  0 2 9 Partij
 Ove Verdel    Mark Sanders (1229)  1 1 1 Partij
 Dimitri Druzinin (1308)   Harmjan Lammers (1307)  2 0 3 Partij
 Ap van Ingen (1122)   Laura Timmerman (1187)  0 2 6 Partij