Dammers van DES Lunteren verslaan koploper

23 nov

In de vierde ronde van de Nationale Competitie mochten de dammers van DES aantreden tegen de nummer één van het klassement: DamCombinatie Fryslân. De dammers uit Friesland hadden tot op heden nog de volle buit gepakt, maar kwamen van een koude kermis thuis. De vier winstpartijen aan Lunterse zijde maakte het verschil.

Goede start
Teamleider Erwin van Hierden leek een zware middag te krijgen tegen de topscorer van de Friezen, Gerlof Kolk. Beide spelers gingen het gevaar niet uit de weg en binnen de kortste keren stond het bord in vuur een vlam. In het middenspel werd duidelijk dat de tegenstander van Van Hierden lichtelijk voordeel gekregen had. Echter deed één onnauwkeurige zet van Kolk het tij volledig kantelen. Van Hierden combineerde en kwam een schijf voor, zijn tegenstander gaf meteen op. Een meevaller voor het team: tussenstand 2-0. Na deze overwinning volgenden er twee remises. Peter Hoogteijling deelde de punten met Douwe Edelenbos. Edelenbos was niet van plan er een spannende partij van te maken en na 40 zetten gingen de schijven in het doosje. Kopman Henk Klarenbeek leek een gemakkelijke middag te hebben, hij speelde tegen de zwakste schakel van DC Fryslân: Jappie de Vries. De Vries liet zich niet gek maken en schoof de partij keurig naar remise. Een teleurstelling voor Klarenbeek, die met dit resultaat een ‘blauwtje’ liep. Arjen Timmer is de man in vorm op dit moment. Net zoals in de vorige wedstrijd wist Timmer zijn partij te winnen. Timmer speelde tegen de degelijke Jan Algra. ‘’Algra gaf aan een rustige partij te willen spelen, omdat hij een wat mindere reeks had neergezet, maar in het late middenspel kon hij het toch niet laten om de spanning op te zoeken’’, aldus een tevreden Timmer. Toen er eenmaal spanning op het bord was kreeg Timmer stukje bij beetje meer terreinvoordeel. De voordeel wist hij via een fraaie ‘forcing’ te verzilveren en dit zorgde voor een tussenstand van 6-2.

De Friezen doen wat terug
Arwin Lammers mocht het vandaag opnemen tegen Willem Leijenaar. Na een spannende opening werd er veel geruild en volgde er een lange opbouwfase. In het late middenspel leek Lammers het beste van het spel te hebben, maar na een drie-om-drie-ruil kon de vrede getekend worden. De eerste nederlaag aan Lunterse zijde kwam van Harmjan Lammers. Lammers zat tegen een van de sterkste spelers van Fryslân, Wytze Sytsma. Lammers speelde een bekende omsingelingsstrategie, maar kon niet voorkomen dat de aanvalsstand van zijn tegenstander steeds sterker werd. Dit leidde uiteindelijke tot de eerste verliespartij van de dag. Teamleider Erwin van Hierden was wel zeer te spreken over de instelling van de Lunteraan: ‘’Goed dat Harmjan de spanning opzocht tegen zijn sterke tegenstander. Dit keer viel het kwartje de verkeerde kant op, maar als hij zo blijft spelen volgen de punten vanzelf.’’ Ronald van de Beek ging de spanning ook niet uit de wegen tegen zijn tegenstander, Taeke Kooistra. In een spannende strategische stand liep Van de Beek stuk op de centrale stukken van zijn tegenstander, dit kostte hem een schijf en niet veel later de partij, tussenstand: 7-7.

Eind goed, al goed
Mark Sanders leek een zware kluif te krijgen tegen Bastiaan Hollander, een ‘1300-speler’. Sanders speelde een heel degelijke partij en pakte sterke centrumvelden. In een stand die wat gelijkwaardig deed ogen blunderde zijn tegenstander en Sanders pakte dit vroege Sinterklaascadeautje maar wat graag uit. Sanders gaf drie schijven naar dam, liet de dam van zijn tegenstander slaan en sloeg vervolgens over de vijandige dam, zelf naar dam! Een mooie overwinning voor Sanders. Stijn Overeem speelde tegen een invaller, Hans Zondervan. Overeem had in een klassieke partij het betere van het spel. Zondervan zag geen andere optie dan te vluchten naar de rand en hierdoor kreeg Overeem een goed ogende positie. Veel teamgenoten telden de winst al, maar dit bleek niet zo eenvoudig te zijn als het leek. De Fries vond de enige redding naar remise en kroop zo door het oog van de naald. Onduidelijk is nog of er op enig moment winst in had gezeten, maar kansrijk zag het er zeker uit. De remise van Overeem zorgde voor een 10-8 tussenstand. Als laatste was de enige vrouwelijke speelster van het eerste team van Lunteren nog bezig, Laura Timmerman. Timmerman speelde tegen Oege Dijkstra. Lange tijd ging het gelijk op. Dijkstra merkte dat zijn team achter stond en voelde de druk op zijn schouders. Hierdoor nam hij veel risico en dat had hij beter niet kunnen doen. Timmerman schakelde vakkundig het zwarte centrum uit en kon doorbreken op de korte vleugel van de Fries. Het eindspel wat overbleef bleek overmacht en Timmerman speelde dit netjes uit naar winst. Een 12-8 overwinning in het voordeel van DES Lunteren was het gevolg.

Titelstrijd weer volledig open
Met deze overwinning ligt de titelstrijd weer volledig open. DV VBI Huissen 2 is nu koploper met acht punten uit vier wedstrijd. DES Lunteren staat op een gedeeld tweede plaats samen met DamCombinatie Fryslân, DIOS Achterhoek en Huizum. De spanning is weer volledig terug in de Hoofdklasse A.

  DES Lunteren    DC Fryslân  12 8
 Arwin Lammers (1201)   Willem Leijenaar (1269)  1 1 5 Partij
 Peter Hoogteijling (1329)   Douwe Edelenbos (1261)  1 1 2 Partij
 Henk Klarenbeek (1406)   Jappie de Vries (1191)  1 1 3 Partij
 Ronald van de Beek (1211)   Taeke Kooistra (1296)  0 2 7 Partij
 Erwin van Hierden (1363)   Gerlof Kolk (1380)  2 0 1 Partij
 Stijn Overeem (1282)   Hans Zondervan (1231)  1 1 9 Partij
 Arjen Timmer (1307)   Jan Algra (1285)  2 0 4 Partij
 Mark Sanders (1229)   Bastiaan Hollander (1311)  2 0 8 Partij
 Harmjan Lammers (1307)   Wytze Sytsma (1325)  0 2 6 Partij
 Laura Timmerman (1187)   Oege Dijkstra (1264)  2 0 10 Partij
Henk Klarenbeek en Ronald van de Beek in actie!
Gezelligheid bij Harmjan Lammers en Laura Timmerman bord 9 en 10
De belangrijkste tafel van de middag. Zowel Arjen Timmer als Mark Sanders wonnen hun wedstrijd.