D.E.S wint online dammen tegen Hijken

23 feb

na afloop gaven Stijn Overeem en Wouter Sipma analyses over de partijen.

hieronder het wedstrijdverslag van Stijn:

DES Lunteren verslaat landskampioen Hijken DTC

Afgelopen zaterdagavond hebben de dammers van DES Lunteren het dambord weer eens opgezocht. DES Lunteren zou dit seizoen uitkomen in de Ereklasse van het dammen, maar vanwege het coronavirus is de competitie sinds oktober vorig jaar stilgelegd. De dammers van Hijken DTC hadden DES Lunteren uitgedaagd voor een online-dampartij over twee wedstrijden. Het dammen leent zich goed voor het online-spelen en zodoende kwam de wedstrijd van afgelopen zaterdag tot stand.

DES had voor deze vriendschappelijke wedstrijd een sterk team op de been gebracht. Veel spelers uit DES 1 waren van de partij om de dammers uit Hijken goed tegenstand te bieden. Om het teamgevoel wat aan te wakkeren begon het team van DES de avond met een video-meeting. In deze meeting werden de tegenstanders doorgenomen en werd er een zogenaamde ‘peptalk’ gehouden. Er werd gespeeld met een versneld speeltempo, zodat de wedstrijd door publiek gevolgd kon worden. Ondanks dat Hijken DTC aantrad met twee internationale grootmeesters, wisten de dammers van DES goed tegenstand te bieden.

Op bord één trad Henk Klarenbeek aan tegen de kopman van Hijken, Wouter Sipma. In een spectaculaire partij dacht Sipma kansen te creëren door een offer te spelen. Klarenbeek wist zich goed te verweren tegen dit offer en kon doorbreken naar dam. Hiermee versloeg Klarenbeek de internationale grootmeester van Hijken en de eerste punten voor DES Lunteren waren binnen.

‘’Het is prettig om weer eens in teamverband een wedstrijd van hoog niveau te spelen’’, vertelde DES-speler Erwin van Hierden. Hij had lange tijd het dambord niet meer aangeraakt en mocht zaterdagavond aantreden op het tweede bord tegen de Litouwse grootmeester Aleksej Domchev. Dat Van Hierden het dammen nog niet is verleerd bleek wel uit zijn spel. Vanuit een klassieke stelling wist Van Hierden af te wikkelen naar een gunstig eindspel. Dit eindspel werd door Van Hierden vakkundig omgezet naar winst en zodoende werd de tweede internationale grootmeester van Hijken DTC verslagen.

Peter Hoogteijling, Arjen Timmer en Stijn Overeem kwamen niet verder dan remise, wat zorgde voor een 7-3 tussenstand over de eerste vijf borden.

Harmjan Lammers versloeg op het zesde bord zijn tegenstander Harry de Groot. René Alderliesten deed op bord zeven het zelfde tegen zijn tegenstander Rik Smit. Alderliesten is woonachtig in Londen, maar nog steeds verbonden met de damclub. ‘’Het is mooi om te zien dat de afstand met het online-dammen geen probleem meer is en spelers zoals René met ons mee kunnen spelen’’, aldus teamleider Stijn Overeem.

Paul Wijninga had geen geluk vanavond. Hij zat klaar om zijn tegenstander uit te dagen, maar deze kwam, in beide rondes, niet opdagen. Hierdoor kon Wijninga zijn laptop afsluiten en eindigde de wedstrijd in ‘geen resultaat’ voor beide spelers.

Op bord acht, negen en tien werd er verrassend verloren. Mark Sanders, Coen Bommel en Laura Timmerman moesten hun meerdere erkennen in hun tegenstanders.

De laatste twee borden van DES Lunteren maakten uiteindelijk het verschil Bert van Harten versloeg in een mooie partij zijn tegenstander Wim Koopman. Jeugdspeler Levien Cysouw speelde tegen een jeugdspeler van Hijken DTC, maar Cysouw liet zien een paar maatjes te groot te zijn voor zijn tegenstander en strafte een paar kleine foutjes van zijn tegenstander genadeloos af.

De eindstand van de eerste ronde werd 15-9 in het voordeel van DES Lunteren.

Na de eerste ronde was er een korte pauze. De DES-spelers kwamen wederom in de video-meeting bij elkaar om kort terug te kijken op de eerste ronde. Vervolgens moest het vizier meteen weer op scherp voor de tweede ronde, welk om 21.00 uur begon.

Wouter Sipma was op het eerste bord uit op revanche tegen Henk Klarenbeek. Na een paar zetten was de stelling meteen ontzettend spannend. Er kwam een zogenaamde ‘heksenketel’ op het bord, welk gunstig was voor Sipma. Sipma was bekend met deze opening en had Klarenbeek meteen in de tang. Door middel van een standaard combinatie verschalkte hij de kopman van DES Lunteren en pakte Sipma zijn revanche.

Revanche was er ook op het tweede bord. In een interessante partij leek er weinig aan de hand voor Erwin van Hierden. Echter bracht zijn tegenstander een slimme combinatie in de stelling, waarna de partij meteen klaar was en Van Hierden kon opgeven.

Peter Hoogteijling en Arjen Timmer speelden wederom remise. Timmer speelde een prachtige omsingelingspartij tegen Henk Kalk, maar vergat zichzelf te belonen. Door middel van een offer brak Timmer door op de vleugel van Kalk. Helaas voor Timmer bleek dit offer niet winnend, maar remise. Wat de tussenstand op 4-2 voor Hijken DTC bracht.

Stijn Overeem werd op het vijfde bord verslagen door Bert Dollekamp. Dollekamp speelde principieel tegen Overeem en maakte geen fouten. Overeem kwam in een nadelig klassieke stelling terecht, wat goed werd afgestraft door Dollekamp.

Gelukkig wisten Harmjan Lammers, René Alderliesten en Mark Sanders te winnen van hun opponenten. Lammers en Alderliesten wisten hun beide partijen in winst om te zetten en trokken de stand zo weer gelijk.

Coen Bommel en Laura Timmerman deelden de punten. Het verschil werd opnieuw gemaakt op de onderste twee borden. Bert van Harten en Levien Cysouw versloegen voor de tweede keer hun tegenstander en dit bracht de eindstand van ronde twee op 14-10 in het voordeel van DES Lunteren.

De dammers van DES Lunteren hebben laten zien het dammen ondanks de corona-periode nog niet verleerd te zijn. ‘’Prachtige teamprestatie waar wij heel trots op mogen zijn, dit smaakt naar meer, misschien volgen er nog wel meer online-matches!’’, besluit Overeem zijn verhaal.