250e damtraining Johan Krajenbrink

16 dec

LUNTEREN Het zou afgelopen woensdagavond bij DES Lunteren een ‘gewone damtraining’ zijn. Maar dat werd het niet helemaal.

De reden was even simpel als uniek. De 52-jarige Johan Krajenbrink zette een waarschijnlijk nog nooit vertoonde prestatie neer. Voor de tweehonderdvijftigste keer in vijfentwintig jaar werden, hoe symbolisch genoeg, vijfentwintig liefhebbers aan het werk gezet. Vele uit het heden en verleden wilden dit unieke jubileum luister bijzetten. Ze kwamen uit alle windstreken om geboeid te genieten van het damspel.
ONTROERD ,,Wat mooi. Wat bijzonder. En dat allemaal omdat ik de damsport promoot”, reageert Johan Krajenbrink.
Hij probeert zijn gevoelens te onderdrukken. Toch is er een moment dat hij zich ongemakkelijk voelt. De toespraak van DES preses Jaap Heij, en de aan hem overhandigde enveloppe met inhoud namens club en deelnemers, alsmede een boeket bloemen voor zijn echtgenote, ontroeren zichtbaar.
,,Ik werd vijfentwintig jaar geleden gevraagd les te komen geven. De woensdagavond werd de vaste avond. De training is van half zeven tot tien uur. Dat laatste lukt niet altijd, zo groot is het enthousiasme”, gaat de inwoner van Bemmel verder.

Hij legt vervolgens uit dat de overleden DES leden Jan Crum sr. en Dik van Roekel, en de huidige voorzitter Jaap Heij daarin een grote rol speelden.
,,Zij hadden visie en bouwden de training uit tot wat het nu is. Een training waarbij iedereen, ongeacht niveau, welkom is.”
Krajenbrink weet nooit precies welke spelers aanwezig zijn.
,,Dat is het mooie, maar ook lastigste. Ik probeer elke opdracht zo voor te bereiden dat een paar goede antwoorden gegeven kunnen worden. De focus ligt op de gemiddelde dammer, dus niet op de sterkste of zwakste. De wisselwerking met de dammers moet levendig zijn”, meent ‘docent’ Krajenbrink.
’25 jaar, 250 keer en altijd boeiend’
PRACHTIG ,,Dat is waarom ik altijd met plezier kom. Ik leer telkens weer wat en hij slaagt erin je het gevoel te geven erbij te horen. Je mag fragmenten van partij momenten tonen. Met speels gemak maar ook laat hij je nadenken. Was die mogelijkheid er in mijn jeugd geweest, wie weet wat ik meer had kunnen bereiken”, zegt de 68-jarige Barnevelder Evert van de Pol.
Krajenbrink doorspekt zijn betoog met anekdotes. Maar ook een Cruijffiaanse uitspraak wordt niet geschuwd.
,,Zorg voor gecompliceerde stellingen met meer pijlen op je boog. Je tegenstander verliest het overzicht en maakt fouten.”
,,Mooi dat ook spelers van DES 1 aanwezig zijn. Dat zegt genoeg”, gaat Heij verder.
En dat ondervond Krajenbrink eerder dit seizoen in de openingswedstrijd ereklasse dammen.
,,Het was tegen Aldert van Eck, een oud-leerling. Hij versloeg mij met, wat later bleek, een gerepeteerd fragment tijdens een training. Op dat moment baal je, maar later kon ik het wel waarderen. Terugzien van wat je overdraagt is van onschatbare waarde”, besluit de speler van VBI Huissen nagenietend.

One Reply to “250e damtraining Johan Krajenbrink”

  1. Bedankt Eip voor de mooie verslaggeving van de 250e damtraining van Johan Krajenbrink.
    Pure reclame voor de damsport.

    Foto’s lukken even niet om op de website te zetten.

Gesloten voor reacties.