Stuntend DES handhaaft zich!!

21 feb

Het ongelofelijke gebeurde. Voor het eerst in de historie blijft DES langer dan een seizoen op het hoogste niveau dammen. En zelfs zonder een degradatiewedstrijd te spelen. Topclub Witte van Moort werd met overduidelijke cijfers aan de kant gezet, waardoor DES de grote winnaar werd van de spannende slotronde. Twee ronden geleden was de hoop al bijna opgeven. Na een goede start volgde een diepe dip waarin ruime nederlagen werden geleden en kwam men op een degradatieplek terecht. Twee weken geleden werd er echter al verassend gewonnen van Volendam, en afgelopen zaterdag bleek het nog beter te kunnen.

Ronald vd Beek zette de Lunteranen op het goede spoor, door het alles of niets spel van zijn tegenstander met een fraaie combinatie keihard af te straffen. Daniel Merkus zat ook aan de goede kant van het bord, maar zag een eenvoudige wending over het hoofd en moest zijn tegenstander de hand schudden. Verder kwam echter geen van de DES-spelers in de problemen, hoewel de Westerhaarse ploeg op bijna alle borden op papier (veel) sterker was. Alleen de jonge invaller Matthias de Kruijf stond licht onder druk. Zijn even jonge tegenstander vergreep zich echter aan een verschrikkelijke zet, waardoor de Barnevelder DES op voorsprong zette. Marcel Monteba zag het gebeuren en bood direct remise aan tegen zijn sterke tegenstander. Die had weinig tijd en een iets mindere stand, en accepteerde het aanbod graag.

Ook Hermen Kroesbergen hield zijn tegenstander in klassiek spel makkelijk in bedwang. De Lunterse voorsprong werd vergroot door Aldert van Eck, die met een combinatie een schijf won, en via een fraai eindspel twee punten op zijn conto kon bijschrijven. Erwin van Hierden stond in een onduidelijke partij waarschijnlijk beter, maar na de traditionele tijdnood werd de vrede snel getekend. Arjen Timmer zorgde voor het tiende punt, door Niek Kuijvenhoven op afstand te houden.

Ondertussen werd door verschillende mensen contact gezocht met de wedstrijden van de concurenten. Daar kamen louter positieve berichten zodat er al een voorzichtige feeststemming ontstond in de Schuifeldam. De sfeer werd alleen maar beter toen topscoorder Henk Klarenbeek zijn opnieuw sterke seizoen op een fantastische manier afsloot door niemand minder dan wereldtopper Scholma te verslaan en de teamoverwinning veilig te stellen. In een principiële partij leek de omsingeling van Scholma kansrijk, maar de aanval van Klarenbeek sloeg door, en werd feilloos in winst omgezet. Terwijl in de analyseruimte het feest al losbarste bepaalde teamleider Evert vd Pol de eindstand op 13-7 door in een moeilijke stand remise af te dwingen.

Door de zege klasseren de Lunteranen zich met negen punten uit elf wedstrijden op de achtste plaats. ,,Voor ons is handhaving gelijk aan een titel”, liet een blije voorzitter Jaap Heij weten. ,,De jongens hebben gevochten als leeuwen. Achteraf gezien was de winst heel belangrijk. Want hadden we dat niet gedaan, dan waren we rechtstreeks gedegradeerd en hadden niet eens beslissingsduels mogen spelen.”