Opnieuw 13-7 voor DES 1

3 nov

Ondanks een slechte start boekte DES Lunteren voor de 3e keer op rij een ruime 13-7 overwinning. Tegen het veel lager ingeschaalde Den Haag ging het echter niet vanzelf. Verschillende Lunterse spelers schrokken toen ze halverwege de middag op het scorebord keken. Daar stond een 4-0 voorsprong voor de Hagenezen.

Arwin Lammers en Arjen Timmer leden beide een onverwachte nederlaag. Arwin Lammers ging te ver met een Ghestemdoorstoot en moest dit met partijverlies bekopen. Arjen Timmer had een kansrijke Roozenburgstelling op het bord. Een onnauwkeurige zet zorgde er echter voor dat zijn aanval op schijf 27 niet verder kon. In het vervolg werd hij onder de voet gelopen.

Her en der was ondertussen wel wat voordeel zichtbaar voor Lunterse spelers maar duidelijk was dat het spannender werd dan vooraf de bedoeling was. Teamleider van Eck: het ratingverschil was groot, dus een overwinning was verwacht. Het risico is dat je er dan te makkelijk over denkt en het jezelf moeilijk maakt. Gelukkig rechtten we op tijd onze rug na de achterstand en werd het alsnog een ruime overwinning.

Van Eck deed zelf een duit in het zakje door Jeroen Kos op afstand te houden. De met een rating van boven de 1300 veruit sterkste Haagse speler kreeg geen enkele kans. Van Eck kwam sterk uit de opening maar kreeg geen echte winstkansen en was tevreden met remise.

Daarna ging het pas echt lopen. De 5-1 achterstand werd omgezet in een 11-5 voorsprong. Ronald van de Beek was de eerste in een serie winstpartijen. Hij speelde een consequente strategische partij met een volle lange vleugel. Zijn tegenstander winst hier geen raad mee en werd in het late middenspel weggespeeld. Peter Hoogteijling tekende voor de 5-5 door een sterke aanvalspartij te bekronen met een zege.

De volgende overwinning kwam op naam van Erwin van Hierden. Zijn aanvalsspel had niet tot echt voordeel geleid, maar een kleine combinatie in tijdnood bracht alsnog de winst. Ook Harmjan Lammers won. Zijn rustige positionele spel in combinatie tijdsstuk leidde tot een zeer kansrijke stand. Toen zijn tegenstander niet de sterkste verdediging vond, was de partij snel over. René Alderliesten bracht de definitieve beslissing door een fraaie overwinning op Hein van Dee. Hij bouwde ‘volgens het boekje’ een sterke centrumstand op, wan schijfwinst en later partijwinst opleverde.

Topscoorder Henk Klarenbeek baalde dat hij niet de zesde overwinning kon laten aantekenen. In het middenspel was hij niet nauwkeurig genoeg om zijn aanval voldoende stootkracht te geven. Hierdoor verwaterde het voordeel en liep de partij remise. Jaap van Hierden was op het tiende bord in een kleine doorbraakcombinatie gelopen. Hij verdedigde zich echter voldoende voor een remise waardoor de wedstrijd eindigde in 13-7