Offday DES blijft zonder gevolgen

19 feb

DES is in de laatste wedstrijd van de nationale competitie tegen een dikke nederlaag aangelopen. Tegen Witte van Moort stond er na een slechte wedstrijd maar liefst 4-16 op het scorebord. Gelukkig voor de Lunteranen waren de uitslagen van de concurrenten volgens verwachting en komt het team ook volgend jaar uit in de ereklasse.

Witte van Moort kwam al snel op voorsprong. Barkel speelde zoals gewoonlijk erg snel. Ronald van Beek had daar geen antwoord op en leed een duidelijke nederlaag. Topper Klarenbeek kon in zijn laatste wedstrijd voor DES (hij emigreert naar Frankrijk) geen potten breken. Tegen Twiest kwam hij niet verder dan een gelijkwaardige puntendeling. Daarna ging het compleet mis voor Lunteren. Invaller Wijnand Voskuil kwam er niet aan te pas tegen Rentmeester, en kwam met het bord nog vol stukken al in een verloren positie terecht. Ook topscoorder Monteba deelde in de malaise. Tegen grootmeester Scholma was er niks aan de hand, tot hij in een eenvoudige combinatie tuimelde, en zo toch nog zijn eerste nederlaag van het seizoen incasseerde. Erwin van Hierden stond er goed, maar verdwaalde in tijdnood. Na de 50e zet was zijn stand in een totale ramp verandert en kon hij niet anders dan opgeven.

Mattias de Kruijf zorgde voor het lichtpuntje van DES. Invallerster Irene Stegeman werd met fraai omsingelingsspel naar de slachtbank geleid. Ook Arjen Timmer deed het goed. Hij kwam tegen de sterke De Voogd niet in de problemen en haalde eenvoudig remise. De laatste drie wedstrijden gingen echter weer naar Westerhaar. Aldert van Eck kwam in de verdrukking door een origineel offer van Kuijvenhoven. Op de 50e zet had hij de remise nog binnen handbereik, maar hij greep mis en kon dit niet meer herstellen. Hermen Kroesbergen kreeg een aanval over zich heen, en kon het eindspel niet meer redden. Harmjan Lammers was door een mooie strategie van Provoost ook in zwaar weer verzeilt. Hij haalde nog een eindspel, waar beide spelers niet de sterkste zetten speelde. Uiteindelijk zette Provoost zijn gewonnen stand toch nog om in twee punten.

Een matig slot van de competitie dus voor DES. Tevredenheid overheerste echter. De doelstelling van het seizoen, handhaving is gehaald. Waar voor het seizoen rekening gehouden werd met een degradatiewedstrijd blijkt dit zelfs niet nodig, en speelt DES dus volgend seizoen weer in de sterkste competitie van de wereld.