Nipte winst DES 1

20 jan

Opnieuw een overwinning.  Wel de kleinste van het seizoen. DES 1 kwam niet op volle sterkte achter de borden. Arno Bos en Mark Sanders ontbraken. Henk Klarenbeek (grieperig) en Arjen Timmer (kwam pas vrijdagavond laat terug van buitenlandse zakenreis) waren niet topfit. Tegen de nummer 9, Hijken 2, zou dat geen probleem moeten zijn voor de trotse koploper, maar dat werd het bijna wel. Uiteindelijk bleek de kracht in de breedte doorslaggevend. Waar Harmjan Lammers en Aldert van Eck vorige keer tegen een nederlaag aanliepen, waren ze vandaag met beide een zege doorslaggevend.

Harmjan Lammers had dus wat goed te maken, en deed dat overtuigend. Strak positiespel en op het juiste moment een winnende combinatie zorgde voor een voorsprong. Invaller Johan Top deed het ook naar behoren. Zijn remise in zijn tweede wedstrijd in de hoofdmacht was degelijk, er had zelfs nog meer in gezeten als hij een winnende combinatie had genomen. Ook de tweede invaller Henri van Hierden pakte een puntje. Hij kreeg nog even de schrik van zijn leven, toen zijn tegenstander in een gelijkwaardige stand een combinatie uithaalde, maar gelukkig bleek de overgebleven stond nog genoeg voor een benauwd puntje.

Op een aantal borden werd op een zege gehoopt, maar bleef die uit. Ronald van de Beek probeerde spanning op het bord te krijgen, maar zijn tegenstander bleef goede zetten produceren en gaf geen kansen. Henk Klarenbeek zou op papier ook kansen moeten krijgen tegen Henk Kalk. Die is echter sterk genoeg om tegen een grieperige Klarenbeek op de been te blijven. Ook de andere kopman, Erwin van Hierden scoorde deze keer geen twee punten en moest genoegen nemen met een gelijkwaardige zege.

Stijn Overeem speelde op bord 1 tegen de Drentste kopman Jan Mente Drent een spannende partij. Hij leek kansen te hebben doordat de rechtervleugel van Drent er niet al te florisant uitzag, maar het bleek niet genoeg voor winst.

De beslissing kwam van het bord van Aldert van Eck. Hij hield zijn tegenstander Van der Laan in een prima partij constant onder druk, en winst zijn aanval om te zetten in een eindspel dat winnend bleek. Met 10-6 op het scorebord werd het toch nog even spannend. Arjen Timmer zag de massieve aanval van Buurke steeds meer aan kracht winnen, wist daar geen goed plan tegenover te zetten en kon een nederlaag niet meer voorkomen. Arwin Lammers kreeg, hoewel hij een veel hogere rating had niet veel voor elkaar. Hij sloeg nog een remiseaanbod af, maar moest in het eindspel vechten voor remise. Toen zijn tegenstander het remiseaanbod aanbood, haalde heel Lunteren opgelucht adem. Opnieuw een overwinning, nog twee te gaan voor het kampioenschap.