Nipte nederlaag DES tegen Dordrecht

17 okt

Vrijdagavond vierde DES nog feest vanwege de bruiloft van teamlid Arjen Timmer, de zaterdag er na was er weinig reden tot vreugde. Uit tegen DC Dordrecht werd de eerste nederlaag van het seizoen geleden.

Kopman Henk Klarenbeek lootte geen gunstige tegenstander. Hij moest het opnemen tegen de zeer degelijke Anton Kosior. De ervaren Dordrechter speelde beheerst en zorgde voor het eerste punt verlies van het seizoen voor Klarenbeek. Ronald van de Beek speelde een principiële aanval versus omsingelingspartij. Zijn omsingeling zag er goed uit, maar de aanval van zijn tegenstander was te krachtig om echt winstkansen te krijgen: remise. Ook Harmjan Lammers kwam niet verder dan een puntendeling na een klassieke partij.

Erwin van Hierden zette DES met zijn derde overwinning in even zoveel wedstrijden op voorsprong. Zijn aanval leverde een kansrijk eindspel op, waarin zijn tegenstander het spoor bijster raakte.  Aldert van Eck kwam met voordeel uit de opening tegen zijn passieve tegenstander, maar het lukte Pim Arts om tijdig zoveel mogelijk stukken van het bord te ruilen, zodat winst er niet meer in zat.

Dordrecht kwam terug op gelijke hoogte doordat Mark Sanders een verwoestende aanval van de Dordrechtse kopman en nk-finalist Wim Kalis over zich heen kreeg en daar weinig tegenover kon stellen.  DES sloeg echter direct weer terug door een sterke overwinning van Arwin Lammers.  Met zijn aanval liep hij dwars door de vleugel van Ton van Bokhoven en dat was voldoende voor twee punten. René Alderliesten, ingevallen voor Arjen Timmer pakte knap een puntje tegen de sterke Arie van de Weteringh. Hij kwam in een hekstelling, verbrak die en schoof de overgebleven stand naar remise.

De 9-7 voorsprong voor DES bleek echter niet voldoende, omdat de laatste twee partijen beide verloren werden. De tweede invaller, Arno Bos, koos in het middenspel niet het juiste plan en kwam in een eindspel terecht dat precies verloren was. Ook Jaap van Hierden kwam in een lastig eindspel terecht door in zijn goede middenspelstand niet de juiste keuzes te maken. De 6 om 2 bleek geen remisekansen meer te bevatten, waardoor niet DES maar Dordrecht er met de overwinning vandoor ging.